7 perkara pelancong suka buat di Thailand. - Hikayat Budak Pening Hikayat Budak Pening: 7 perkara pelancong suka buat di Thailand.

11.11.19

7 perkara pelancong suka buat di Thailand.

Baru-baru ni buat julung kalinya aku Berjaya ke luar Negara ke Hat Yai Thailand secara sah! Kenapa secara sah? Sebab kalau diikutkan, sebelum ni aku dah pernah ke Thailand tapi secara haram. Naik sampan kat sungai golok ke munduk, Thailand zaman aku student USM Kubang Kerian dulu. 

sungai golok

Disebabkan ni first time aku travel keluar Malaysia, aku tak reti la nak buat cara backpackers. Aku pergi dengan rombongan ofis aku bersama travel agent, kami buat family day trip ke Hat Yai. Hebat tak? tengok la sapa pengerusi kelab kebajikan. (bangga jap. Heheheh)

wine village

7 perkara pelancong suka buat di Thailand.


Dalam bas, tourist guide aku ada cakap, selalunya pelancong bila masuk Thailand, ada 7 perkara yang diorang suka buat. So, aku nak share kat sini je la. Mana tau kalau ada yang teringin nak ke siam tapi tak tau nak buat apa.

1. Naik tuk tuk


anak aku naik tuk tuk rilex je.. bapak dia yang cuak lebih. 


Satu transportation yang wajib naik kalau di Thailand. Sekali naik 20 Baht

2. Massage




Aku tak massage. Malas. Kalau kat kaki ni sensitive sikit. Takut nanti dok tahan geli ja, tak bleh nak feeling sedap-sedap.

3. Makan


diner @ kai tod decha

Kat Thailand memang best makan. Tom yum sedap, street food pun sedap. Untuk tomyum aku makan kat Kai Tod Decha Halal Restaurant. Sedap la jugak.

Untuk street food aku makan kat Khlong Hae Floating Market. Boleh tahan

daging bakar harimau menangis @ danok

4. Shoping


kaysorn souvenir


Aku tak banyak shoping sangat sebab tak banyak tukar duit. Souvenir pun kebanyakannya makanan ja. 

5. Pantai




Kat Thailand memang terkenal dengan pantai Phuket yang cantik. Tapi kami takat area Hat Yai je.

6. Naik gajah




Naik gajah pun tak merasa, sebab kekangan masa

7. Nikah



Eerrr….. no komen. Hahahha..



37 comments:

  1. haahhahhaa amboih hat last sekali tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kenapa yg last je yg orang nampak.. hahahaha..

      Delete
  2. yg naik gajah tu kesian sangat kat gajah. kan ada yg kena seksa bagai tu :(

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. 7 yang aku share, yg last jugak yg dimnampaknya.. hmm..

      Delete
  4. last tu orang tertentu je kot.hihi

    ReplyDelete
  5. Amboiii yg last tu. ...mmbr ada baru balik dri Bangkok. .dia kata tukr duit kita dh jadi mahal. ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah.. macam dah x berbalio kalau nk pi selalu.. sekali sekala ok la..

      Delete
  6. naik tuk tuk mmg best..berangin je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kami naik hari tu berkuap panas skit. sebab baru lepas hujan tapi dah panas. tuktuk tu dia tutup "tingkap" dia dengan plastik. berhaba jugak la masa naik..

      Delete
  7. Lama sgt dah tak ke Thailand, tp mmg seronok especially bab makanan. Yg last tulah antara tarikan menarik juga hahaa. Salam ceria selalu bro :)

    ReplyDelete
  8. yang last dah kenapa bahhahaha lol :D
    bestnya pergi Thai.. sy belum merasa lagi keluar dari Malaysia ni tapi inshaAllah soon kalau xda halangan hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. dalam banyak2, yg last jugak yg dipandang... hehehehe...
      insyaALlah, semoga diberikan peluang...

      Delete
  9. Nak makan je rasanya... Yg last tu hahaaa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang last tu penting jugak, bagi sesetengah pihak..

      Delete
  10. Hahaha.. yang last tu tak menahan..
    Menarik semua aktiviti yang dicadangkan itu.. kecuali yang last.. 😂

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang last tu pun menarik jugak sebenarnya.. hahahaha

      Delete
  11. no 7 tu..sebaik-baiknya di Malaysia .

    di tempat lain ada risiko nya

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. satu komen yang selamat dan bernas..

      Delete
  12. Mama need massage.. bestnya bila nak sampai Sana ni

    ReplyDelete
  13. Macam menarik je Thailand. InsyaAllah nanti sampai juga ❤

    ReplyDelete
  14. kalau kat thailand mmg femes makan kat hatyai pastu g message kan..bestnye..bila nak sampai sana ni..huhuhu... suami asyik xfree je

    ReplyDelete
    Replies
    1. cuba ajak suami buat bnda no. 7... konfom dia free.. hahahaha

      Delete
  15. Amboi..amboi dia yang last tu, terbeliak kejap bijik mata baca part tu..

    ReplyDelete
  16. hahaha...yng last tu....xpernah sampai ke thailand lg....

    ReplyDelete
    Replies
    1. kenapa semua pakat pandang yg last tu je... hahaha

      Delete
  17. hahaha... makan, shopping dgn pantai! bab gajah tu beberapa negara dh haramkan naik gajah

    ReplyDelete
    Replies
    1. bagus la.. bagus nina, x ambik port yg no. 7 tu...

      Delete
  18. yg last tu mmg ramai yg suka... tp kalau sy, sy nk cari tom yam kawww je

    ReplyDelete
    Replies
    1. yer ke ramai yg suka? so far kat ruangan komen ni, yg no. 7 tu la yang paling buat orang panas.. hahahaha

      Delete

Hikayat Budak Pening © . Designed by MaisarahSidi.com