September 2018 - Hikayat Budak Pening Hikayat Budak Pening: September 2018
Ride Merdeka Mashoor

Ride Merdeka Mashoor

rozaili, pha is, hanip, kamal


Disebabkan pada entri lepas (lihat entri Jenis-jenis helmet | kelebihan dan kekurangan), isteri kesayangan aku dah bagi green light untuk aku pergi ride, siap nak belanja helmet baru lagi, maka dapat lah aku join ride dengan budak sekolah aku dengan helmet baru yang dibelanja isteri.

Alhamdulillah.

Isteri belanja helmet fullface KYT NF-R Logos Matt Grey


isteri belanja helmet, gambar dari facebook page kedai helmet. hahaha..  


Lagipun, teruk sangat dah helmet lama aku tu. Siap letak selotape lagi kat visor sebab mechanism buka-tutup visor tu dah tercabut. Merata kedai aku cari spare part helmet tu tapi tak ada. Kalau kat traffic light, memang panas sebab tak boleh buka visor. Sebab tu la kot sejak akhir-akhir ni aku kuat migraine. Helmet panas!

Ride Merdeka Mashoor


Sempena cuti merdeka baru-baru ni, tetiba member sekolah ajak ride. Cari punya cari, dapat la 4 orang budak sekolah batch aku yang boleh join. Ride santai-santai ja. Bukan semua motor cc besar. Aku dengan Rozaili pakai motor Yamaha YZF-R25, kamal bawak moto Honda RS150R, dan hanip Honda CB1300.

Penang -> chuping -> padang besar (window shoping) -> kuala perlis (daging bakar harimau menangis) -> gunung jerai (mandi sungai) -> balik penang. Rilex-rilex je. Tak ada layan konar, tak ada lenjan top speed. Makan angin je.

jalan chuping (route 79) terbentang luas.

roadblock Unit Pencegahan Penyeludupan (UPP). kini dikenali sebagai Agensi Keselamatan Sempadan (AKS) berdekatan Padang Besar

alamak, kena tahan la pulak. nasib baik hanip ni anak YB. hahaha.. tak de la, check ic dengan lesen je sebab moto cc besar sangat. 1300cc kot. hahaha.. 

sampai padang besar, perlis


pekena daging bakar harimau menangis di kuala perlis

mendaki jalan gunung jerai, route 252


solat atas batu tepi sungai di Sungai Teroi, Gunung Jerai


balik dah gelap.

Sekian ride kali ni. Gambar kebanyakannya dibawakan kepada anda oleh camera Gopro Hero4 oleh hanip anak YB. hahaha.. nak kena cekau sebijik ni. gambar giler lawa dan clear. masuk wishlist la kot. hahaha.. 


Hikayat Budak Pening © . Designed by MaisarahSidi.com