Monday, October 19, 2015

Antara Jodoh Dan Makan Tak Habis

tak ramai yang tahu, walaupun dalam kalangan kawan-kawan aku sendiri, yang aku ni kalau masa makan, pantang makan tak habis. hanya mereka yang selalu keluar makan dengan aku je yang mungkin tahu. tu pun tak ramai yang perasan.

Makan Tak Habis


contoh 1 : masa aku makan Nasi Air kat kedai Mak Su Nab Nasi Air, Kota Bharu Kelantan, pada tahun 2013

contoh 2 : masa aku makan Nasi Goreng Wau kat Restoran Wau, Kota Bharu, Kelantan

sampai tahap, aku jarang sangat letak lauk ikan atau ayam dalam pinggan nasi aku setiap kali aku makan nasi kat kedai, sama ada kedai nasi campur mahupun kedai nasi kandar. sebab ikan dan ayam ada tulang! tulang kan tak boleh makan. so, secara otomatik, kira makan tak habis la.

contoh 3 : masa aku makan Nasi Lemak kat kedai Ajihs Nasi Lemak 80sen, Kota Bharu, Kelantan

Antara Jodoh dan Makan Tak Habis


satu hari, sedang aku makan dengan Lala dan Ehsan, (rakan sekerja), kami sembang pasal kereta. pasal keperluan sebuah kereta dalam keluarga. lantas, aku lontarkan pandangan aku pasal hal ni.

Aku : kereta ni, nanti nak dekat kahwin, baru aku ingat nak beli. sekadar keperluan je. tapi kereta tu nanti aku nak bagi bini aku pakai je. aku kalau dah ada moto, dah cukup dah. (lihat entri Aku, Moto, dan Kereta untuk cerita penuh)

Ehsan : ha, Lala, kahwin la dengan Pha Is, nanti dapat kereta sebiji!

Lala : nak buat apa? aku dah ada kereta dah..

Aku : tak mau la aku dengan Lala. dah la makan tak habis. (sambil tunjuk pinggan Lala yang masih berbaki nasi walaupun dia dah cuci tangan).


sekian...

p/s : kenapa semua tempat makan kat KB? sebab masa aku buat attachment kat Hospital USM kubang keriang selama hampir 3 bulan, aku banyak buat review makanan kat sana. lihat entri Makan2 Klate | Rumusan untuk cerita penuh.

41 comments:

  1. dok mencari apakah kaitan cerita ini..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada kaitan.. kna baca lebih detail lagi untuk memahami.. hehehe

      Delete
  2. geram tengok org makan xhabis.. tapi biasanya kalau tom yam tu, confirm bawang, daun ngan serai tu xmakan.. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapi kalau bawang saya makan jugak.. tggal daun limau purut, halia, dengan serai je..

      Delete
  3. biasa pasangan ni kontra ... kalau pha is makan sampai licin, isteri makan tak habis ... sesuai la dengan lala. hehe ;)

    ReplyDelete
  4. hehehe...untung la kawin dgn org tak habiskan makan sebab kiter bleh tolong habis kan..hehehe..

    ReplyDelete
  5. jadi di manakah perkaitannya Pha Is? HAHA

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada... saya pantang mkn x habis.. so x nk org yg makan x habis.. hehehe

      Delete
  6. hehehe.. ni kalau dapat wife makan tak habis mesti dak Pha Is bakal 'membesar' lagi.. sebab tolong habiskan makanan.. ;)

    ReplyDelete
  7. OO..pttlah smuanya makanan kelantan..:)

    ReplyDelete
  8. wah berselera dgn makanan klate ni sampai hbs licin menjilat jari nampaknya kene berjodoh dgn cikmek molek klate ni pha is.

    ReplyDelete
  9. Rindu time study hari tu selalu makan makanan murah kat kb

    ReplyDelete
  10. Rindu time study hari tu selalu makan makanan murah kat kb

    ReplyDelete
  11. abam pun meme make abis sokmo tp jarang bertambah. ambik setakat yg nak mkn je..x suka membazir. harap berjumpa jodoh dgn ore kelate lah ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapi saya tak berharap macam tu.. heheh

      Delete
  12. fuh, calon isteri kena pandai masak camni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. err.. x semestinya.. kalau andai masak, kira bonus la..

      Delete
  13. sekali bace aku tak dapat tangkap kaitan antara jodoh ngn makanan tak habis.dua kali baca barulah paham,maklumlah dah berumur.ada sedikit blurr disitu.haha

    ReplyDelete
  14. Cam blurr jer.. tapi bila baca lagi sekali raser cam boleh faham..
    Semoga bertemu jodoh yang serasi dengan Pha Is..

    ReplyDelete
  15. waaa... bagus ya makan sampai licin.
    Mrs. A selalu makan tapi tak berapa nak habis ada jer.. yang tinggal batang sawi kerrr..taugeh ker.. davy jones kerr...

    ReplyDelete
  16. kalau makan sampai licin itu tanda murah rezeki

    ReplyDelete
  17. Hahahaha Part ada tulang tuu lawak XD
    Saya pun selalu makan tak habis... Haha
    Jangan membazir sudaaa

    Kakak Tiri Cinderella

    ReplyDelete
  18. Ooo, nak cari bakal pasangan yang tak membazir la yer. Semoga dipermudahkan jodohnya...

    ReplyDelete
  19. kena cari geng kaki mkn gak la ni.klau x rugi ja bw p mkn best2

    ReplyDelete
  20. mmg pemakan orgnya ni
    tgk kat seoul garden dah tau hehehe
    betul tu..kdg2 org laki ni xde kete pun xpe..ada moto pun dpt p keje pun dah ok

    ReplyDelete
  21. Awat masa pha is mai kelate tak kenal phaa is hahahhaa.. Mkanan semua di atas tu sangat sedap sbab tu pha is makan habis

    ReplyDelete
  22. terbukti kaki makan.. hahaha
    pha is ada keta hot wheels lawa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. ha ah, ada kereta 7 bijik..

      Delete
  23. bagi sis , lbh baik kereta beli awal . bila jodoh sampai , hutang kereta dah habis atau dah nak habis . jadi tak le beban sgt lepas kahwin nanti ... sis juga pantang tgk org x habis mkn. selalu jadi mangsa habiskan mknn anak buah ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau nk jodoh sampai, hutang kereta dah habis, kna kahwin lagi 9 tahun la nmpaknya.. hahaha

      Delete
  24. Dah baca smpi hbis tp still xphm apa kaitan tajuk tu....ke cikna yg slow,huhuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. xpe, bukan semua org boleh paham hati kita.. hehehe

      Delete