Posts

Showing posts from October, 2020

Segmen 10 Blogger Terpantas by Misya

Image
Segmen 10 Blogger Terpantas by Misya Sesekali aku blogwalking, terjumpa Segmen 10 Blogger Terpantas by Misya ni. Si Misya ni buat segmen sempena ulang tahun blog beliau yang ke-10. Lantas aku terfikir sejenak. Eh, sama la! Blog Hikayat Budak Pening ni pun dah menjangkau umur 10 tahun dah! So, aku pun join la segmen ni.  10 tahun Hikayat Budak Pening Sejak entri pertama aku pada 24 November 2010 sampai la sekarang, dah nak dekat 10 tahun dah aku berblog. Sejak zaman student sampai la dah kerja, dah berkahwin dan dah ada anak dah pun. Dari nama blog "Pening" sampailah tukar kepada nama "Hikayat Budak Pening". header pertama Cuma sekarang ni entri dah tak published selalu macam dulu. Kadang-kadang je. Korang dah berapa tahun berblog?

Antara Bobber dan Sportbike

Image
Dah lama rasanya tak tulis pasal motor. Kali terakhir aku ride pun dah dua tahun lepas (rujuk entri ini ). Motor Yamaha YZF-R25 aku sekarang ni pun tengah dalam perancangan untuk trade in dengan Yamaha MT-15 yang dijangka masuk Malaysia bolan November 2020 nanti.  Downgrade dari 250cc kepada 150cc sbb nak rehat kejap dari dunia permotoran. Tumpu kepada keluarga dulu. Nanti lepas Anak dah besar sikit, kewangan pun dah stabil, baru nk angkat motosikal cc besar balik.  Yamaha MT-15 Cumanya sekarang ni aku berbelah bahagi. Nanti bila dah ada masa dan komitmen kewangan dah okay sikit, aku berbelah bahagi nak beli moto yang mana satu. Antara motosikal jenis Bobber bike dan sport bike. Antara Bobber dan Sport bike Hidup ini selalu sangat membuat kita memilih antara dua kan? Antara keseronokan adrenalin rush layan korner dengan motosikal sport bike, atau ride rilex santai-santai layan makan angin dengan bobber.  sport bike Lepas aku angkat Yamaha YZF-R25, hati aku terus tersangkut dengan motos

Hadiah terbaik dan kurang sesuai untuk lelaki

Image
Dalam asyik aku menatal* laman twitter, tiba-tiba aku terjumpa 1 tweet tentang promosi penjualan 1 set combo beg duit dan jam tangan lelaki. Ada seorang perempuan komen katanya kalau dia ada BF, mesti dia dah hadiahkan set kombo tu. The best and the worst hadiah untuk lelaki Bagi pendapat aku la, set tu adalah kombo antara the best dan the worst hadiah untuk lelaki. Hadiah yang mana satu the best dan yang mana satu the worst? Hadiah kurang sesuai untuk lelaki – beg duit Bagi aku la, beg duit ni hadiah yang paling kurang sesuai bagi sesetengah lelaki. Sebabnya, kalau korang hadiahkan dia beg duit yang baru, dia terpaksa buang beg duit yang lama semata-mata untuk gunakan beg duit yang baru tu.  Ada sesetengah lelaki yang susah nak tukar beg duit. Dia sayang nak buang beg duit yang lama walaupun dah lusuh. Setia la katakan. Contohnya macam aku ni la.  Hadiah terbaik buat lelaki – jam tangan “As women can never have too many shoes, men can never have too many watch” Jam tangan adalah hadia