Posts

Showing posts from 2020

Suci dari haidh pada waktu asar dan isyak.

Image
Aku pernah terbaca sebelum ni yang kalau perempuan sudah suci haidh pada waktu asar, wajib solat asar dan qada solat zohor. Begitu juga kalau sudah suci dari haidh pada waktu isyak, wajib solat isyak dan qada solat maghrib.  Tapi kalau suci dari haidh pada waktu subuh, zohor, atau maghrib, cuma perlu solat waktu tersebut saja, tak perlu qada solat yang lain.  Dalam erti kata yang lain, kalau suci dari haidh pada waktu kedua dari solat yang boleh dijamakkan (asar / isyak), wajib qada solat yang waktu pertama dari solat yang boleh dijamakkan (zohor / maghrib) Tapi kenapa? Hal ini kerana menurut imam An-Nawawi dalam kitab al-Tahqiq, waktu Asar adalah waktu darurat bagi solat Zuhur , dan waktu Isyak adalah waktu darurat bagi solat Maghrib. Selain itu, para ulama memandang 2 waktu ini (zuhur dan Ashar / Maghrib dan Isya') memiliki keterkaitan dalam waktu, atau dalam istilah fiqih disebut dengan ‘tadaaaruk al-waqt sebab dua waktu ini boleh bergabung dibuat jamak. Sebab itu kalau suci dar

Top referral dari bloglist

Image
Dah lama tak buat entri penghargaan buat blogger yang sudi letakkan blog Hikayat Budak Pening ni kedalam bloglist masing-masing. Jadi, setelah aku godek-godek google analytic, dapat la list beberapa top referral yang bila aku check, referral tu datang dari bloglist diorang. Top referral dari bloglist Kat sini aku listkan beberapa blog yang tersenarai dari carian aku dalam google analytic. Bagi yang tengah ada semangat nak blogwalking, sila terjah mereka. Hehehe..  BLOG CIK TK KARYA KU : PARIDAH ISHAK SO FULL OF MYSELF NOTA FARMASI BLOG MAK BUDAK A.K.A REMAJA PURBA SITI YANG MENAIP Mungkin ada lagi yang telah meletakkan blog Hikayat Budak Pening ni dalam bloglist masing-masing tapi tak tersenarai kerana kurang referral. Aku tetap ingin mengucapkan ribuan terima kasih kerana menyokong blog picisan aku ni. Thanks semua!

Pengalaman kena swab test covid-19

Image
Dua minggu lepas aku ada makan kat restoran nasi kandar di Butterworth. Lepas 2-3 hari kemudian, baru aku dapat tahu yang pekerja kat kedai tu ada kes positif covid-19. Alamak! Maka merasa la aku kena buat swab test covid-19. Pengalaman kena swab test covid-19 Sakit ke kena buat swab test? Sebenarnya tak de la sakit sangat. Sakit lagi kalau kena cucuk. Tak selesa tu ada la.. giler nak selesa kalau hidung kena jolok sampai 6 inci! Lepas hidung kanan, hidung kiri pulak. Aduh.. Lepas dia jolok tu, masa doctor pusing-pusing batang test kit tu, fuh, keluar air mata wei. Involuntary. Tak boleh nak control walaupun tak sakit sangat. Dia keluar mengalir macam tu je. Sabor je la. So, buat korang yang belum pernah merasai pengalaman kena swab test, jaga la diri korang. Amalkan penjarakan fizikal. Elakkan tempat sesak orang ramai. Patuhi SOP. Sebab bila kena jolok hidung, tak best wei! Hahahaha..  

Pengomen Pening 2020

Image
Sedar tak sedar sekarang dah bulan November dah pun, lagi beberapa hari je lagi tahun 2020 nak habis. Semoga tahun 2021 lebih bermakna buat kita, dan semoga wabak COVID-19 berakhir tahun 2021. Tahun 2020 ni pun blog aku ada beberapa kerat je entri yang tersiar. Aku kira tak sampai 10 pun, hampir separuh je dari angka tu. Tapi Alhamdulillah, masih ada yang sudi datang bertandang dan komen di entri-entri blog aku. Pengomen Pening 2020 Dikesempatan ini, nak buat penghargaan sikit kepada pengomen-pengomen “pening” yang banyak komen kat blog aku sepanjang tahun 2020 ni. So, ini adalah top10 pengomen pening kat blog aku ni.  1. MAMAPP pemilik blog MAMAPIPIE.COM   2. DEAR ANIES pemilik blog ANIES♥YOU   3. LITAH L pemilik blog THE RAMARAMAPENDEK   4. DUNIA ZUMAL pemilik blog DUNIA ZUMAL   5. MEINTHESWIM pemilik blog IN THE SWIM   6. MA pemilik blog MIGIBOOO   7. PARIDAH pemilik blog KARYA KU : PARIDAH ISHAK   8. NOHAS pemilik blog ORANGBUKIT   9. CIK TK pemilik blog BLOG CIK TK   10. SITI YANG

Segmen 10 Blogger Terpantas by Misya

Image
Segmen 10 Blogger Terpantas by Misya Sesekali aku blogwalking, terjumpa Segmen 10 Blogger Terpantas by Misya ni. Si Misya ni buat segmen sempena ulang tahun blog beliau yang ke-10. Lantas aku terfikir sejenak. Eh, sama la! Blog Hikayat Budak Pening ni pun dah menjangkau umur 10 tahun dah! So, aku pun join la segmen ni.  10 tahun Hikayat Budak Pening Sejak entri pertama aku pada 24 November 2010 sampai la sekarang, dah nak dekat 10 tahun dah aku berblog. Sejak zaman student sampai la dah kerja, dah berkahwin dan dah ada anak dah pun. Dari nama blog "Pening" sampailah tukar kepada nama "Hikayat Budak Pening". header pertama Cuma sekarang ni entri dah tak published selalu macam dulu. Kadang-kadang je. Korang dah berapa tahun berblog?

Antara Bobber dan Sportbike

Image
Dah lama rasanya tak tulis pasal motor. Kali terakhir aku ride pun dah dua tahun lepas (rujuk entri ini ). Motor Yamaha YZF-R25 aku sekarang ni pun tengah dalam perancangan untuk trade in dengan Yamaha MT-15 yang dijangka masuk Malaysia bolan November 2020 nanti.  Downgrade dari 250cc kepada 150cc sbb nak rehat kejap dari dunia permotoran. Tumpu kepada keluarga dulu. Nanti lepas Anak dah besar sikit, kewangan pun dah stabil, baru nk angkat motosikal cc besar balik.  Yamaha MT-15 Cumanya sekarang ni aku berbelah bahagi. Nanti bila dah ada masa dan komitmen kewangan dah okay sikit, aku berbelah bahagi nak beli moto yang mana satu. Antara motosikal jenis Bobber bike dan sport bike. Antara Bobber dan Sport bike Hidup ini selalu sangat membuat kita memilih antara dua kan? Antara keseronokan adrenalin rush layan korner dengan motosikal sport bike, atau ride rilex santai-santai layan makan angin dengan bobber.  sport bike Lepas aku angkat Yamaha YZF-R25, hati aku terus tersangkut dengan motos

Hadiah terbaik dan kurang sesuai untuk lelaki

Image
Dalam asyik aku menatal* laman twitter, tiba-tiba aku terjumpa 1 tweet tentang promosi penjualan 1 set combo beg duit dan jam tangan lelaki. Ada seorang perempuan komen katanya kalau dia ada BF, mesti dia dah hadiahkan set kombo tu. The best and the worst hadiah untuk lelaki Bagi pendapat aku la, set tu adalah kombo antara the best dan the worst hadiah untuk lelaki. Hadiah yang mana satu the best dan yang mana satu the worst? Hadiah kurang sesuai untuk lelaki – beg duit Bagi aku la, beg duit ni hadiah yang paling kurang sesuai bagi sesetengah lelaki. Sebabnya, kalau korang hadiahkan dia beg duit yang baru, dia terpaksa buang beg duit yang lama semata-mata untuk gunakan beg duit yang baru tu.  Ada sesetengah lelaki yang susah nak tukar beg duit. Dia sayang nak buang beg duit yang lama walaupun dah lusuh. Setia la katakan. Contohnya macam aku ni la.  Hadiah terbaik buat lelaki – jam tangan “As women can never have too many shoes, men can never have too many watch” Jam tangan adalah hadia

Abang, ni cantik tak?

Image
"Abang, ni cantik tak?" Soal isteri aku sambil menunjukkan skrin telefonya yang tertera gambar seorang perempuan. Aku belek gambar tersebut atas dan bawah sambil cuba menghadam soalan isteri aku. Apa yang dia nak? Jawapan yang tersilap "Hmm.. Cantik la jugak." Balas aku. "Siapa perempuan tu? Kawan ke?" Soal aku kembali.  "Eee... Abang ni. Biy tanya pasal baju la, bukan orang tu" Sambil dicubitnya aku. Rupanya jawapan aku silap gais. hahahaha.. Mana la aku tahu yang dia maksudkan cantik tu, baju. Aku ingatkan tu gambar kawan dia. Adoiyai..  Jawapan yang betol Jawapan yang harus aku balas sepatutnya macam ni : "Cantik. Nak beli online ke? meh abang bayarkan." haaaa... betul tak? p/s : lama betul tak update blog.. bersawang teruk. sampai inter-phase  dashboard dah berubah banyak, aku pun pening nak tulis entri.

Super power

Image
Pernah tak terfikir, kalaulah korang diberikan pilihan untuk ada satu super power dari mana-mana watak fiksyen, super power yang manakah yang korang akan pilih? Tak kisah la watak anime/kartun ke, DC/marvel ke… Super power Ala, ni untuk suka-suka ja. Berangan kan free tak kena bayar. Kat bawah ni antara super power yang aku pernah berangan. Super power untuk study Masa aku bergelar student, aku kadang-kadang berangan nak dapat power macam naruto. Kuasa untuk buat “kage bunshin no jutsu”. Masa tu, power macam tu memang sangat praktikel kepada soeorang student. Contohnya, masa nak study, aku hasilkan banyak clon, lepas tu sorang study 1 bab. 1 malam study dah boleh cover semua topic dalam 1 sem. Kira study last minit la ni. Senang hidup! Super power untuk ride Bila dah kerja, aku ride naik moto ke pejabat. Sehari pergi balik dalam 80km. masa tu, kalau hujan memang basah jugak la walaupun berbaju hujan. So waktu-waktu macam ni, berangan pulak nak dapat  power macam