Cara buang blacklist telco secara online - Hikayat Budak Pening Hikayat Budak Pening: Cara buang blacklist telco secara online

22.5.18

Cara buang blacklist telco secara online


Baru-baru ni aku bercadang nak tukar plan dari prepaid kepada postpaid. Ramai yang terkejut bila dapat tahu aku masih lagi pakai prepaid. Kata diorang, prepaid ni untuk zaman student ja. Betul ka?

So, aku pun survey la plan postpaid yang berkenan dihati. Lepas aku dah pilih, bila aku nak daftar, aku tak boleh buat sebab rupanya selama ni aku dah kena blacklist dengan maxis. Sangkut kat maxis broadband yang aku pernah pakai berkurun lamanya dahulu.

Cari punya cari, last-last aku juma cara nak bersihkan nama aku dari blacklist maxis[1]. Senang je caranya. Aku buat online je, malas nak keluar pi cari maxis center. Bagi sapa yang dah kena blacklist, boleh try.

Cara buang blacklist telco secara online



Kalau tak nak buat secara online, boleh terus ke center telco masing-masing. Tapi kalau korang malas macam aku, Kalau nak buat secara online, kena buat 2 step.

Step 1 : call helpline telco.


Call nombor helpline telco dan cakap kat dia yang korang dah kena blacklist. Kemudian minta kat dia nombor akaun bill korang yang tertunggak tu.

Kat sini aku bagi beberapa nombor helpline telco yang terpilih:

Maxis : 1800 821 123
Celcom : +60 19-601 1111
Digi : +016 221 1800
Umobile : +018 388 1318

Step 2 : buat pembayaran secara online


Bila dah dapat nombor akaun, korang dah boleh buat pembayaran secara online. Contohnya boleh buat dengan maybank2u. pergi ke bahagian bill payment, pilih telco, masukkan nombor akaun tadi, dan terus buat pembayaran.

Setel! Tapi kena tunggu dalam masa lebih kurang 24 jam. Baru korang akan dibuang dari senarai hitam.

Semoga Berjaya.

Rujukan :
[1] Amir. (2017 April 28). Cara Menyelesaikan Blacklist Telco. Topup Niaga Network. Dipetik dari http://topupniaga.com/cara-menyelesaikan-blacklist-telco/

74 comments:

  1. Biasala selagi xbyr htang mmg kena blacklist

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama la kes macam hutang PTPTn.. yer dok? hahaha

      Delete
  2. Tahniah sebab dah tukar postpaid! Haha..memory betul bila pakai prepaid. Mengimbau masa zaman uni dedulu

    ReplyDelete
    Replies
    1. jadi, betul la pendapat yang mengatakan prepaid ni hanya untuk budak2 student ja.. hahaha

      Delete
  3. Masih lagi menggunapakai prepaid.. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. maklumlah.. masih laghi remaja.. remaja purba.. hehehe

      Delete
  4. masih guna prepaid utk call and bband...

    ReplyDelete
  5. dl penah skali. sbb contract smpai 2 tahun.. masa bljq pulak tu

    ReplyDelete
  6. tau je kan diorg kita ni masih berhutang hahahaha

    ReplyDelete
  7. Bayar jngn tak bayar hehee.. bagus juga ada cara online mcm ni. Tak susah payah nak pergi center utk jelaskan hutang.

    ReplyDelete
  8. dah terlupa berapa hutang telco yg tidak dijelaskan hehe

    ReplyDelete
  9. Terasa macam still student sebab setia pakai prepaid...

    ReplyDelete
  10. owh macam tu
    thanks atas perkongsian

    ReplyDelete
  11. betul la cara nye tu ... bayar... insyaAllah hilanglah blacklist nye.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hutang kena la bayar.. ehehe

      Delete
    2. Aslmkum.Maap tmpang tnye. Betul ke slpas kite dah byar habis hutang tu, name kite akn clear dri blacklist dlm masa 3 ke 6 bulan. Btul ke. Atau slpas je kite wat full payment hutang trus kite dah bebas dri snrai blacklist telco. Satu lg. Mcm mna nk check hutang telco tu ek. Ptt xleh register postpaid.rupenye ade utang maxis broadband. Tp x sure brape jumlah perlu dbyar tu..

      Delete
    3. lepas bayar, nama akan klear dalam masa 24 jam
      nk check hutang tu boleh call telco

      Delete
  12. masa mula2 kerja pakai pascabayar sbb malas nak beli topup. 20 thn dulu kalau nak topup kena gi kedai n beli kad gores dan call utk topup. Kalau postpaid mudah je. bayar lps guna. tp skrg abe kie kembali kpd prepaid krna byk faedah kpd akaun prepaid ni sbb ada mcm2 pakej utk data. kalau pascabayar terhad n ciput pula. abe kie guna digi prepaid live.

    ReplyDelete
  13. lama dh tak pakai prepaid. leceh pulak rasanya nk kena p topup

    ReplyDelete
  14. Senang caranya.. Terus bayar online..
    Tak perlu ke telco centre..

    ReplyDelete
  15. ngeh2.. kena setelkan dulu mana2 yang tertunggak tu. alhamdulillah takde jadi cemni. btw nice sharing =)

    ReplyDelete
  16. oo gud info... tapi kita pun masih guna prepaid lagi sekarang ni. postpaid pun ada juga hehe

    ReplyDelete
  17. mcm mna ya chek blacklist ka tidak

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh pergi ke mana2 telco centre dan mnta mereka check berdasarkan nombor ic kita.. kalau nk buat online, cuma apply mana2 plan pascabayar melalui online. kalau tak lepas, selalunya disebabkan oleh masalah blacklist.

      Delete
  18. Try pakai Digi kalau problem telco lepas ni. Saya dah tak cari lain..digi di hati..

    ReplyDelete
  19. Nama terus erase dari sistem dan boleh daftar postpaid tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena tunggu dalam 24 jam, baru boleh

      Delete
    2. Fuhh.kalau 24jam ok la. Igtkn 3 ke 6 bulan. Cmne nk check jumlah utang maxis broadband tu ye.

      Delete
    3. nk check jumlah hutang boleh call tanya kat telco

      Delete
  20. AKU KENA SENARAI HITAM DENGAN CELCOM..SIM KAD PON AKU X BUKAK LAGI..TAU2 BIL SAMPI RUMAH..PERLU JUGAK KE BAYAR?...ADUSSSSSSS;(

    ReplyDelete
    Replies
    1. check dengan celcom, kalau rasa ada penipuan, report dengan SKMM

      Delete
  21. Ic Kene blacklist dngn maxis, sedangkn x penah guna pun number maxis tu, nk buat loan x bole, nk angkut moto x bole, hutang ada rm1.8k, ada apa2 cdngn? Terpaksa bayar ke, sedangkan x pernah guna pun number maxis tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau ada unsur penipuan, report dengan SKMM. dalam blog aku ni ada bagitau cara. search tengok

      Delete
  22. Hutang telco boleh dipenjarakan ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak tahu pulak saya kalau yang tu. Yg saya tahu, kalau berhutang ni, pahala amalan kita tergantung kat langit selagi x bayar hutang orang. Hehehe

      Delete
  23. Walaupun da bayar hutang tu.. Still ada rekod blacklist kan? Ada apa2 kesan x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak la... Lepas setel hutang, ambik masa 24jam untuk kluar dari blacklist..

      Delete
  24. Boleh tolong says telefon ke

    ReplyDelete
  25. Makin lama Makin bertambah kah hutang tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. entah.. rasanya nilai tu x berubah kot.. sama ja.. x bertambah.. rasanya la

      Delete
  26. Macam Mana nak Tau berapa Kita hutang

    ReplyDelete
  27. Ada dapat diskaun tak kalau settle kan semua

    ReplyDelete
  28. Setelkan bayaran, ringan kepala. Haha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul.. kadang hutang tu x banyak mana pun, tapi kita yang buat ralit..

      Delete
  29. hi..yg terhutang amount tu.maxis ada tambah interest tak?

    by call blh tau amount terhutang?which tel?

    ReplyDelete
    Replies
    1. x tambah pun...
      call dia akan bagitau siap dengan amount.. maxis

      Delete
  30. Klau dua buln tak byr bil maxis, then sambung tros buat bil u mobile ade effect pape tak?? Blacklist ke?? Sbb maxis melampau2.. Plan rm200 je buln2, klau dua buln x byr ofkos rm400, klau lewat sbuln charge rm10, dua buln rm20, tapi check td kne byr rm450.. Tu yg mls nk settle maxis tu, bnyk sngt mkn riba. Charge melambung2.. Tp line dy mmng sngt ok.. Dh 7 tahun pakai bil maxis cuma lama2 makin trok plak bil maxis nie charge.

    ReplyDelete
    Replies
    1. effect dia mungkin x bleh nk buat dengan u mobile sebab akan kena blacklisted je la... kalau u mobile bagi buat, untung la..

      Delete

Hikayat Budak Pening © . Designed by MaisarahSidi.com