Skip to main content

Ada Orang Curi Identiti FB Aku

baru-baru ni aku dikejutkan dengan mesej seorang kawan yang mengatakan dia nampak gambar aku dijadikan profil picture FB oleh orang yang tidak dia kenali. Profil tersebut menggunakan nama "fadhilul ehsan".

Pencuri Identiti FB


 

gambar tersebut adalah gambar lama aku masa aku 1st year di USM. aku rasa gambar tu dia ambik kat blog dalam entri tahun 2011 bertajuk "senyum masa nak ambik gambar. perlu ke?". kemudian dia crop watermark.


Apa perasaan korang?


Apa perasaan korang kalau jadi macam ni. suka hati je ambik gambar orang buat profil picture dia sendiri. Lepas tu dia Share pulak link bukan-bukan kat group FB. Yes, masa kawan aku jumpa tu, fadhilul ehsan ni tengah share link blog gossip picisan yang entah apa-apa kat sebuah group FB. kalau dia share link lucah? apa perasaan korang?

Mohon Jasa Baik Report Fake Akaun


[edited 12 Oktober 2016 : profil ni dah tak wujud. thanks korang sebab tolong report kat fb]

jadi, aku nak mohon jasa baik korang supaya report fake akaun ni.

1. pergi ke profil fadhilul ehsan ni
2. klik button ini :   (sebelah button mesej, pada ruangan cover photo)
3. pilih Report > Report this profile > They're pretending to be me or someone I know > someone I know > Submit to Facebook for Review
4. ulang balik, pilih Report > Report this profile > This is a fake account > Submit to Facebook for Review
(atau yang sama maksud dengannya kalau dalam BM

thanks..  segala jasa baik korang aku dahulukan dengan ucapan terima kasih sangat-sangat.

Comments

  1. gambar faiz hot sangat ni.. hari tu jadi banner iklan, ni account fake pulak...

    ReplyDelete
  2. TULA BAHAYA TAYANG WAJAH HENSEM PHAIS RAMAI YG BERKENAN.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. kalau ramai yg berkenan x de nyer single sampai skrg.. hhehehe

      Delete
  3. rsanya fb dh remove akaun tu sbb xboleh bukak dah, dah xde :)

    ReplyDelete
  4. macam2 mujuq org xingt tu mmg pha is sbb nama lain muka sama kn

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la... dah la share link yg bukan2..

      Delete
  5. bahayanye kan....klu org btul btul igt tu nama pha is...dah la pha is kerja berjumpa org ramai...eeh jmpa erk? ke farmacist dalam...errr pham ke...mcm posmen luar dan posmen dalam....

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha.. paham2...

      tapi sekarang dah x kerja hospital.. kerja dalam pejabat dah.. x deal dengan patient... lega sikit.. hehehe

      dulu masa kerja hospital, x tentu.. kadang2 kat kaunter farmasi, kadang2 kat belakang kaunter, kadang2 kat department lain..

      Delete
  6. Replies
    1. tu la.. kalau perempuan lagi bahaya, banyak melibatkan soal maruah..

      Delete
  7. nsb baik terperasan tak pergi jauh la identiti tu..

    ReplyDelete
  8. kalau kena dengan aku pun mesti dah panik. memandai je guna gambar orang. lepas ni nak letak watermark kena dekat dengan muka sikit.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la.. tempek watermark jelas2 atas muka.. hahaha

      Delete
  9. Replies
    1. tu la.. dah la ada migraine dah.. hmm..

      Delete
  10. Ada jgk org mcm ni.. Pe motif dia eh. Ke mmg muka korang sama heee

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. xde nyer sama.. dia copy gambar sebijik..

      Delete
  11. Mmg sakit hati kalau curi mcm ni sama kes ngan sis JM la entri blog di copy bulat2 utk tempoh beberapa thn sampai pegi buat laporan polis tau

    ReplyDelete
    Replies
    1. pergh.. sampai kes polis.. saya pun ada terfikir nk buat laporan polis jugak.. tapi sbb profil tu pun dah delet.. so, biar la..

      Delete
  12. X masal kan ntah apa2 dia share nama kita yg terpalit ishhh geram

    ReplyDelete
    Replies
    1. sabor je la.. hmm..
      tapi x belh sabor senyap2.. kna ambik tindakan jugak.. hehehe

      Delete
  13. Sib bai kwn perasan pasa ni kalau x makin menjadi2 lah hai budak tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la.. nasib baik rapai yg tolong report.. dah arwah dah pun profil tu.. hmm..

      Delete
  14. cyber trooppers nih
    kan ade kes baru-baru nih pakai pic profile orang yg dah meninggal dunia
    marahlah waris orang tuh
    suruh remove immediately
    la nih tak tahulah apa perkembangan kes tuh

    ReplyDelete
  15. hahahahaha memang nak gelak la muka tak senyum pun org curi. mcm muka lesen laaa org ambik dlm blog jd lesen terbang

    ReplyDelete
  16. Benda2 mcm ni mmg tak patut la... boleh buat pening pala kena mcm nie...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la.. dah x larat nk pening dah.. hehehe

      Delete

Post a Comment

Entri popular bulan ini

Cara Lapor Penipuan Astro

Yamaha Y15ZR VS Suzuki Belang R150

Review | Tayar Nankang Rodiac Sportiac

Gaji Ahli Farmasi