November 2019 - Hikayat Budak Pening Hikayat Budak Pening: November 2019
7 perkara pelancong suka buat di Thailand.

7 perkara pelancong suka buat di Thailand.

Baru-baru ni buat julung kalinya aku Berjaya ke luar Negara ke Hat Yai Thailand secara sah! Kenapa secara sah? Sebab kalau diikutkan, sebelum ni aku dah pernah ke Thailand tapi secara haram. Naik sampan kat sungai golok ke munduk, Thailand zaman aku student USM Kubang Kerian dulu. 

sungai golok

Disebabkan ni first time aku travel keluar Malaysia, aku tak reti la nak buat cara backpackers. Aku pergi dengan rombongan ofis aku bersama travel agent, kami buat family day trip ke Hat Yai. Hebat tak? tengok la sapa pengerusi kelab kebajikan. (bangga jap. Heheheh)

wine village

7 perkara pelancong suka buat di Thailand.


Dalam bas, tourist guide aku ada cakap, selalunya pelancong bila masuk Thailand, ada 7 perkara yang diorang suka buat. So, aku nak share kat sini je la. Mana tau kalau ada yang teringin nak ke siam tapi tak tau nak buat apa.

1. Naik tuk tuk


anak aku naik tuk tuk rilex je.. bapak dia yang cuak lebih. 


Satu transportation yang wajib naik kalau di Thailand. Sekali naik 20 Baht

2. Massage




Aku tak massage. Malas. Kalau kat kaki ni sensitive sikit. Takut nanti dok tahan geli ja, tak bleh nak feeling sedap-sedap.

3. Makan


diner @ kai tod decha

Kat Thailand memang best makan. Tom yum sedap, street food pun sedap. Untuk tomyum aku makan kat Kai Tod Decha Halal Restaurant. Sedap la jugak.

Untuk street food aku makan kat Khlong Hae Floating Market. Boleh tahan

daging bakar harimau menangis @ danok

4. Shoping


kaysorn souvenir


Aku tak banyak shoping sangat sebab tak banyak tukar duit. Souvenir pun kebanyakannya makanan ja. 

5. Pantai




Kat Thailand memang terkenal dengan pantai Phuket yang cantik. Tapi kami takat area Hat Yai je.

6. Naik gajah




Naik gajah pun tak merasa, sebab kekangan masa

7. Nikah



Eerrr….. no komen. Hahahha..



Random Picture

Random Picture

Dulu dalam entri aku yang bertajuk "Wishlist" dan "Aku dan fotografi", aku ada share minat suam-suam kuku aku dalam bidang fotografi. Malah, aku hampir nak beli DSLR masa zaman kamera tu tengah trending, zaman aku student USM dulu. 

Dan baru-baru ni pula, adik aku dah beli DSLR. Sejak tu, rajin jugak dia keluar outing shoot gambar. Walaupun kamera beginner dan standard lens, tapi gambar yang dia shoot bagi aku not bad la. boleh tahan. 

Random Picture


ni antara gambar-gambar dalam instagram beliau : 


abandoned kubota


demi sesuap nasi


long exposure


random insect


ray of sunlight


white fury

kalau korang nak tengok lagi, boleh ushar instagram beliau di @opiezack

Hikayat Budak Pening © . Designed by MaisarahSidi.com