Monday, September 15, 2014

Gambar Digunakan Tanpa Izin

cuba lihat gambar kat bawah ni. member aku terjumpa papan iklan ni kat perak. apa yang menariknya dengan gambar tu, dalam bulatan yg aku dah tanda tu ada gambar member aku. gambar masa diorang grad. dia hairan macam mana gambar grad diorang boleh melekat kat papan iklan cukai tanah negeri perak tu.


kemudian, aku teringat gambar yang sama yang pernah aku post kat blog ni dalam entri Graduasi 2013.. bila tengok balik gambar asal yang aku post kat blog tu, part watermark yang aku buat tu betol2 cukup-cukup dia crop. hampeh betol..


hari tu kes ambik muka aku buh dalam slide presentation kat HKL. kali ni ciplak gambar buh kat iklan cukai tanah negeri perak plak.. crop watermark plak tu.. hmm... hampeh betol..

sabor je la..

42 comments:

  1. Assalamualaikum Pha Is. Setahu saya sekiranya gambar kita digunakan seharusnya pihak itu perlu meminta izin terlebih dahulu. Hal ini demikian kerana bayaran harus diberikan jika gambar kita digunakan selagi mana papan iklan itu dinaikkan. Pernah berlaku isu artis menyaman pihak pengiklan yang mana papan iklan yang memaparkan gambarnya tidak diturunkan setelah tamat tempoh.

    ReplyDelete
  2. hehe, siap crop watermark lg tu, ishx3 sabor jela ye. tapi bnda mcm ni xleh biar brlaku sngt. nanti dorang ikut suka ambik je..

    ReplyDelete
  3. tak patut! tak patut! kne mintak royalty nih.. eh!

    ReplyDelete
  4. sesuka hati je ambik tanpa kebenaran..

    ReplyDelete
  5. kene mintak royalti ni.. jgn semudah2 bg free~~

    ReplyDelete
  6. inilah masalahnya bila pereka grafik tau main hentam ja ambik gambar orang.

    ReplyDelete
  7. iklan besar begitu mmg perlu keizinan tuan punya diri...

    ReplyDelete
  8. kena emel kt pihak yg guna gambar ni

    ReplyDelete
  9. mintak royalti la pha is. haha..pakcik kayoo..muka ala retisss..tu glemer habis tu. hehe

    ReplyDelete
  10. Mintak royalti, xpun saman je,huhuu.......^_^

    ReplyDelete
  11. fuh kerajaan negeri amik pic grad tu. terbaik punya ciplak

    ReplyDelete
  12. senangnya ye..boleh ciplak mcm tu je..

    ReplyDelete
  13. Hantar surat rasmi, emel rasmi kepada bos besar dorang.. sertakan bukti sekali..
    Bukan apa.. kan lebih molek kalau mintak izin terlebih dulu..

    ReplyDelete
  14. Faiz, saya cadangkan ambil tindakan segera, sebagai pengajaran kepada pihak yang lain pula. Saya rasa ini bukan satu isu yang kecil..

    ReplyDelete
  15. Mmg tak patut mcm tu.. mungkin org yg buat tu rasa tiada siapa2 yg perasan hhmmm...

    ReplyDelete
  16. Sebab tu saya suka buat watermark pada gambar2 milik saya (terutama yang ada gambar orang) di tengah-tengah yang ada gambar orang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau buh watermark kat tengah2, nnti gambar x cantik plak.. hmm.. nk kena buat lain watermark supaya sesuai letak tengah gambar ni...

      Delete
  17. lepas ni kena buat watermark btol2 ditgh2 gmbr.

    ReplyDelete
  18. Nk keje senang je dorang ni lah sis jm yg dgr ni pun geram tau
    Make sure lepas ni letak watermark d muka dh x leh nk crop

    ReplyDelete
    Replies
    1. x nmpak la muka yg hensem ni nnti.. hehehe

      Delete
  19. mgkn lps ni kena tempek watermark bsr2 kot.

    ReplyDelete
  20. Kena letak WATERMARK kat atas muka la kot lepas ni ..Namopak sangat tak bertamadun saper yang buat ni kan ??

    ReplyDelete
  21. Doaorang ni mmg cari nahas ni Pha Is ..REPORT2 hehehe ..biar diaorg rasa sikit ..Jagalah privasi org sikit gakk..

    ReplyDelete
  22. yela kan.. xkan nak letak watermark betol2 atas muka kan...

    ReplyDelete
  23. Owhh nie bikin panas je..bkn bikin famous hehehe

    ReplyDelete
  24. Owhh nie bikin panas je..bkn bikin famous hehehe

    ReplyDelete
  25. hehehe femes rupanya owner #gadisbertudungbiru nie =P

    ReplyDelete
  26. fikir dua tiga kali juga lepas ni kalau nak upload pic masuk blog. hmmm

    ReplyDelete