July 2019 - Hikayat Budak Pening Hikayat Budak Pening: July 2019
Setelah Terlafaznya Akad | Rujuk Adalah Hak Suami

Setelah Terlafaznya Akad | Rujuk Adalah Hak Suami

Setelah Terlafaznya Akad


Baru-baru ni dalam drama melayu “Setelah Terlafaznya Akad” lakonan Kamal Adli dan Uqasha Senrose, timbul satu isu yang boleh mengelirukan para penonton dari segi pemahaman berkenaan talak dan rujuk.

setelah Hannan (lakonan Kamal Adli) menceraikan isterinya Nawal (lakonan Uqasha Senrose), semasa dalam iddah, Hanan ingin rujuk semula tetapi Nawal tidak mahu. Maka terjadilah adegan-adegan romantis Hannan yang cuba memujuk Nawal untuk kembali rujuk semula.

Hak rujuk adalah pada suami




Dalam islam, apabila bekas suami ingin merujuk semula dengan bekas isterinya yang sedang dalam iddah, pasangan tersebut dikira sudah pun rujuk walaupun isteri menolak untuk dirujuk. Makna kata, rujuk adalah hak suami, dan bukan hak isteri.

Dalam kes drama Setelah Terlafaznya Akad ini, apabila Hannan menyatakan dengan lafaz bahawa dia nak rujuk dengan Nawal, secara automatik diorang bukan lagi bekas suami isteri tetapi sudah menjadi suami isteri yang sah yang sudah rujuk.

Kelemahan Drama Melayu


Ini antara kelemahan drama melayu yang aku Nampak sering mengabaikan perincian-perincian yang penting. Yang mereka tahu nak romantic 24 jam walhal bab talak dan rujuk ini boleh mengelirukan masyarakat yang menonton.


p/s :
aku selalu keliru dengan nama watak Nawal dan Hanan. Sebab selalunya Hannan tu nama perempuan dan Nawal tu nama lelaki. Tapi dalam cerita ni terbalik!


Sumber dan rujukan :
1. Portal Rasmi Jabatan Kemajuan Islam Malaysia. (2015 Dec 2). Garis Panduan Ber`Iddah Bagi Wanita Yang Bercerai Atau Kematian Suami. Dipetik dari http://www.islam.gov.my/rujukan/garis-panduan/124-garis-panduan-ber-iddah-bagi-wanita-yang-bercerai-atau-kematian-suami
2. Laman Web Rasmi Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan. (2018 Jun 11). IRSYAD AL-FATWA SIRI KE-229b : BOLEHKAH BEKAS SUAMI TINGGAL BERSAMA ISTERI SEMASA IDDAH?. Dipetik dari https://muftiwp.gov.my/ms/artikel/irsyad-fatwa/irsyad-fatwa-umum/2459-irsyad-al-fatwa-siri-ke-229-bolehkah-bekas-suami-tinggal-bersama-isteri-semasa-iddah
3. Geng Muslim. (2018 Sep 26). Isteri Tiada Hak Utk Menolak Bila Suami Rujuk, - Dr. Maza. Dipetik dari https://youtu.be/NRk-dxgm7Pg

Pilihan motosikal harian ke tempat kerja

Pilihan motosikal harian ke tempat kerja

Sekarang aku pakai motosikal Yamaha YZF-R25 untuk ulang alik ke tempat kerja. Sehari pergi balik dalam 80km dari Georgetown ke Kepala Batas penang, melalaui jambatan Pulau Pinang. Sejak mileage motosikal aku pun dah lebih 80,000 km, macam-macam pulak dia buat hal. Sekarang ni, dah mula timbul symptom valve sompek.


Cadangan bini aku, supaya aku tukar je ke motosikal baru. R25 aku tu dah teruk aku lenjan. Ride zaman bujang sini sana, siap dah pernah sampai valve pecah. Mungkin sebab cara pemanduan aku yang agresif kot.

Pilihan motosikal harian ke tempat kerja


Jadi, sekarang tengah survey-survey motosikal yang mungkin aku nak tukar dari R25 aku tu. Ciri-ciri yang aku pilih antaranya :

-250cc kebawah
-1 silinder (jimat servis minyak hitam, jimat mentainance untuk sparepart enjin)
-Bukan sport (sebab saja nak tukar selera dari R25)
-Motosikal yang sesuai letak box
-Motosikal sesuai pakai helmet fullface (sayang helmet fullface sebab hadiah dari isteri)

Maka berikut antara motosikal yang aku dah short list kan..

1. KTM Duke 200



2. Kawasaki Z250 SL



3. Yamaha FZ150



4. Modenas(Bajaj) Pulsar NS200



6. Honda RS150




Kalau korang macam mana?

Hikayat Budak Pening © . Designed by MaisarahSidi.com