Wednesday, October 26, 2016

Antara Nasi Lemak Anak Dara dan Gadis Bertudung Biru

sepeti yang telah aku cerita kat entri Ride Ke Genting Highland dan entri Roda-Roda Kuala Lumpur, beberapa minggu lepas, aku sempat ride merempit ke sekitar area selangor/KL dari Pulau Pinang sebelum menyambung perjalanan ride ke Genting Highland.

Antara Nasi Lemak Anak Dara dan Gadis Bertudung Biru


gadis bertudung biru, viral, popular,
nasi lemak anak dara gadis bertudung biru?

dalam perjalanan tu, dah alang-alang singgah di kawasan berdekatan, aku ambil kesempatan untuk singgah jugak merasa Nasi Lemak Anak Dara yang tengah famous tu. sanggup ride pagi-pagi dari area Cheras Ke seksyen 7 Shah Alam semata nak merasa Nasi Lemak Anak Dara je.

dalam setengah jam jugak la aku ride. bila dah sampai kawasan perumahan seksyen 7 Shah Alam tu, jenuh jugak aku cari lokasi penjualan Nasi Lemak Anak Dara ni. yer la, kawasan tu dah macam trend jual nasi lemak pagi-pagi tepi jalan. bukan satu-dua. banyak!


Lokasi Nasi Lemak Anak Dara


jalan Plumbum 7/95, Seksyen 7, Shah Alam
coordinate :   3° 4'9.26"N 101°28'56.05"E
(3.069250, 101.482222)

mula-mula jumpa yang nasi lemak Mak tak beberapa nak dara dah. nasi lemak anak teruna pun aku ada jumpa. akhirnya, setelah aku pusing-pusing 1 taman, jumpa jugak Nasi Lemak Anak Dara ni. susah betol. hahaha..

niat nak merasa nasi lemak anak dara tu terbantut sebab aku tengok beratur panjang. nak pi perkenalkan diri sebagai blogger dan ber-selfie pun, aku segan sebab masa tu macam tengh shooting je kat situ. siap ada kamera rakam video bagai.

gadis bertudung biru, nasi lemak anak dara
ini baru gadis bertudung biru.

so, aku ambil gambar gdis bertudung biru (moto aku) berlatar belakangkan lokasi penjualan nasi lemak anak dara, lepas tu terus belah pergi cari kedai mamak nasi kandar pekena tosai. dasar anak penang.! hahaha..


sekian, pengalaman aku dan gadis bertudung biru dengan nasi lemak anak dara yang masa tu bertudung coklat. kalau bertudung biru, konfom aku beratur tunggu. hahaha..

p/s : bagi yang belum tahu, "gadis bertudung biru" adalah nama motosikal aku, jentera yamaha YZF R25


56 comments:

  1. Replies
    1. perkataan "gigih" antara komen yg paling banyak saya dapat dalam entri nih.. hahaha

      kegigihan kna ada kalau nk berjaya.. heheh

      Delete
  2. Hahaha.. gigih cari pastu tengok je.. Sabar jelah..

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. again, ramai yg cakap, saya mmg gigih.. hahaha

      Delete
  4. seronok lg dgn #gadisbertudungbiru hihi

    ReplyDelete
  5. Takde rezeki nasi lemak anak dara nak berselfi dgn gadis bertudung biru jauh mai Penang tu...jeling2 ok juga tu mana tau kot menusuk kolbu kan phais

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. tp dia dah berpunya.. heheh

      Delete
  6. wah, rajin pha is ronda stu taman...hehehe, last last tosai juga jg pilihan....

    ReplyDelete
  7. Hahah. Jauh jauh datang lepas tu ambik gambar aje.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tengok tukang jual je dah kenyang.. heheh

      Delete
  8. Replies
    1. x makan pun.. pi cuci mata je, terus rasa kenyang.. hahaha

      Delete
  9. kiranya dahsyat juga la tarikan nasi lemak tu, sampai gigih macam ni..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la.. penat2 cari, bila dah nmpak tukang jual, terus rasa kenyang.. hahaha

      Delete
  10. Mengada tau tak beli mmg niat nk mengintai ank dara org ni... hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. *mengada tau! tak beli tu mmg niat nak intai anak dara org lettuw :P

      Delete
    2. kakakak.. kantoi.. mmg tu je niat asal.. nk pi ushar anak dara org.. hahaha.. pi ushar je, dah rasa kenyang dah.. hahaha

      Delete
  11. apa nama gadis bertudung biru.. hahaha... persoalannya motor tu dara ka?? HAHAHAHAHAHAAA

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebenarnya janda.. tapi saya terima dia seadaanya.. hehehe

      Delete
  12. Yg penting usaha... cuba 50/50 tak cuba 0.. eh hahahaa :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. HAHHAHAHA... amboi KK, mntang2 motivator.. hahaha

      Delete
  13. almaklumkan Nasi lemak ANAK DARA..haruslah susah nak cari ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. dabel meaning tuh.. hahaha

      Delete
  14. anak DARA siapalah tu..comei sgt!

    ReplyDelete
  15. laaahh..almost 30 min ride pastu sesat2 cari ambik gambo dari jauh jek! baru nak tengok 'nasi lemak anak DARA' tu beso mana kahahah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. HAHAHAHAHA.... bagi seorang rider sejati, yg penting adalah journey tu sndiri.. destination x penting.. hahaha..

      pengalaman lalu jalan raya tempat org yg kita tak pernah pergi, explore dengan hanya berpandukan signbord dan tanya org, tanpa bantuan GPS..

      masuk taman org lihat suasana dan ragam rencah hidup manusia.. cewwah.. macam tu la lebih kurg.. dah sampai, balik je la.. hehehe

      Delete
  16. Baru nk tanya..Anak Dara tu cantik ke tidak..ni skodeng dari jauh..PEMALU sungguh si Pha Is ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe.. biasala.. saya ni kan pemalu orangnya.. hehehe

      tapi masa tengok dari jauh tu mmg boleh tahan orangnya..
      boleh bikin hati tergoda..
      hahaha..

      Delete
  17. Pastu lak boleh g cari nasi kandar..kat Penang kan boleh makan..susah2 jek gi Shah Alam lastnya nasi kandar yg di carik

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. tu la.. x leh lekang dari nasi kandar..
      mmg kna "cari" org "dekat2" je la.. hehehe

      Delete
  18. tapi kan..nasi lemak Anak Dara ni..anak dara yg buat or yang menjual tu masih dara ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. khabarnya, anak dara tu masak sendiri.. sebab tu keluar berita masuk surat khabar bertajuk "anak dara tidur 4 jam sehari"

      hmm.. lepas ni apa pulak, anak dara berak sehari 2 kali? hahaha

      Delete
  19. kalau lah nanti yang buat nasi lemak tu dah kahwin kena tukar nama nasi nasi lemak tu ek..adeilah..mcm2 cara nak tarik pelanggan kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. tu yg saya terfikir, sbb keluar lagi berita dalam paper, "anak dara sudah berpunya, rancang menamatkan zaman bujang tahun depan".

      hmm.. start tahun depan gerai ni kna tukar nama, tak pun kna pass over tukar orang.. hahaha

      Delete
  20. kalau sis JM buat "Nasi lemak Si Jari Manis"..agak2 boleh laris tak eh? Pha Is tolong VIRALkan hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. try la.. mana tahu kan rezeki JM.. hehehe..

      buat apa saya nk viralkan.. JM lagi popular dari saya.. lagi ramai pembaca setia.. hehehe

      Delete
  21. hahha. bersungguh noh pi cari nasi lemak anak dara. untung anak dara tu

    ReplyDelete
  22. Replies
    1. saya memang jenis yang bersungguh-sungguh orangnya.. hehehe

      Delete
  23. hahahahaha mak ai beratur panjang tp syg nk kawen dh. p KL pun cari nasi kandaq apa daaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la.. x de jodoh kami.. ewwah.. hahaha

      barula betul anak penang makan nasi kandaq.. hahaha

      Delete
  24. Dasyat amat, usaha gigih tangga kejayaan

    ReplyDelete