Skip to main content

Kalau Nak Beli Kereta


masa cuti sem baru-baru ni, aku sempat membawa mak aku melawat mak lang dengan moto wave ultimo aku tu. dalam lawatan tersebut, sempat kami bersembang tentang beberapa perkara. antaranya soal kereta.

mak lang : along dah beli kereta dah sekarang ni. dia pakai kereta preve. hang pait, nanti dah keje nak beli kereta apa?

aku : eerr.. entah la mak lang. tak fikir pun lagi. hehehe.. (dalam hati : "alah mak lang, viva sekenhen sudah. janji ada superbike. kereta buat pakai time hujan, time nak angkut barang, dan time nak angkut anak bini je..")

bila dah grad,  dah dapat kerja je, family akan tanya "bila nak beli kereta?" hmmm... aku yang tak bekerja ni pun dah kena tanya..!

dah tu, bila nak boleh kumpul duit untuk kahwin nyer..!!!

Beli Kereta Baru



ramai dah kawan aku yang dah grad yang sudah berkereta. bila dah keje sebagai pegawai farmasi ni, stakat nak beli kereta tu, rasanya tak de hal sangat. yang terbaru, tadi ada nampak gambar seorang member yang baru beli kereta Nissan Almera.

kat malaysia ni, aku rasa memiliki kereta adalah sesuatu keperluan, walaupun cukai eksais yang mencekik darah. tambahan pulak, tahap pencapaian seseorang mudah sangat diukur dengan kereta yang dia miliki. contohnya, kalau nak jadi agent MLM, mesti at least nak kena ada BMW sebijik. kan?

tips membeli kereta baru


so, bagi sesiapa yang baru nak beli kereta tu, elok kalau beli awal tahun. betol..! kalau nak tahu sebab apa, boleh tengok kat sini : 8 sebab kenapa anda perlu beli kereta pada awal tahun.

lagi satu, bagi yang baru 1st time nak beli kereta dan tak pernah ada experience lagi, elok baca tips yang ni : 10 tips untuk mereka yang baru nak beli kereta.


maa'ssalamah,
Pha is


Comments

  1. Memang betulpun, kereta dah jadi macam satu keperluan kat Malaysia walaupun kereta second. Tu yang buat jamm je..hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul ... buat jem je ... pastu kebanyakan rumah at least ada dua, satu suami, satu isteri, tu belum yg ada anak besar.... lagi bertambah jem :p

      Delete
    2. ha ah.. sbb tu saya lebih prefer moto.. hehehe.. kreta atas urusan keperluan je.. hehehe

      Delete
  2. Kereta mmg keperluan.. semoga dipermudahkan Pha Is utk mendapat apa yg dicitakan.. aamiin.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. amiin.. thanks.. smoga khir juga begitu..

      Delete
  3. Kereta bukan lagi kehendak tapi keperluan mahal macamna pun orang tetap beli, insurans dah naik pun makin banyak kereta kat jalanraya....

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah.. permintaan tinggi... sbb tu harga tinggi..

      Delete
  4. kereta Almera tu memangRos suka.. sekarang ni kereta bukan lagi jadi kemahuan. tapi lebih kepada keperluan. tak kisah lah kereta apa pun. ukur baju ikut badan sendiri. sebab kita jugak yang nak membayarnya nanti kan.. pasal beli kereta awal tahun, memang betul . Ros pun tahu dari orang sekeliling...

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh.. saya baru tahu pasal tips tu.. hehee

      Delete
  5. tunggu kahwin baru beli..
    hehe..
    bujang2 ni pakai moto sudah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. stuju2.. buat masa sekarang mmg pakai moto je..

      Delete
  6. kalau dah beli kereta nanti akak nak tumpang naik boleh???

    ReplyDelete
  7. Kalau takde kereta rasa cam patah kaki je... walaupun bus lalu depan mate.. bukan sebab nak mengada..tp dah terbiasa

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah.. sbb bas pun bukannya boleh harap.. kadang cepat, kadang lambat.. x menentu..

      Delete
  8. tips yg bagus.....kereta mmg keperluan..tapi skrg msh blm berkemmpuan...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. keperluan, tapi kemahuan saya moto je.. hehehe

      Delete
  9. Wahh , terima kasih Abg Pha Is sebab saya pun ingat nak beli kereta masa keje lepas habis Diploma nanti . Bagi saya , Viva sebiji pun cukuplah , kalau nak mahal-mahal tunggulah naik gaji/pangkat ke . HIHI , lesen dah dapat taknak lah buat hiasan . Wuuu >_<

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah.. so far beli ikut keperluan dan kemampuan je dulu.. soal bergaya belakang kira..

      Delete
  10. semoga berjaya mendapat kete idaman kalbu.

    ReplyDelete
  11. kerta dah jd keperluan..kalau xde kereta agak ssh sikit la bg yg dah kawen and ada anak..xpe, kecik and murah pun ok..jnji ada...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah,.. bagi cukup syarat je.. hehehe

      Delete
  12. sekarang ni kereta dah menjadi satu keperluan.. alang-alang beli kereta tu pilihlah yang terbaik pha is sebab kita bukannya nak guna untuk sehari dua.. menabung laneige dan visa untuk pha is. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapi saya akan banyak guna moto kot.. so, masa nk beli superbike nnti baru nk kena pikir elok2.. utk beli kereta, x kisah sangat.. hehehehe

      Delete
  13. Assalamualaikum dan salam singgah sini Pha...kereta menjadi keperluan seharian kita dah...pilihlah kereta yang terbaik dan mampu milik..

    ReplyDelete
  14. Nanti hang dah kerja, dah jadi pegawai... Masa tu hang dah xpandang viva dah...
    Sekarang ni xperlu fikirlah..abiskan belajar dgn result cemerlang! Ok Pha Is... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha... mana tau.. viva tu buat cukup syarat je.. sbb saya pandang superbike je masa tu.. hehehe

      Delete
  15. pakai kereta buatan malaysia je...sparepart pun murah

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahha... kita tengok nnti macam mana.. hehehe

      Delete
  16. Mahal weh kereta..huhu..tak sanggup rasa nak beli lahaiii

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang mahal pun.. terpaksa beli.. nk buat mcam mana...

      Delete
  17. Beli kereta ala-ala bumble bee tu xD

    ReplyDelete
  18. Betul tu Pha is..kereta tu keperluan..Gaji Pharmacist kan paling tinggi di malaysia..sure boleh beli punya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. x de la tinggi sangat.. hehehe.
      boleh la buat cukup makan.. insyaAllah..

      Delete
  19. Ha..masalah yg akak sebut tu berkaitan kereta jugaklah.. hmm..
    Cadangan akak, dah kawin barulah beli keta. bujang-bujangan pakai motor pun tak pe..heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg macam tu la perancangannya kak..

      Delete
  20. Hmmm...ssah jugak nk ckp....keta ada juga ptgnye...tpi klu sekadar nk gerak, kenderaan awam pown byk...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapai kalau knderaan ayam x reliable.. kalau kecemasan, nk cepat, susah.

      Delete
  21. kalo masih single, kereta tu mgkn bukan keperluan sgt. tp bila dah kahwin, dah kena start fikir beli kereta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah.. so far masih bahagia dengan moto.. hehehe

      Delete
  22. Sesetengah orang memang fanatik dengan kereta...siap ada kereta impian lagi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya mungkin fanatik sikit dengan moto kot.. fanatik sikit je.. hehehe

      Delete
  23. perrrgghh... kalau saya dpt myvi sebijik dah cukup.. hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. bagi saya pun, myvi dah cukup.. hehehe

      Delete
  24. pada aku laa bro, kalau nak beli kereta nie bukan tengok pada harganya saja tapi kena amik kira maintenance gak sebab lain kereta lain kos maintenance dia..apa2 pin kalau beli kete jgn sampai memberi beban extra utk kita...hehehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah.. tapi so fra bahagia je dengan moto tu.. cuma preparation bila dah berkeluarga nnti je.. hehehe

      Delete
  25. Replies
    1. amboi.. hahaha.. itu sudah pasti..

      Delete
  26. boleh je beli kereta...tapi beli ikut kemampuan la...ni makcik nak nasihat...nk beli..x payah yg mahal2 sangat...murah2 pun ok...janji leh gerak sana sini...yg penting simpan duit tu...utk kahwin n utk modal buat bisnes ker...buat investment...itu penting...dengar yer nasihat makcik ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaAllah.. thanks atas nasihat tu..

      Delete
  27. Saya belum ada kereta lagi. Insya-Allah ada rezeki bolehlah beli.

    ReplyDelete
  28. husband IbuNoey beli kereta baru masa kami bertunang. al-hamdulillah,senang sikit nak berjalan. tapi itulah,bila dah ada dua anak ni,nak kena beli kereta besar sikit le..hehe..

    rasanya buat masa ni,elok Pha Is beli kereta yg murah dulu.better buat saving dulu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. so far saya pakai moto je.. kereta ni bila dah nk kahwin nnti..

      Delete
  29. baru terfikir2 nk beli kereta lepas dpt lesen....aduhh...kena baca tips2 dr pha is la ni...

    ReplyDelete
  30. hehe aku lom tpikir lg nk beli kete,,tp kete idaman aku satria neo,hakhak doakan weh

    ReplyDelete
  31. kereta dh jd keperluan dh sekarang ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup.. terpaksa beli.. kalau ikutkan, nk pakai moto je.. hehehe

      Delete
  32. beli la kete sport..smart..ahah..=)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau banyak duit x tau nk buat apa, boleh la..

      Delete
  33. kereta mmg perlu.. kumpul duit banyak2.. ikut kemampuan..

    ReplyDelete
  34. saya nak beli kereta tapi duitnya kurang.. bila lah saya dapat peluang merasa beli kereta sendiri ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaAllah.. nnti sampai la masa tu.. hehhe

      Delete
  35. masa bujang tak kisah pun ada kereta atau tak.. tapi bila dah ada family kecik ni, kereta itu satu keperluan bukan kehendak dah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah.. tu mmg nk kena pikir bila dah berkeluarga.. sementara bujang ni, moto pun dah bahagia.. hehehe

      Delete
  36. Sampai sekarang ni saya dah beli 4 biji dah kereta... mula-mula Tiara 2nd hand, yang tu masa mula kerja dan kena paksa beli sebab kakak ipar beli kereta lain dia kena jual kereta tu... so, pembelinya saya...sambung bayar... Lepas tu Wira Aeroback baru... lepas elok lagi dua tiga bulan nak habis bayar Tiara nak jadi cerita Radiator dia blow sebab masa tukar coolent, pomen tak klik penutup dua kali... habis jammed engine, pomen tu beli RM1000 lebih sikit jer buat cover baki hutang... sedihnya teringat... Dalam 2 tahun pakai Wira, sambil buat business dan berjaya dengan cemerlangnya, dapat angkat E230 second, tu pun kakak ipar tadi punya nak tolak sebab dorang pakai Lexus 4.0 4 wheels... tu pon dekat RM100K jugak... tahan 2 tahun... business out, kena lelong..hahahahaa... last sekali beli Kelisa jer... hahahaha.... La ni ada Kelisa ngan Exora sebab anak ramai... cukup lah... tak nak pikir beli kereta lagi dah... Exora tu pon dah nak masuk 3 tahun mileage tak sampai 50000 lagi... ehehehe... minyak mahal der...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tudia.. banyaknya sejarah silam dengan kereta..

      Delete
  37. semoga berjaya dpt kereta idaman... jangan drift2 sudah

    ReplyDelete

Post a Comment

Entri popular bulan ini

Cara Lapor Penipuan Astro

Yamaha Y15ZR VS Suzuki Belang R150

Review | Tayar Nankang Rodiac Sportiac

Gaji Ahli Farmasi