Skip to main content

Bila Orang Berkenan

suatu hari di tempat kerja, aku disapa oleh rakan sekerja yang aku susah anggap sepeti seorang kakak. dia memang peramah. selalu bertegur sapa kalau terserempak di tempat kerja.


Berkenan


"faiz ni kahwin tak lagi?" soal kakak tu.

"belum lagi... bujang senang, kak.."

"awek dah ada?" soal kak tu lagi.

"awek pun tak ada. kak ni tanya macam-macam ni, ada apa-apa ka?"

"bukannya apa, kalau hang tak ada sapa-sapa lagi, kak boleh tolong rekemen kan.."

"siapa orang tu? anak jiran ke? ke, anak sedara?"

"tak de la, adik kakak. kak berkenan la nak ambik hang jadi adik ipar.."

"berkenan? hahaha.. tak apa la kak. saya target nak kahwin lagi 3 tahun. lambat lagi.."

"tak apa la, budak ni pun baru masuk U. elok la tuh. dia grad nanti, kahwin la.."

"budak U?, ha, bleh bleh..."



p/s 1 : sebenarnya, cerita tu tergantung. last2 aku tolak hasrat kak tu. sebab lambat lagi aku nak kahwin.

p/s 2: agak lama jugak menyepi tak ter-update.. ni cerita lama. saja aku tulis dan peram entri ni in-case tak de idea dan mood untuk menulis, macam sekarang ni..  tapi, ekceli lebih kepada kekangan masa, internet, dan kepenatan bekerja. kalau ada banyak masa terluang, beban kerja kurang, n internet pun laju, mood bloging aku mesti okay punya..

hmm....

Comments

  1. nak tergelak pon ada baca stiry Pha Is ni.. Pha Is bujang lg takpe la org nak tlg rekemen, husbnd akak tu pon dah anak 2 masih ada s/nurse& patient tua2 kat klinik tu nak rekemen kat anak menakan laa, jiran laa.. skt ht jerr kita dgr

    ReplyDelete
    Replies
    1. uish first time dengar ni ... perempuan mana la yang tergamak nak rekemen suami orang lain untuk cari pasangan baru ni? erm tak patut

      Delete
    2. maybe diorg tak tau kot yg tu laki orang.. hehehe

      Delete
    3. Nampak macam tak kawin lagi kot cik abg murni tu..

      Delete
    4. awet muda la katakan.. hehehe

      Delete
    5. Kalau tak silap... Saya ada terbaca pasal nie kat blog Kak Murni... Hahaha Macam macam jadi bila dah berkenan...

      Kakak Tiri Cinderella

      Delete
    6. Suami kak murni nampak muda

      Delete
  2. Lagi 3 tahun? Dengan adik akak? ... Ameeeen :)

    ReplyDelete
  3. haha okey la kalau ada yg rekemen kan.. mana tau jodoh :P

    ReplyDelete
  4. haha..comel je.. jgn tgu lama2.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak buat macam mana.. kna tunggu lama2 jugak, sbb dah plan memang macam tuh.. hehehe

      Delete
  5. Alhamdulillah... oklah tu Pha Is... :) :)

    ReplyDelete
  6. wah ramai yg minat phais nk jadikan mantu ni...boleh buat pilihan yg terbaik mana satu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. biasa la.. terhangat di pasaran.. eh... hahahaha

      Delete
    2. pilih jangan tak pilih.. hehe.. ;)

      Delete
  7. Replies
    1. ini bukan lawak, tapi betol2.. hehehe

      Delete
  8. jap nk p tnya org kt depan tu nk kemana...eehh jap, org kt depan tu mak org...xjdi la tnya...hehehe....kalau dah jodoh mmg xkemana....btul tu...

    ReplyDelete
  9. ekeke mula2 xmau juai mahai
    dpt tau budak U terus open hajat ek
    ekekeke

    ReplyDelete
  10. "budak U?, ha, bleh bleh..." ... amboi gelojoh nampak, hahaha :p

    ReplyDelete
  11. inshaAllah.. ada jodohnya.. meh kita kumpul duit sesama ye.. hehehe..

    ReplyDelete
  12. welcome to the club bro. hahaha... busy sampai x terupdate blog.

    ReplyDelete
  13. fiiiiiwit Pha Is.. haa elok la tu.. omey sngt tau dia baru masuk U.. ngeh3..
    kakak tu dah siap fikir dah.. lepas adik dia grad teruih kawen..

    ReplyDelete
  14. wahhh ! 3 tahun lagi nasi minyak faizzz...

    ReplyDelete
  15. haha..lucu lak baca part jodoh tak ke mana tu..sha tumpang lalu sini eaa ^_^

    ReplyDelete
  16. untung ada orang dah berkenan tu.. tapi lambat lagi 3 tahun..

    ReplyDelete
  17. lagi 3 tahun...?!? ok la tuh... amin... saya doakan semuanya baik2 saja... ada org dah berkenan tu ok la... on 3 thn lagi... heheheh

    ReplyDelete
  18. 3 tahun lgi yer..
    Kikiki..jgn lupa jmput #bloggerutara tau..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau sampai masanya nanti, insyaAllah.. :)

      Delete
  19. Zumal belum ada anak nak rekemen untuk Pha Is. Hehe ^-^

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. kalau ada sepupu pun okay jugak.. hehehe

      Delete
  20. Zumal belum ada anak nak rekemen untuk Pha Is. Hehe ^-^

    ReplyDelete
  21. Tak lama lagi boleh makan nasi minyak pha is laa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. "tak lama lagi"?
      macam lama je lagi.. hehehe

      Delete
    2. hanya Allah sahaja tahu so sabar ye Phas Is....dah ada 'bau' tu

      Delete
    3. bau saja x jadi.. kna ada rasa sekali.. hehehe

      Delete
  22. Kalau jodoh tak ke mana ok ayat tu win

    ReplyDelete
  23. tedia...hah takpa2..pelan2 jodoh tu mai nanti..InsyaAllah..:)

    ReplyDelete
  24. wowwwww jodoh tengah on the way tu hihihihi. gud luck!!!! ehehehehe

    ReplyDelete
  25. cewah..cewah.. hehe.. Mana tau jodohkan..

    ReplyDelete
  26. Semoga bertemu jodoh yang memahami pha is

    ReplyDelete
    Replies
    1. jgn lupa jemput sis JM dan aRz eh

      Delete
    2. jemput kak aiza juga.. hehe..

      Delete
    3. haha.. okay2.. kalau sampai masanya nanti, insyaAllah..

      Delete
  27. so apo laie Phs Is..grab lah peluang tu..bukan senang borang nk berkenan..3 tahun tu x lama...kenal dulu..rasa serasi baru proceed next step

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau x serasi macam mana plak..? haa.. hehehe

      Delete
  28. Try la Pha Is knl2 dulu klu blh masuk trskn klu x ckp elok2 jgn smpi bnyk hati yg t'luka.....;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya x pandai nk kenal2 lama2.. bahaya.. hehehe

      Delete
  29. Phiwittt... Ye kan ajer... Hahaha
    Part jodoh x kemana tuu takleh blah XD
    Apa apa pun, selamat mencari jodoh... :P

    Kakak Tiri Cinderella

    ReplyDelete
  30. Tuh dia... jodoh sudah mari..

    Good luck phaIs

    ReplyDelete
  31. 3 tahun lagi ye... Amiin.. semoga ada jodohnya..

    ReplyDelete
  32. 3 tahun lagi kita makan nasi minyak amin semoga dipermudahkan

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu cuma perancangan.. kita cuma merancang.. yer dok..? hehehe
      boleh jadi lambat, boleh jadi cepat..

      Delete

Post a Comment

Entri popular bulan ini

Yamaha Y15ZR VS Suzuki Belang R150

Gaji Ahli Farmasi

Gelaran Adik Beradik Yang Betul

KTMD | Servise Penghantaran Motosikal