Pengalaman kena swab test covid-19 - Hikayat Budak Pening Hikayat Budak Pening: Pengalaman kena swab test covid-19

25.11.20

Pengalaman kena swab test covid-19


Dua minggu lepas aku ada makan kat restoran nasi kandar di Butterworth. Lepas 2-3 hari kemudian, baru aku dapat tahu yang pekerja kat kedai tu ada kes positif covid-19. Alamak! Maka merasa la aku kena buat swab test covid-19.

Pengalaman kena swab test covid-19

Sakit ke kena buat swab test? Sebenarnya tak de la sakit sangat. Sakit lagi kalau kena cucuk. Tak selesa tu ada la.. giler nak selesa kalau hidung kena jolok sampai 6 inci! Lepas hidung kanan, hidung kiri pulak. Aduh..


Lepas dia jolok tu, masa doctor pusing-pusing batang test kit tu, fuh, keluar air mata wei. Involuntary. Tak boleh nak control walaupun tak sakit sangat. Dia keluar mengalir macam tu je. Sabor je la.

So, buat korang yang belum pernah merasai pengalaman kena swab test, jaga la diri korang. Amalkan penjarakan fizikal. Elakkan tempat sesak orang ramai. Patuhi SOP.

Sebab bila kena jolok hidung, tak best wei! Hahahaha..

 

40 comments:

  1. Aduh yang jolok hidung tu ngeri. Apa pun take care Pha Is. Nak keluar pun takut kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. duduk rumah je.. tu pun duduk sorang2.. bini dengan anak lari balik rumah mertua.. hehehe

      Delete
  2. Ya Allah! Anak-anak saya sudah 3 orang kena swab test. Saya yang ketakutan.

    ReplyDelete
  3. 10hb depan, office aku kena swab test. HQ suruh, as precaution steps. adehhh...

    ReplyDelete
  4. pernah kena masa nak operate.rasa nak terkeluar kahak masa cucuk hidung..

    ReplyDelete
  5. Moga semuanya baik baik saja. Stay Safe..

    ReplyDelete
  6. Semoga baik2 ajer.. stay safe korang di mana jua berada.. kakmim x penah lg kena swab.. takott

    ReplyDelete
  7. kedai mkn kt butterworth tu nama apa??
    tgk org dok gerudi hidung pun dh seram..

    ReplyDelete
    Replies
    1. jamal mohamad.. malam dia buka cawangan kat bawah pokok ketapang..

      Delete
  8. Hadoo seram yee tapi yang paling penting semua selamat. Mak ayah anak2 kecik tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la.. bini bawak lari anak balik rumah mak dia.. hahahaha

      Delete
  9. Harap semua nya ok.
    Seriau saya membayangkan hujung test kit dok kais kais specimen belakang hidung

    ReplyDelete
  10. ya ramai yg kata sakit..

    staf safe u n family :)

    ReplyDelete
  11. wahh.. kite belum ada pengalaman lagi.. tapi takmau lahhh...

    ReplyDelete
  12. Oh macam kena cucuk tu yer... Risau jugak sebab dekat blok zumal pun ada kes

    ReplyDelete
  13. Pernah tengok adik kena swab test sebelum dia bersalin hari tu. Haha seram pulak tengok dia kena cucuk macam tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. cucuk tu lebih kepada menjolok je.. hahahaha

      Delete
  14. adoiii Phais.. seramnya. tapi itula member pun cakap dia more to tak selesa dan pedih2 sikit tu yg rasa nak tersedak la semua adala. semoga semua baik2 saja..

    ReplyDelete
  15. moga baik2 aje. stay safe semua :)

    ReplyDelete
  16. alamak, mama paling takut swab test. perkara yg paling mama nak jauhkan. semoga result negatif ye mama doakan

    ReplyDelete
  17. Stay safe, jaga kesihatan ya! Pengalaman berharga tu.

    ReplyDelete
  18. Oh tidak!! sanggup lagi kena cucuk dari kena jolok lubnag idung tu..so mcm mana result? mesti negatif kan> alhmamdulillah

    ReplyDelete

Hikayat Budak Pening © . Designed by MaisarahSidi.com