Cara buang blacklist telco secara online - Hikayat Budak Pening Hikayat Budak Pening: Cara buang blacklist telco secara online

22.5.18

Cara buang blacklist telco secara online


Baru-baru ni aku bercadang nak tukar plan dari prepaid kepada postpaid. Ramai yang terkejut bila dapat tahu aku masih lagi pakai prepaid. Kata diorang, prepaid ni untuk zaman student ja. Betul ka?

So, aku pun survey la plan postpaid yang berkenan dihati. Lepas aku dah pilih, bila aku nak daftar, aku tak boleh buat sebab rupanya selama ni aku dah kena blacklist dengan maxis. Sangkut kat maxis broadband yang aku pernah pakai berkurun lamanya dahulu.

Cari punya cari, last-last aku juma cara nak bersihkan nama aku dari blacklist maxis[1]. Senang je caranya. Aku buat online je, malas nak keluar pi cari maxis center. Bagi sapa yang dah kena blacklist, boleh try.

Cara buang blacklist telco secara online



Kalau tak nak buat secara online, boleh terus ke center telco masing-masing. Tapi kalau korang malas macam aku, Kalau nak buat secara online, kena buat 2 step.

Step 1 : call helpline telco.


Call nombor helpline telco dan cakap kat dia yang korang dah kena blacklist. Kemudian minta kat dia nombor akaun bill korang yang tertunggak tu.

Kat sini aku bagi beberapa nombor helpline telco yang terpilih:

Maxis : 1800 821 123
Celcom : +60 19-601 1111
Digi : +016 221 1800
Umobile : +018 388 1318

Step 2 : buat pembayaran secara online


Bila dah dapat nombor akaun, korang dah boleh buat pembayaran secara online. Contohnya boleh buat dengan maybank2u. pergi ke bahagian bill payment, pilih telco, masukkan nombor akaun tadi, dan terus buat pembayaran.

Setel! Tapi kena tunggu dalam masa lebih kurang 24 jam. Baru korang akan dibuang dari senarai hitam.

Semoga Berjaya.

Rujukan :
[1] Amir. (2017 April 28). Cara Menyelesaikan Blacklist Telco. Topup Niaga Network. Dipetik dari http://topupniaga.com/cara-menyelesaikan-blacklist-telco/

47 comments:

  1. Biasala selagi xbyr htang mmg kena blacklist

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama la kes macam hutang PTPTn.. yer dok? hahaha

      Delete
  2. Tahniah sebab dah tukar postpaid! Haha..memory betul bila pakai prepaid. Mengimbau masa zaman uni dedulu

    ReplyDelete
    Replies
    1. jadi, betul la pendapat yang mengatakan prepaid ni hanya untuk budak2 student ja.. hahaha

      Delete
  3. Masih lagi menggunapakai prepaid.. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. maklumlah.. masih laghi remaja.. remaja purba.. hehehe

      Delete
  4. masih guna prepaid utk call and bband...

    ReplyDelete
  5. dl penah skali. sbb contract smpai 2 tahun.. masa bljq pulak tu

    ReplyDelete
  6. tau je kan diorg kita ni masih berhutang hahahaha

    ReplyDelete
  7. Bayar jngn tak bayar hehee.. bagus juga ada cara online mcm ni. Tak susah payah nak pergi center utk jelaskan hutang.

    ReplyDelete
  8. dah terlupa berapa hutang telco yg tidak dijelaskan hehe

    ReplyDelete
  9. Terasa macam still student sebab setia pakai prepaid...

    ReplyDelete
  10. owh macam tu
    thanks atas perkongsian

    ReplyDelete
  11. betul la cara nye tu ... bayar... insyaAllah hilanglah blacklist nye.. hehe

    ReplyDelete
  12. masa mula2 kerja pakai pascabayar sbb malas nak beli topup. 20 thn dulu kalau nak topup kena gi kedai n beli kad gores dan call utk topup. Kalau postpaid mudah je. bayar lps guna. tp skrg abe kie kembali kpd prepaid krna byk faedah kpd akaun prepaid ni sbb ada mcm2 pakej utk data. kalau pascabayar terhad n ciput pula. abe kie guna digi prepaid live.

    ReplyDelete
  13. lama dh tak pakai prepaid. leceh pulak rasanya nk kena p topup

    ReplyDelete
  14. Senang caranya.. Terus bayar online..
    Tak perlu ke telco centre..

    ReplyDelete
  15. ngeh2.. kena setelkan dulu mana2 yang tertunggak tu. alhamdulillah takde jadi cemni. btw nice sharing =)

    ReplyDelete
  16. oo gud info... tapi kita pun masih guna prepaid lagi sekarang ni. postpaid pun ada juga hehe

    ReplyDelete
  17. mcm mna ya chek blacklist ka tidak

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh pergi ke mana2 telco centre dan mnta mereka check berdasarkan nombor ic kita.. kalau nk buat online, cuma apply mana2 plan pascabayar melalui online. kalau tak lepas, selalunya disebabkan oleh masalah blacklist.

      Delete
  18. Try pakai Digi kalau problem telco lepas ni. Saya dah tak cari lain..digi di hati..

    ReplyDelete
  19. Nama terus erase dari sistem dan boleh daftar postpaid tak?

    ReplyDelete
  20. AKU KENA SENARAI HITAM DENGAN CELCOM..SIM KAD PON AKU X BUKAK LAGI..TAU2 BIL SAMPI RUMAH..PERLU JUGAK KE BAYAR?...ADUSSSSSSS;(

    ReplyDelete
    Replies
    1. check dengan celcom, kalau rasa ada penipuan, report dengan SKMM

      Delete
  21. Ic Kene blacklist dngn maxis, sedangkn x penah guna pun number maxis tu, nk buat loan x bole, nk angkut moto x bole, hutang ada rm1.8k, ada apa2 cdngn? Terpaksa bayar ke, sedangkan x pernah guna pun number maxis tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau ada unsur penipuan, report dengan SKMM. dalam blog aku ni ada bagitau cara. search tengok

      Delete

Hikayat Budak Pening © . Designed by MaisarahSidi.com