Tuesday, December 6, 2016

Farmasi dan Lesung Batu


Farmasi dan Lesung Batu


Pernah perasan tak logo atas ni kat papan tanda kedai-kedai farmasi?  Sebenarnya tu gambar apa? Bagi yang belum tahu, logo tersebut merupakan gambar “mortar and pestle” (lesung batu). Tapi, apa pula kaitan antara farmasi dan lesung batu yang selalu mak-mak kita guna untuk tumbuk sambal tu?

Lesung Batu Penyediaan ubat



Mortar and pestle are frequently also associated with the profession of pharmacy due to their historical use in preparing medicines” 
– Wikipedia

Sejak zaman dahulu, ahli farmasi akan gunakan lesung batu untuk menyediakan ubat, termasuklah ubat-ubat herba. Sebab tu symbol lesung batu tu dah sinonim untuk farmasi. Bukan untuk masak, tapi untuk penyediaan ubat.

Tapi semua tu dah berubah. Sekarang zaman ubat-ubat mudah didapati dalam bentuk pill, tablet dsb. Tapi, kami ahli farmasi masih perlu berlajar cara-cara nak sediakan ubat pakai lesung batu ni. Sebab walaupun dah jarang guna, tapi teknik penyediaan pakai lesung batu ni masih dilakukan, terutamanya di hospital-hospital besar.

Contohnya bila nak bagi ubat kepada bayi atau budak-budak yang dos dia terlalu sedikit tapi ubat di pasaran semuanya dalam dos-dos dewasa. Tak pun untuk sediakan ubat sirap untuk budak/bayi yang tak boleh nak telan ubat tablet.

Now you know! Lepas ni kalau ke kedai farmasi, cuba check tengok ada atau tak logo tu kat papan tanda kedai farmasi. Hehehe

Soalan : Korang sekarang kerja/student bidang apa? Apa logo yg sinonim dengan kerjaya korang?

32 comments:

  1. Kerja jaga library..
    Simbol Sha adalah buku..
    Hehehe..
    Baru tau lesung batu dan farmasi tu kawan baik..

    ReplyDelete
  2. saya selalu juga jumpe lesung batu tu di ward..saya kerja medical technician..tapi saya tak repair lesung batu tu..hihihi..logo tak tau

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. lesung tu dia tahan, lambat rosak.. kalau rosak org x repair, org buang terus.. hehehe

      Delete
  3. Eh! apsal Mrs. A tak pernah ternampak ea...
    Lepas ni kalau gi farmasi nak carilah simbol tu :-))

    ReplyDelete
    Replies
    1. x semua ada,... tapi selalunya ada.. hehehe

      Delete
  4. Hai Abg Phais. Kalau saya kerja dalam bahagian construction tak pernah pulak pikir pasal simbol . HUHU . Tulah buat ubat guna lesung macam pernah tengok cerita korea ke cina zaman2 dulu :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. cerita zaman dulu2 yg tukang buat ubat mmg ada banyak pakai.. cuma kadang2 diorg lbih bnyak pakai yg giling pnya tu..

      Delete
  5. rumah saya pun banyak lesung...anak perempuan saya farmasi.

    ReplyDelete
  6. Salam Pha Is...dah lama tak terjah ke sini...
    baru tau kisah farmasi dan lesung batu...bukan sekadar tuk tumbuk sambal belacan je yer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah.. saya pun dah lama x kesana kan.. hehehe

      yup.. nak buat ubat kna jugak pakai lesung batu.. dulu la.. sekarang pakai mesin je..

      Delete
  7. PENYEDIAAN UBAT DULU2 GUNA LESUNG BATU YA..BARU TAU

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup.. selain tu, ada jugak kegunaan batu giling..

      Delete
  8. Unni keja kutip duit najib!!! wajib la number jadi simbol.. hahahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. wow.. kerja apa tuh..? tukang kutip cukai GST ke? haha

      Delete
  9. Tak terfikir pulak itu kegunaannya sebab tak pernah nak try google.. hehehe..

    ReplyDelete
  10. hihi, dulu zamn sek ren penh guna skali buat main sbb ada dlm mkml sains..
    timm lanie koje logo ayam je larr..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sek rendah ada lesung batu? apesal saya dulu x de pun.. hmm..

      Delete
  11. haaa betul la apa yg kami teka. simbol tu maksudnya boleh ketuk tablet tu jadi serpihan dan telan!!! ekekekekeeke

    kalau kami simbol yang berkaitan PADI :D

    ReplyDelete
  12. yep, memang selalu nampak logo tu kat farmasi

    ReplyDelete
  13. Hurmmm x pernah nampak plak logo mcm tu kat kedai farmasi..semua farmasi ada eh

    ReplyDelete
    Replies
    1. x semua.. kadang2 ada diorg letak logo tu.. kadang2 x..

      Delete
  14. Ohhh kalau dlm penyediaan ubat bukan ahli farmasi je guna..nenek sis JM pun guna lesung batu utk preapare ubat akar akar kayu😬

    ReplyDelete
  15. hehehe...bru pestime tahu.....

    PS: thanks pha is inform rietta...dah lamer xjenguk blog....

    ReplyDelete