Saturday, February 25, 2017

Bila Mat Saleh Baca Doa Makan

shewarma

Bila Mat Saleh Baca Doa Makan


satu hari, aku pergi lepak dengan syafiq bersama dengan 2 pelancong dari Amerika. Sorang dari Dallas, dan Sorang lagi dari Texas, kalau tak silap. Syafiq yang kenalkan pelancong tu kat aku. minggu lepas, pelancong tu nampak syafiq minum sorang-sorang, terus duduk sekali dengan dia dan sembang-sembang. terus jadi kawan!

dari kiri : Syafiq, Pha Is, Jessiah, dan Wesley

so, hari tu Syafiq ajak aku lepak sekali dengan kawan pelancong dia tu. kami decide nak makan kat shewarma. Yang the avengers makan lepas lawan dengan loki n chitauri tu..

lepas shewarma tu dampai kat meja, aku pun terkam la makan. memang tengah lapar masa tu. Lepas tu tetiba pelancong amerika tu cakap :

"Do you wanna say prayers?"


sentap aku tau! hahaha. mungkin lepas dia tengok aku dengan syafik dok krik krik krik, dia pun genggam dua tangan dia dan terus baca doa cara dia.

Our Dear Heavenly Father, we thank Thee for this food in a world where many walk in hunger, for faith in a world where many walk in fear, for friends in a world where many walk alone.
(contoh. macam ni la lebih kurang doa dia)

maka lepas tu kami pun makanlah dengan penuh kesyukuran.. sekian..


45 comments:

  1. sentap...kalau makan pedas mau tersemboq siap naik ke hidung...

    ReplyDelete
  2. kalau baca doa tak angkat tangan pun tak ada masalah kan...cuma lebih beadap

    ReplyDelete
    Replies
    1. xde masalah.. Allah maha mendengar akan doa hamba2Nya..
      cuma itu sunnah, nabi mengangkat menadah tangan semasa berdoa..

      Delete
  3. Haaa pasni nk mkn baca doa mkn dulu eh

    ReplyDelete
  4. Ekekeekk lawak pun ye jgk adeh la

    ReplyDelete
  5. Tapikan mmg betul tau kadang baca bismillah sblm mkn pun org dah lupa..tuding kat diri sendiri ..kekadang tu main ngap jek adeh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahah.. sbb selalunya saya ingat.. tapi sebab hari tu dah lapar sangat, baru balik kerja, maybe lupa. lagipun, depan mat salih. mungkin segan nk angkat tangan baca depan diorg.. tapi diorg rilex je baca doa tanpa segan silu.. nmpaknya "iman" diorg lagi kuat..

      Delete
  6. Pelancong tu jjcm kat penang je ke

    ReplyDelete
    Replies
    1. ntah.. so far diorg kat penang je..

      Delete
  7. Replies
    1. hahaha.. rasa macam nk menyorok bawah meja je sbb malu.. hehehe

      Delete
  8. Azr dengan Jari Manis ni mmg pakat nak komen banyak2 ke..? hahaha

    ReplyDelete
  9. Replies
    1. jangan la macam tu.. hehehe

      Delete
    2. x larat nk kena dah dengan nina.. ahaha

      Delete
  10. Faiz zakaria jgn kata kt org.. awak pun rajin komen 1 entri byk2 hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. mana ada.. saya kalau komen banyak2 dalam 1 entri pun, sebab bila blogwalking, blog tu x berupdate.. so, saya komen je la tambah kat entri tu.. bukan sebab saja-saja nak komen banyak2, tapi sebab dah terpaksa... komen pun masa dia jarak2, bukan on the spot komen banyak2.. hehehe
      kecuali blog JM.. yg tu mmg kna komen banyak2 kalau nak kekal dalam carta pengomen tegar.. sbb persaingan ramai.. hehehe

      Delete
    2. hahahha boleh pakai ayat pha is ni.. pnerangan yg padat jelas dan apa2 jalah. hahaha. ohh nak FM dr JM lettew. memang top komen pha is ja org lain xdak or memang muka2 yg sama ja dpt. hahahaa pulun

      Delete
    3. hahaha.. itu sudah pasti.. x dapat travel negara org, dapat FM negara org pemberian org pun jadi la.. hehehe

      bukan pulun, tapi usaha.. nk berjaya kena usaha.. FM x kan datang bergolek.. eh.. hahaha

      Delete
  11. cakaplah dah baca dalam hati masa makanan on the way nak sampai tadi... cover skittt..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. tapi nnti nmpak macam saja bagi alasan pulak.. hehehe

      Delete
  12. erk...jap nak gugel benda apa tu erk...

    ReplyDelete
    Replies
    1. gugel apa nih? kurang paham.. hehehe

      Delete
  13. hehehw...memang agak sentap...tapi ada humor juga disitu

    ReplyDelete
  14. Terlupa ya phais patut ditegur...

    ReplyDelete
  15. ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚ ha tersentap.. saya pun sentap baca... mungkin dah baca dalam hati kot kan... heeheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapi hari tu mmg terlupa sbb x tahan dah lapar sangat dah.. hehehe

      Delete
  16. perghhhh kalu sy dah nyorok bwh meja hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. mmg rasa macam tu pun hari tu..

      Delete
  17. Kalau saya pun tersentap gak, pening pala huhu.. tulah, peringatan tu boleh dtg dari sesiapa juga kan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup.. anggap itu satu teguran dari Allah.. hehehe

      Delete
  18. Wuuu kalau mai pun tersentap dan termalu dan tersegan segala ter la kat situ.

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha.. terlupa baca doa, termalu tersentap ter ter ter..

      Delete