Skip to main content

Tanggung Jawab sampaikan Yang Betol


Tanggung Jawab sampaikan Yang Betol


dalam entri wordless Wednesday yang lepas, sengaja aku letak gambar ni tanpa sebarang ulasan sebab aku nak tengok apa komen korang pasal isu ni. bukan aku nak tekankan status Fb tu sebenarnya, tapi isu yang aku nak timbulkan adalah dari komen pada status FB junior farmasi aku tu.

"orang yang faham tak boleh duduk diam dan kena cerita perkara yang betul kepada masyarakat" 

banyak dah isu-isu berkaitan kesihatan yang mula panas sejak dua menjak ni. anti-vaksin dengan kedegilannya, penjual agama dengan keuntungannya, penyebar info perubatan yang tak tepat  dengan konfidennya, dan penjualan produk dengan tanpa pendaftarannya.

sarsi 30 juzuk Al-Quran.. 
hmm..

dulu, aku pilih untuk berdiam diri bila timbul isu-isu macam ni. sebab tu entri aku berkenaan farmasi dan kesihatan dan mula jarang aku tulis. tapi bila dah makin parah, aku rasa macam terpanggil untuk bersuara atau menulis semula.

medical claim yang bukan-bukan.

yer la, dah sebagai ahli farmasi, sebagai health care provider, kena la sampaikan maklumat dan betulkan pemahaman masyarakat andai info yang tersebar tu kurang tepat. betol tak.?

so, lepas ni tak boleh berdiam diri lagi. maybe kena aktifkan balik blog kedua aku. yup, aku ada blog kedua yang kurang aktif. sekarang aku dah tukar url kepada notafarmasi.blogspot.my

boleh la jenguk-jenguk bila free. kalau berkelapangan, insyaAllah aku akan tulis disitu. situ lebih formal. kat sini pun aku tulis jugak, tapi lebih santai la..

Comments

  1. betul tu, mcm mcm sangat sekarang ni...dan kadang kadang dorg promote tu mcm betul je...paling terpecaya bila ada testimoni...ok,nnti rietta jenguk blog sna...rajin rajin la tulis...boleh jd panduan pada kami yang xtahu pasal medic, ubat semua ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. masalahnya testimoni ni senang je kalau nk tipu.. sapa-sapa je boleh buat testimoni palsu padahal x guna pun.. hmm...
      tapi tu la.. org malaysia ni suka sangat percaya dengan testimony.. doktor n ahli farmasi cakap x nk percaya.. percaya lgi org yg jual produk kosmetik/ubat padahal claim diorang tu semua ada kepentingan untuk nk untung..

      Delete
  2. Kesian pada mereka yang mudah percaya, lagi kesian kalau guna produk tu, bukan bertambah baik tapi sebaliknya pulak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu la.. dah la mula2 x nk percaya doktor, lepas tu ambik produk bukan2.. bila dah sakit, dah teruk pergi hospital lepas tu marah2 staff hospital n viralkan...

      macam ni la nasib kami.. hmm..

      Delete
  3. Itulah jadilah pengguna bijak.
    Contoh 2 gambar kat atas tu adoi...!!! tolonglah!
    Tak tahu nak kata apa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la.. tapi ada jugak yg percaya.. hmm..

      Delete
  4. Replies
    1. hahaha.. nk jadi yg arif kna jadi hakim la.. hehehe

      Delete
  5. Replies
    1. timm la boss.. manager kan.. hehehe..

      Delete
  6. yess.. kalau kite tahu fakta sesuatu bende tu, memang kite tak boleh nak diam jer..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan.. nnti org yg tak tahu memandai2 buat2 tahu dan menyesatkan org lain plak..

      Delete
  7. bengang jugak bile ade yang sampakaikan kat whatsapp mesg2 dari doktor2, but nampak sangat mesej tu semua fake, seorang doktor tak akan buat kenyataan mcm tu, doktor or other professional ade etika dieorang

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan.. org pun mudah percaya dah mudah sebarkan tanpa check dulu sama ada apa yg dia viralkan tu betol or tak..

      Delete
  8. Betul tu phais kena kongsi ilmu dgn mrk yg xtahu demi menafaat bersama bnyk pahala tu..

    ReplyDelete
  9. Betul sgt klau yg betul d sampaikan klau salah baik diam jek

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau salah kna diperbetulkan.. kalau tak yg ni lagi bahaya.. boleh menyesatkan.. hehehe

      Delete
  10. Sarsi 30juzuk alquran?pasni coke plak adeiii!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau hal ni dibiarkan, tunggu masa je nk keluar coke tu.. hahaha...

      Delete
  11. Ada 2 blog? Terbaiklah leh singgah. Sis JM satu blog pun x tertulis huuhuhu

    ReplyDelete
  12. hmmmm betul..macam-macam sangat...mungkin ramai nak kaya berbanding nak membantu orang lain menemui penawar

    ReplyDelete
    Replies
    1. antara salah satu faktor.. bila trend kat malaysia skrg ni sudah ada jutawan jual prof=duk, maka org ramai pun terikut-ikut nk jual produk padahal produk tu semua dari kilang yg sama je..

      cuma penjenamaan je yang lain.. bukan diorg buat sendiri pun.. lepas tu claim macam2, testimoni reka banyak2, org pun percaya..

      lepas tu bila dah teruk hospital kerajaan jugak yg diorg pergi.. lepas tu x puas hati kat kami, viralkan..

      nmpak x sapa mangsa kat sini? hahahaha

      Delete
  13. letak sikit extract lepas tu kata boleh sembuh itu dan ini....

    ReplyDelete
  14. Baru tahu ada terapi air sarsi 30 juzuk al-Quran hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la.. sekarang ni banyak nk di "30 juzukkan"
      saya pernah jumpa beras ayat ruqyah + 30 juzuk.. haa.. beras pun ada.. dijual oleh seorang ustaz kononnya popular melalui program TV.. macam jual agama pun ada..

      Delete
  15. Saya dah lama tak makan allopathic medicine semenjak beralih arah kepada homeophathy. Al-hamdulillah berkesan tapi kena cari pengamal homeopahty yang tepat dan bertauliah oleh Persatuan Homeopathy Malaysia

    ReplyDelete
    Replies
    1. asalkan berkesan.. tapi agak kontroversi sebenarnya bab homeopathy ni..

      Delete
  16. paling kelakar..gmbr air sarsi tu ahahaha..

    ReplyDelete
  17. Betul tu... perkara mcm ni tak boleh dibiarkan. Info yg salah atau bercorak tak jelas boleh memudaratkan org ramai, apatah lagi dlm bidang kesihatan ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betol2.. ini melibatkan kesihatan malah boleh mengancam nyawa kalau maklumat yg betul2 serius tapi salah..

      Delete
  18. Replies
    1. lagi kesian kalau dia ikut then memudharatkan..

      Delete
  19. mcm2 produk kesihatan skrg ni tak tau mana 1 yang ori dan tak ori. info yang tak betol kalau diviralkan susah laa. tak pasal2 jd kes lain pulak

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la.. x pasal nnti jadi kes naya..

      Delete

Post a Comment

Entri popular bulan ini

Yamaha Y15ZR VS Suzuki Belang R150

Gelaran Adik Beradik Yang Betul

Gaji Ahli Farmasi

KTMD | Servise Penghantaran Motosikal