December 2018 - Hikayat Budak Pening Hikayat Budak Pening: December 2018
Kisah laki bini : Kasut

Kisah laki bini : Kasut


Kisah laki bini : Kasut


Sebelum ni aku pernah cerita pasal kasut antara lelaki dan perempuan (lihat entri Perempuan dan kasut). Tapi kali ni dari segi perspektif yang berbeza sedikit. Kisahnya begini.

Situasi 1 


Isteri : abang, kasut biy ni dah 3 tahun dah pakai tau!
Suami : boleh tahan jugak kasut tu. (kemudian sambung tengok video youtube)

Padahal cakap je kasut dah lama, tapi maksud tersirat dia nak suruh belikan kasut baru. Hmm.. Betul tak? Yang perempuan baik mengaku cepat.

Maklumlah, ayat orang perempuan ni kan penuh dengan maksud tersirat. Cakap lain, maksud d hati nak lain. Kalau nak rumah tangga bahagia, si suami kena cepat tangkap maksud tersirat setiap kata-kata isteri. Fuh, jenuh!


Dah la bab kasut, tak boleh nak buat main-main. Bak kata classmate perempuan aku dulu, “girls are never satisfied with just one pair of shoes.”

Situasi 2


Suami : kasut abang tu dah 3 tahun pakai dah tau.
Isteri : nak beli kasut baru lettew.
Suami : tak lah. Tak nak tukar lagi. Nak tengok sejauh mana ketahanan kasut ni boleh pergi.

senang. Tak ada maksud tersirat apa-apa. Hahaha..

Pencapaian hidup

Pencapaian hidup


Pencapaian hidup


Korang ada tak target life achievement (pencapaian hidup)? Pencapaian hidup ni dia macam impian, tapi lebih kepada target. Contohnya, aku ada seorang kawan ni, dia kata nanti bila dah masuk umur 40 tahun, sekurang-kurangnya dia nak dapat gelaran dato’.

Macam tu la lebih kurang. Impian yang korang target nak capai dalam kehidupan. Contoh lain, ada orang achievement yang dia nak capai adalah untuk pergi haji, pergi melancong ke semua Negara, jadi jutawan atau dapat sesuatu jawatan.


life achievement


Aku tiba-tiba terfikir nak tulis pasal pencapaian hidup ni bila aku dapat tahu salah seorang rakan blogger aku, Cik Ein (Eintan Nurfuzie) pemilik blog nurfuzie.com telah Berjaya capai salah satu target pencapaian hidup aku.


Baru-baru ni, khabarnya beliau bakal menjadi penulis kepada sebuah buku yang akan diterbitkan tak lama lagi. Fuh, jeles tau. Sebab pencapaian hidup aku, seumur hidup rasa macam nak juga jadi penulis buku walaupun sekali.

Seorang penulis buku



Impian aku ni timbul sejak tingkatan 4 rasanya. Masa tu aku ada tulis beberapa cerpen. Tapi malu aku nak share sebab tulisan budak tak matang sangat. Hahaha. Ada la satu dua cerpen yang aku pernah publish dalam blog aku ni suatu ketika dulu.

So far selain pernah jadi penulis cerpen syok sendiri, Cuma berjaya jadi penulis blog, dan sebuah research paper ja. kira pencapaian jugak la kat situ, I guess.


Korang pulak? Share la sikit target life achievement korang. Kot-kot ada yang sama. 
Bahagian tempat tidur suami isteri atas katil

Bahagian tempat tidur suami isteri atas katil


Sebelum aku kawin, dah banyak kali aku tengok gambar macam kat atas tu. Lepas kahwin, bahagian tempat tidur lelaki atas katil akan hanya kecik berbanding perempuan. Mula-mula, aku ingat gambar tu Cuma sekadar lawak, situasi dan keadaan yang saja dilebih-lebihkan. Tak kan la lelaki punya tempat tidur kecik tu saja. Kan?

But son, I was wrong. This is THE reality. So, bagi mereka yang belum kahwin, lelaki terutamanya, Brace Yourself! Ini lah yang akan terjadi kat korang nanti.

Bahagian tempat tidur suami isteri atas katil


Tapi, korang jangan salah sangka. It’s not a bad thing actually. Bukan benda yang negative. Tapi positif. Kalau tak jadi macam tu, mungkin ada something wrong somewhere.

Kenapa jadi macam tu? Disebabkan sifat perempuan yang lebih lembut dan suka bermanja, bila waktu tidur diorang akan merapat, dan peluk korang masa tidur. Korang dah jadi bantal peluk diorang.

Sebab tu pembahagian tempat tidur akan jadi macam tu. In fact, realitinya akan lebih jadi macam kat bawah ni sebenarnya. Tempat korang, dia akan mai himpit sekali, tapi tempat dia akan jadi ruang kosong yang tak digunakan.


Its better this way. Lebih baik macam ni. kalau dia tak jadi macam ni, sangat-sangat bahaya! Sebab kalau tak jadi macam tu, mesti ada something wrong, kemungkinan besar dia merajuk. Hahaha..

Am I right? Pernah jadi tak kat korang?


p/s : tengok entri sebelom-sebelom ni asyik pasal moto je. lepas ni nak try menulis pasal rumah tangga pulak la.. aci tak? hehehe
 

Hikayat Budak Pening © . Designed by MaisarahSidi.com