Monday, September 29, 2014

Bila Dah Rasa

situasi :


dulu aku suka laksa. tak kisah macam mana pun. asalkan laksa, mesti aku suka. tapi sejak aku pekena laksa kat pasar malam Penaga kat area rumah aku, sejak tu, setiap kali aku rasa laksa kat tempat lain, dah rasa tak sedap dah. sebab rasa laksa kat pasar malam penaga tu sedap sangat, sampai membuatkan rasa laksa yang aku rasa kat tempat lain jadi kurang sedap.

dan dulu jugak, aku layan je mana-mana bihun sup. tak kisah sangat. tapi semenjak aku rasa bihun sup kat pasar malan kepala batas (penang), terus aku rasa bihun sup kat tempat lain jadi tak sedap. sebabnya, sama kes macam laksa tadi.

dulu jugak, aku okay je dengan masakan mana-mana tomyam. then, aku pernah menetap sekejap di kelantan. tapi sejak aku balik dari kelantan, aku rasa tomyam kat penang ni dah rasa kurang sedap. okay, tak de la semua tak sedap. ada jugak yang sedap, tapi beberapa kedai je.

pernah tak terjadi kat korang fenomena ni? ceciter..

22 comments:

  1. Tak pernah.

    Hahahaa, ni macam dah kena mandrem je...

    ReplyDelete
  2. pernah..kdg2 apa yg kita makan tu mmg kena dgn selera tekak kita tapi akak prefer laksa Kelantan :-)

    ReplyDelete
  3. pernah! hehe..
    kat dpan kampus kitorang ada kdai nasi kerabu.. sy suka makan nasi kerabu kedai tu je, x pandang dah nasi kerabu kat tmpat lain.. hehehe..

    ReplyDelete
  4. DH SELERA KATA BGITU IKUTKAN SAJALAH..

    ReplyDelete
  5. hahaha, bnyakk nya rasaa diaa~ T_T

    ReplyDelete
  6. tak pernah..ikut selera dan tekak masing-masing..

    ReplyDelete
  7. pernah....bila mana masakan sama yang famili buat x sama dengan makan dekat kedai..contohnya, nasi ayam..m.cik imantizz terrer buat nasi ayam..sangat sedap..dn bila dduk dekat u, dh x ada perasaan nk makan nasi ayam yang dibeli sebab m.cik buat lagi sedap...termasuk jugak la dengan apa2 kuih yg mak buat..kalau nampak sekali dkat mana2, dekat bazar ramdhan ka, dekat kedai, memang x kn beli..mesti banding dgn yg mak buat..hahaha

    ReplyDelete
  8. Biasa terjadi macam tu Pha Is..
    Bila dapat yang lagi sedap.. yang sedap sebelum ni terus jadi tak sedap.. tapi bila yang lagi sedap tu dah takde nanti.. kita akan carik balik yang sedap memula tu.. hehehe..

    ReplyDelete
  9. Takkan ada asam pedas yang boleh lawan asam pedas mak aku.

    Ni boleh digunapakai ke tak? Hahahaha

    ReplyDelete
  10. bila kita dah rasa makanan yg lagi sedap, automatik expectation kita jd tinggi dari yg sebelum nyer. sbb tu bila makan makanan yg tak sampai tahap sedap td, kita kata kurang sedap. sbb benchmarking kita dah bertukar.

    ReplyDelete
  11. Bila saya rasa asam pedas melaka, asam pedas kat negeri asal sendiri (johor) jadi kurang sedap hehee.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh yer..? nk kena pi cari ni.. hehhe

      Delete
  12. O, kalau macam ni, saya kena pi pasar malam di Penaga untuk rasa laksa yang paling sedap.

    ReplyDelete
  13. tak pernah. Suka laksa dan tak pernah tak suka even pernah rasa yang kurang menepati citarasa..

    ReplyDelete
  14. kena cari awek org kelate la Phais! nanti dia boleh masakkan tomyam tiap2 hari. heheheh

    ReplyDelete
  15. Betul tu... pernah rasa... kalau dah rasa sedappp kat situ, memang yang kat tempat lain dah rasa biasa... :)

    ReplyDelete
  16. Hehehe stakat ni alhamdulillah ok jer

    ReplyDelete
  17. normal kot gitu, sbb aku pun gitu
    suka buat comparison haha
    btw, megi goreng kedai makan siam kat depan umah tok aku kat tokun tu paling sedap yg pernah aku makan kat mana2 hiks
    then nasik kerabu daging salai yg paling best and tak leh lawan kat tempat lain yg pernah aku rasa kat hatyai ri tu. perghhh memang dap dap dap giler :D

    ReplyDelete
  18. weh nnt ce ko try mkn kat kedai tu.
    kedai makan tu kat cerok tokun bawah

    then mi goreng dan mi rebus man kabu kat tokun pun mabeles gilerrrr
    siap pernah masuk the best in the world kat chanel 8
    try la weh
    mmg tak rugi. hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. jrang pi area tu.. x tau sgt tmpat tu...

      Delete