Marimo | Tumbuhan Belaan

pernah dengar pasal Marimo? baru-baru ni entah macam mana aku boleh terjumpa satu page pasal marimo. bila-godek-godek page tu, tengok macam best je marimo ni.


marimo ni adalah sejenis tumbuhan akuatik (spesis alga) yang orang jadikan sebagai "pet". bila aku baca pun, nak tergelak jugak. first time aku dengar orang buat pokok sebagai pet? seriusly, diorang memang guna ayat "bela" marimo.


tapi, tak tau kenapa aku rasa marimo ni cute. dalam pembacaan aku, macam senang je nak jaga bela marimo ni. harga pun tak mahal sangat. lifespan benda alah ni pun lama. rekod dunia sekarang ni, marimo paling tua berumur hampir 200 tahun. macam best je. at least, kalau mati pun, tak de la sadis sangat, tak macam bela haiwan peliharaan.


dulu, aku pernah gilakan sugar glider kejap. tapi setelah berfikir semasak-masaknya, aku tak jadi nak bela sugar glider, sebab diri aku sendiri pun tak terbela. hehehe.. tapi kali ni, entah la. hmm..

pssstt.. kalau ada orang nk hadiahkan pun okay gak.. hehhee



maa'ssalamah,
Pha is



Comments

  1. alaaaa comelya marimo ni... kalau kita bela nak letak nama MARIO! hehehe

    btw. comel ayat " diri aku sendiri pun tak terbela!" hehehe :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. mario..? hahaha..

      betol la ayat tu.. diri sendiri pun x terbela.. :)

      Delete
  2. kalau ada spesis marimo yang warna-warni pun ok jugak...

    ReplyDelete
  3. hok alohh..bakpo la comel sangat benda ni :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. tu la kan.. awat la comey taktau..

      Delete
  4. sama dgn smbotak..
    kalau ada yang warna-warni, mesti lagi cantik kan.. hehehe.. ;)

    ReplyDelete
  5. hehe.. 1st time dengar gak ni.. jadi ianya dijual di kedai haiwan peliharaan ke kedai bunga? cam ne? hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. dijual di kedai akuarium, sekali dengan ikan2 hiasan.. hehehe

      Delete
  6. Pertama kali juga mendengar tumbuhan belaan ini. Sesuatu yg baru!

    ReplyDelete
  7. macam best juga nie...nak p google lah...kot kot ada jual dekat dekat nie...hehehe...

    psss...klu sudi, emelkan rietta nama dan alamat surat menyurat di henrietta3321@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. pssssttt.. thanks for the kad raya... kreatif..

      Delete
  8. waaahhhh.. macam best je , kan?

    ReplyDelete
  9. cantik tumbuhan marimo ni ya pha is? macam rumpai air pula bentuk dia..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah.. sejenis rumpai jugak la...

      Delete
  10. Macam untuk buat hiasan je, hihi .

    ReplyDelete

Post a Comment