Taman Negara Pulau Pinang Antara Yang Terbaik Di Asia

penang national park, malaysia,

tadi terbaca 1 artikel oleh The Malaysian Insider yang mengatakan Taman Negara Pulau Pinang antara 'National Park' yang terbaik di asia, menurut ranking berdasarkan kaji selidik yang dilakukan oleh Agoda.com.

kat bawah ni senarai penuh National Park terbaik di asia tu:

the highest rated parks in Asia (2014 May 29)


1. Hallasan National Park, Jeju-do, South Korea (4.39/5)
2. Taroko National Park, Taiwan (4.38/5)
3. Osaka Castle Park, Osaka, Japan (4.29/5)
4. Halong Bay, Vietnam (4.23/5)
5. Ang Thong National Marine Park, Koh Samui (4.17/5)
6. Khao Yai National Park, Thailand (4.12/5)
7. Penang National Park, Penang (4/5)
8. Rizal Park, Manila (3.88/5)

taman negara kat malaysia yang lain tak ada dalam senarai. so, kira yang terbaik kat malaysia la kan? heheh..

penang national park

aku pernah pergi 2 kali dah kat taman negara penang tu. 1st masa aku join kem kesedaran alam sekitar 2006 masa aku tingkatan 4, 2nd masa aku pi berjimba dengan member tahun lepas (2013). untuk nak tahu apa yang aku buat masa aku ke taman negara penang tahun lepas tu, boleh tengok entri kat bawah ni :

jejak kerachut 1 : tempah bot
jejak kerachut 2 : permandangan
jejak kerachut 3 : kanopi
jejak kerachut 4 : semput
jejak kerachut 5 : nostalgia KeKAS 2006
jejak kerachut 6 : tasik meromiktik
jejak kerachut 7 : penyu
jejak kerachut 8 : batu kepala buaya dan penyu
jejak kerachut 9 : monkey beach
jejak kerachut 10 : penutup
(best sangat sampai nk kena buat 10 entri untuk cerita. heheh)

kelebihan taman negara pulau pinang


macam2 ada kat situ. antara kelebihan taman negara pulau pinang ni :
1. ada titi kanopi
2. jungle trekking
3. naik bot (kalau tak larat trekking)
4. tasik meromiktik
5. pantai kerachut yang luas, sesuai untuk camping kerana kemudahan semua ada..
6. tempat penyu bertelur di pantai kerachut
7. aktiviti sukan air di pantai duyung a.k.a monkey beach
8. hiking ke rumah api
9. batu kepala penyu dan buaya

tak rugi kalau pergi. tapi bagi orang penang, rugi kalau tak pi. dekat saja.. hehe..

sumber dan rujukan
The Malaysian Insider. (2014 May 29). TRAVEL: Penang National Park ranked among the best in Asia. retrieved from http://www.themalaysianinsider.com/travel/article/penang-national-park-ranked-among-the-best-in-asia

Comments

  1. aku ni kira pening jugak sebab dah beberapa kali ke penang, tapi tak pernah sampai ke taman negara ni. hah, pencinta alam la sangat...

    ReplyDelete
  2. Wahh , saya belum sampai lagi ke Taman Negara , Penang . HIHI .

    ReplyDelete
  3. Belum sampai lagi Taman Negara ,Penang..cam ne ni..

    ReplyDelete
  4. kenapa tak taw pon.. yg taw ada pantai je kat penang tuh..:p

    ReplyDelete
    Replies
    1. penang ada macam2 lagi la... dgn world heritage-nya, hutan lipur ada, pantai ada, macam2 adaa...

      Delete
  5. Baru je tau....at least ada gak taman negara yg terbaik dlm Malaysia ni....

    Entri Terkini MINDAKABUR : Google Chrome Berupaya Memainkan Video dan Audio

    ReplyDelete
  6. Taman Negara Pahang pun tak sampai lagi. Hahahah.

    Tapi, beruntungnya kita ada pengiktirafan begitu :)

    ReplyDelete
  7. Rasa teringin pula nak pi jejak taman negara Penang ;)

    ReplyDelete
  8. Saya baru tau pulak fasal Penang ada Taman Negara :)

    ReplyDelete
  9. yeahhh... selalu plan nk hiking kt sini xjadi.. tahniah la bt penang :)

    ReplyDelete
  10. Seronok juga nak explore nie... tapi rasa macam tak sesuai la untuk bawa anak2 kecil...

    ReplyDelete
  11. insha Allah , bila sampai penang lagi nanti ...

    ReplyDelete
  12. Wahh ok la tu dah dua kali pergi ...Akak ni belum pergi lagi la Pha Is ...\Tgk ler nnati ingat nak pergi jugak ../

    ReplyDelete
  13. Belum pernah sampai sini...In Shaa allah one day kalau ada rezeki mesti sampai..

    ReplyDelete
  14. walaupun saya duduk penang. tapi belum sampai lagi. insyaAllah nanti boleh pergi

    ReplyDelete
  15. Baru sekali ke Penang.. next trip bole planning kesini

    ReplyDelete
  16. penang pun niesa xberkesempatan nk jejak kaki lagi..harap 1 day boleh pg..ehehe

    ReplyDelete
  17. owh..kat penang ade taman negara gak ker??seriusly aku baru tahu..aku ingatkan kat Pahang jer ade taman negara...itu laa, asal datang penang sibuk duk cari nasi kandar sampai tak explore benda lain kat penang..thanks for the info bro...

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. penang macam2 ada.. bukan nasi kandaq dengan pantai ja..

      Delete
  18. Wahh menarik info ni.. baru tau. Thanks sharing Pha Is... boleh dijadikan destinasi cabaran jln2 nnti.. :)

    ReplyDelete
  19. Jarang dengar tentang Taman Negara Penang ni. Selalu depa dok kalut promote taman negara Pahang ja. Haha

    ReplyDelete
  20. best jugak. aku pernah jungle trekking kat sini ngan member2. pastu camping kat monkey beach.

    ReplyDelete
  21. satu hari t nak p juga sedih dok penang tapi x penah p pun, tempat pun x tahu kat mana :(

    ReplyDelete
  22. OK juga, tapi kalau biasa berjalan di seluruh negara ni, kita akan dapati lebih banyak tempat dan hutan menarik, sebab itu berita dari Agoda dan MI itu banyak diragui. Kena pulak, negeri Penang vs MI..hmmmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. tapi yg buat servey tu dari agoda.. MI cuma sebarkan result je.. hehehe

      Delete
  23. Replies
    1. jgn pandang sebelah mata.. heheh

      Delete

Post a Comment