Monday, July 18, 2016

Wishlist #7 | Marimo

Dulu 3 tahun lepas aku ada terbaca pasal sejenis tumbuhan yang orang buat 'bela'. yup, plant as a pet. nama spesis hidupan ni adalah Marimo. Sejenis lumut dari jepun (nama pun nama jepun, of course la).


Roronoa Zoro Marimo


bagi mereka yang layan anime ataupau manga One Piece, mesti pernah dengar nama Marimo ni kan? sebab antara watak utama dalam cerita tu si Roroana Zoro selalu disakat dengan nama 'Marimo' oleh sanji sebab rambut dia kaler hijau, macam marimo.


Zoro ni kuat kot. orang no.2 dalam team pirate mugiwara. dan boleh tahan cool dia. kira dia ni watak feveret aku la dalam cerita One Piece ni.

Wishlist #7 | Marimo


Sejak tu, aku teringin nak bela marimo ni. whishlist kot! aku bagi hint kat entri ini (Marimo Tumbuhan Belaan) sejak tahun 2013 tapi sorang pun tak nak hadiahkan. hahaha.. sedih tak?

setelah 3 tahun aku kempunan, akhirnya aku berjaya bela "menatang" nih! yea! beli online je. Sebab ada pakej sekali dengan suplement dia.  Akhirnya, penantian selama 3 tahun berhasil.

tadaa..!

yang besar tu aku namakan dia Zoro (of course). yang kecik2 tak decide lagi. nanti nak cari bekas nak asingkan, baru decide nama.

nak harapkan awek hadiahkan, awek takde.. haha.. beli sendiri je..  jadi la.. sebelum bela anak dara orang, belajar bela marimo ni dulu..

ok bye

44 comments:

  1. 'menatang' ni ada mulut, mata juga ke?? hihiiihi.. Pernah dengar tapi baca entry ni baru tahu bentuk dia.. Kihkih

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha.. mana ada.. dia lumut je...

      Delete
  2. ohhh... ingatkan ape lah.. berapa rm semua ?

    maintenance macammana nanti ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau kat kedai biasa, yg besar tu seekor dalam rm25 macam tu la..

      Delete
    2. maintenance dia cuma tukar air sminggu skali je.. hahaha
      cma ada la jugak suplement utk dia..

      Delete
  3. Hahahaha..akak bela anak jer laa dik..kalau budak 3tahun dah buasss dah..Marimo ni still comel cinonet jer..semoga marimo produktif beranak byk2 yer..bleh mintak sekor (btul ke sekor)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha... lambat dia membesar.. setahun baru 0.5cm

      Delete
  4. terfikir jugak, nak bela marimo ni macam mana ek? dia makan apa? dia bergerak-gerak ke? hahahha..

    www.ceritaejoy.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. dia x makan.. dia pokok, berphotosyntheis je.. hahaha

      Delete
  5. haha..kali pertama dgr..

    siap kisah one peace lagi..

    ReplyDelete
  6. ya Allah semangatnya..asalkan kau bahagi dek.jaga marimo baik2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la.. bini xde lagi.. bahagia dengan marimo ni je... hahahaha

      Delete
  7. eeeh dah ada marimo...bestnye....rietta blom jumpa kt kdai biasa...online? hemmm bleh cmpur ngn ikan x? hehehe banyak plak soalan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kedai kalau kat blah pulau ada 1 yg saya tau.. onle kalau malas sangat nk cari kedai.. hehehe...
      ada ikan yg boleh, ada yg x.. kalau ada manatang lain (ikan, udang, etc) kna bagi menatang tu cukup makan.. kalau x nnti diorng makan marimo ni.. x pasal jadi makanan plak.. hahaha

      Delete
  8. Takpelah.. slow2.. bila dah mahir nanti senang nak jaga anak dara orang.. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahha.. insyaAllah...
      org melayu dulu2 praktis dgn jaga lembu, bak kata pepatah, jaga lembu sekandang lagi senang darpd jaga anak dara seorang.. hahahahaha
      saya prakti dgn jaga marimo je.. hahaha

      Delete
  9. tumbuhan jadi pets baru tahu...agaknya boleh membiak n kalau dh bnyk boleh disayur kot

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. ada ka org makan lumut buat sayur..? hahaha

      Delete
  10. owh ini rupanya marimo...ingatkan massimo...hahah

    one piece kurang sangat layan...tapi kalau ada orang pasang layan ja

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pun x layan sangat, x macam naruto.. tapi bila dah boring tengok je la..

      Delete
  11. Replies
    1. ada banyak lagi wihlist sebelum ni.. boleh try godek tengok under tag wihlit.. hehehehe

      Delete
  12. rupanya suka juga akan tumbuhan jenis itu.

    ReplyDelete
  13. Replies
    1. kalau kat kedai, marimo yg bear tu boleh dapat dalam rm26 seekor.. hehehe

      Delete
  14. Wahh menarik tu... baru tau ni huhu

    ReplyDelete
  15. ok ni 1st time Sha tau wujudnya tumbuhan nama marimo ni..cam comel jerrr^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg comel.. secomel tuan dia ni.. hahaha

      Delete
  16. Replies
    1. dia berphotoysnthesis je.. aalkan ada air, ada carbon dioxide dalam air tu, n ada cahaya matahari, cukup dah...

      Delete
  17. baru tau ada benda ni ... senang tak nak bela?

    ituhari ada bela cendawan, tapi lecehnya nak jaga :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. snang je.. cuma kna tukar air sminggu ekali.. tu je, baically...

      Delete
  18. uniknya minat pha is.. bela tumbuhan.. hehe

    ReplyDelete
  19. lepas tu apa akan jadi kat marimo ni ? makin membesar ke ? idop kan ??? macam manaaa tu Phais ?? scary plak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. org lain kata comel, dia kata scary plak.. hahaha
      yup, dia membesar.. idop betol2 macam pokok..

      Delete
  20. Unik. Rasa macam berminat pulak :)

    ReplyDelete
  21. Suka juga benda ini....cuci mata ja ka...atau ada guna lain.

    ReplyDelete
    Replies
    1. cuci mata.. buat tenangkan fikiran.. hehehe

      Delete