2021 - Hikayat Budak Pening Hikayat Budak Pening: 2021
Selamat Hari Raya

Selamat Hari Raya


Betul la kata Iman Troye, pejam celik, pejam celik dah pun tiba kita di hari raya. Cepatnya masa berlalu, tak sedar pun. Bulan Ramadhan tahun ni pun rasa macam pantas betul. Sedar-sedar dah raya. 

Jadi, saja nak update blog, sambil di kesempatan ini nak ucapkan selamat hari raya aidil fitri, maaf zahir dan batin. Minal aidin wal faizin. 

تَقَبَّلَ اللَّهُ مِنَّا وَ مِنْكُمْ

“Semoga Allah menerima (puasa dan amalan) dari kami dan dari kalian”

Banyak perkara penting yang berlaku sejak dua menjak ni, terutamanya kemelut yang melanda Gaza yang semakin menjadi-jadi. 



sumber dan rujukan

Rasni (2020 Mei 23). Banyak Salah Paham Arti Taqabbalallahu Minna Wa Minkum di Idul Fitri, Cara Benar Balas Ucapan Itu. Tribun-Timur.com  Dipetik dari https://makassar.tribunnews.com/2020/05/23/banyak-salah-paham-arti-taqabbalallahu-minna-wa-minkum-di-idul-fitri-cara-benar-balas-ucapan-itu.

Musleh. Doa Qunut Nazilah. Dipetik dari http://www.musleh.edu.my/index.php/doa-qunut-nazilah


NZ Souvenirs Giveaway by SitiYangMenaip

NZ Souvenirs Giveaway by SitiYangMenaip


klik sini untuk penyertaan : NZ Souvenirs Giveaway by SitiYangMenaip sebelum 31 May 2021

dah lama blog tak terupdate. dan dah lama juga tak join segmen dan give away. so, saja nak bagi blog berupdate, maka aku join la GA simple dari SYM ni. mudah je. jom sama-sama join! klik pada link kat atas tu. 



 

Review | Yamaha MT15 (Luaran)

Review | Yamaha MT15 (Luaran)


Sudah hampir sebulan aku pakai motosikal Yamaha MT-15 ni. Jadi kali ni aku cuba untuk buat review motosikal naked ni. Mana tahu kot-kot lepas baca review ni, ada yang terus berminat nak beli sebiji. Kali ni, aku Cuma review bahagian luaran sahaja, tidak termasuk performance. 

yamaha MT-15 (baru keluar kedai)

Sebab sekarang aku masih lagi “dalam pantang”. Mileage pun baru 900++ km, tak cukup 1000 km pun lagi. Nanti bila dah lama pakai, dah bawak ride jauh, baru aku review performance motosikal MT-15 ni pulak. insyaAllah.

Review | Yamaha MT15 (Luaran)

Untuk sebagai gambaran, aku cuba compare spesifikasi luaran motosikal MT-15 ni dengan motosikal aku terdahulu, Yamaha YZF-R25. Antara yang aku perasan significantly adalah : 

Ketinggian tempat duduk

Berbanding dengan R25, MT-15 ni sangatah tinggi tempat duduk dia. Sampai aku yang tinggi 170cm pun kena jinjat bila nak naik MT-15 ni. Kalua ikut spesifikasi MT-15 ni pun, “seat hight” bagi motosikal ni adalah setinggi 810mm. R25 Cuma 780mm.

Tapi ketinggian ni cuma rasa bila dah berhenti, bila nak turunkan kaki, bila nak naik dan nak turun dari motor je. Bila dah ride, tak rasa pun perbezaan ketinggian seat ni.

Handle bar yang Panjang

Disebabkan aku dah terbiasa dengan motosikal jenis sportbike Yamaha YZF-R25, aku agak kekok bila bawa Yamaha MT-15 yang agak lebar bukaan tangan pada handle bar. Nak turun layan koner pun rasa pelik. Lagipun, motosikal jenis naked MT-15 ni bukan dicipta untuk melayan koner seret lutut. 

Lagi satu, aku nak mencelit antara 2 kereta pun aku dah tak seberani dahulu. Takut handle bar yang agak Panjang tu tersangkut kat side mirror kereta lain. 

Tapi, Kelebihan handle bar Panjang ni, posisi tunggangan akan jadi lebih santai. Terutamanya bila ride santai makan angin rilex-rilex sambal menikmati permandangan yang indah. Fuh, layan. 

Tiada tingkatan level heat indicator

Ini antara yang aku agak ralat sikit. MT-15 ada heat indicator tapi Cuma ada lampu yang menyala bila dah betul-betul panas sangat. Jadi kita tak tahu level kepanasan moto MT-15 ni takat mana bila ride.

Stakat tu dulu yang aku rasa spesifikasi luaran yang significan bila bawa motosikal Yamaha MT-15 ni. Nanti aku share dari segi performance pulak.

#GadisBertudungBiru dalam kenangan
welcome #GadisBerbajuBiru




Sumber dan rujukan

1. Hong Leong Yamaha Motor. MT-15. Dipetik dari https://www.yamaha-motor.com.my/portfolio_page/mt-15/

2. Hong Leong Yamaha Motor. YZF-R25. Dipetik dari https://www.yamaha-motor.com.my/portfolio_page/yzf-r25/?lang=ms

3. Boon Siew Honda. RS150R. dipetik dari https://www.boonsiewhonda.com.my/rs150r/

4. Moto Malaysia. Yamaha Y15ZR (2019). Dipetik dari https://www.motomalaysia.com/yamaha-y15zr-2019-price-specs-malaysia/

5. Hong Leong Yamaha Motor. YZF-R15. Dipetik dari https://www.yamaha-motor.com.my/portfolio_page/yzf-r15/

6. I Am A Biker. Yamaha MT-15 digital meter. dipetik dari https://www.iamabiker.com/avin/2019/yamaha-mt-15-review/yamaha-mt-15-digital-meter/

 



 

Hikayat Budak Pening © . Designed by MaisarahSidi.com