Skip to main content

24 Tahun | Zaman Gelap


Alhamdulillah, semalam (26 mac 2014) sebenarnya telah genap umur aku cukup-cukup 24 tahun jika mengikut kalendar Masihi. jika ikut kalendar hijriah, aku sudahpun berumur 24 tahun 8 bulan 26 hari.

thanks bagi mereka yang wish, sama ada di Fb mahupun di entri blog

aku rasa, sekitar usia aku 24 tahun ni macam "zaman gelap" bagi aku. zaman aku repeat paper. zaman kemerosotan aku dari segi pelajaran. zaman yang paling sunyi dari kawan-kawan (member ramai yang dah grad). zaman makan sorang2 dalam bilik. dan zaman aku survive dengan megi setiap hari tanpa biasiswa dan pinjaman.

so far, sekarang ni zaman yang paling down dalam hidup aku... buat masa sekarang, aku cuma mampu bertahan, endure, and survive..

just keep telling myself :





Kau permudahkanlah urusanku ya Allah....



Comments

  1. happy birthday y ke-24! hee .

    zaman y mencabar tu y ajar kite erti tabah sbnrnye . y didik kite jd lebih kuat . chill! =)

    yeah . May Allah ease your life .

    ReplyDelete
  2. Happy Birthday Pha is...Jangan down k. Setiap yang berlaku mesti ada hikmahnya...yang penting gunakan masa yang ada sebaiknya dan be positive k!!!!

    ReplyDelete
  3. Tak nak sedih-sedih k. DIGI & INTI for you...

    ReplyDelete
  4. Salam & Selamat ulang tahun Pha Is...
    Selalunya kita tidak menghargai apa yang kita dapat dan sedang kita hadapi. Hargailah dan nikmati zaman belajar ini dengan penuh keseronokan kerana ianya tidak akan berulang kembali...
    Langkah perjalanan setiap orang berbeza2, tiada apa yg nak dikecewakan dan dikesalkan. Cepat dan lambat, susah dan senang itu hanyalah rintangan, yang penting adalah penamatnya...kejayaan! :D

    ReplyDelete
  5. selamat hari lahir diucapkan.. jangan give up.. setiap yg berlaku pasti ade hikmah disebaliknye.. moge terus kuat dan tabah harungi ujian ni..senyum selalu.. :)

    ReplyDelete
  6. hepi belated besday pha is...semoga dipanjangkan umur, dimurahkan rezeki, diberkati & dirahmati selalu...amin..

    ReplyDelete
  7. jangan patah semangat....happy besday...

    ReplyDelete
  8. Happy birthday Pha Is, kuatkan semangat k...

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum pha, selamat hari lahir. semoga dikurniakan kesihatan yang baik, sukses dalam hidup dan berbahagia bersama keluarga. in shaa Allah. singgah menabung digi sini ~~~

    ReplyDelete
  10. Usia 24 tahun ni memang tahun yang mencabar bagi kebanyakan lelaki generasi ini di Malaysia. Waktu yang perit kerana masih terawang-awang tanpa hala tuju yang pasti. Tapi, pada waktu ini jugalah ujian kehidupan dihadapi demi kecekalan dan kekuatan diri di masa hadapan.

    ReplyDelete
  11. Allah selamatkan kamu~~
    Jangan risau... Allah is preparing something big for you..
    kalau dilihat manusia2 yg berjaya sekarang ni, mereka semua dtg drpd latar belakang yang susah... tetapi ujian n dugaan tu yg membuatkan mereka matang dan berjiwa kental..
    sabar sikit je lagi... insyaAllah.. Allah permudahkan segala urusan.. :)

    ReplyDelete
  12. Amin....Bersabar yea Pha Is...selamat ulang tahun kelahiran...

    ReplyDelete
  13. Mmg begitu hidup kita. Kadangkala di atas kadangkala di bawah, kadangkala happy, kadangkala sedih.. macam roda..
    Anyway..selamat ulangtahun kelahiran ke-24. Moga diberi keberkatan umur..aminn..

    ReplyDelete
  14. Selamat Hari Lahir pha is..
    Terima lahir pha is sama tarikh dengan mak akak.. ;)

    Moga dipermudahkan dalam urusan harian pha is serta dianugerahkan kesihatan yang baik hendakNYA..

    ReplyDelete
  15. Happy Besday Pha Is... Dont give up ye.. semoga tahun ni Pha Is berjaya dapat keputusan yang terbaik.. InsyaAllah dipermudahkan urusan harian dan study dengan baik...

    ReplyDelete
  16. happy bday pha is!semoga Allah sentiasa mempermudahkan segala urusan pha is dan semoga tahun ni berjaya grad dgn cemerlang, gemilang dan terbilang..yeaaaa!gudluck!

    ReplyDelete
  17. waaa....dah umur 24 la...happy birthday,moga panjang umur,murah rezeki...dan cepat2 dapat calon isteri..hehehehe

    ReplyDelete
  18. hepi bestday..jgn patah semangat..do the best for your life..:)

    ReplyDelete
  19. Selamat Hari lahir Pha is, moga murah rezeki, panjang umur dan sukses selalu..

    ReplyDelete
  20. tak mau la asyik gelap je..
    cari cahaya tu.

    ReplyDelete
  21. Pergi beli lampu suluh cepat :)

    ReplyDelete
  22. INSYA ALLAH, ada hikmah disebalik semua tu. Just keep strong.

    ReplyDelete
  23. happy birthday bro... xpe, ada hikmah sumer tuh. mgkn ko akan jd lebih berdikari. x pun, anggap repeat paper tuh sbg wake up call. at least lps nih, ko rajin2 sket belajar. hehehe...

    ReplyDelete
  24. hepi birthday pha is. pha is rasa down tapi ada orang lagi down dari pha is. senyummm! (:

    ReplyDelete
  25. Happy birthday :). Neway, esok lusa masih ada, no need to feel so down. Who knows what await in the future.

    ReplyDelete
  26. teruskan usaha Bro...Jgn mudah mengalah.... :DDDD believe yourself you can do it!!!Chayok.. c:

    ReplyDelete
  27. hepi belated birthday pha is...don't give up k...ini semua proses pembelajaran...proses utk menjadi lebih matang...b positive....

    ReplyDelete
  28. be strong faiz, aku tunggu masa ko grad bulan 9 nanti, insyaAllah.. aminnn :)

    ReplyDelete
  29. selamat hari lahir faiz...biasalah dalam hidup memang akan lalui macam tu...wanie pernah rasa zaman gelap masa spm dulu..huhu..takpe,be positive..all the best in in what u do...

    ReplyDelete
  30. happy besday bro...eh angka tu sama le :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks... so, sama umur la.. hehehe

      Delete
  31. happy belated birthday pha is.. semoga dipanjangkan usia dan diberkati Allah selalu.. tak selama-lamanya hidup kita dalam kegelapan.. putaran hidup umpama pusingan roda, ada masanya kita di atas dan ada ketikanya kita akan berada di bawah.. semoga pha is terus success dalam kehidupan.. menabung 3kali digi dan 3kali ford buat hadiah birthday.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks kak mizz aiza... amiin..
      and thanks again..

      Delete
  32. happy birthday.. stay strong :)

    ReplyDelete
  33. happy comes around when u finish it :D

    ReplyDelete
  34. Selamat hari lahir Pha is. Masih muda daripada saya, hehe

    ReplyDelete
  35. Happy belated birthday, Pha Is... Don't give-up... Tingkatkan usaha, lawan segala rintangan, insyaAllah akan grad dgn jayanya... All the best... ^__^

    ReplyDelete
  36. 26 26 26 26 26 lewatttt hehe happy belated birthday phais... semoga berjumpa jodoh cepat .. (jodoh jer pembuka ucapan nyaaa ) HAHAHA kerja rajin2 errr jgn kerap jadi tikus makmal tu kita seriau tengok nampak cam bahyaa..... hehe sihat selalu semoga menjadi anak abang yang baik buat keluargaa.. semoga berjaya mengejar apa yang dihajati :)

    ReplyDelete
  37. semoga segala perancangan pha is berjalan lancar dan dipermudahkan oleh Allah.. menabung 3kali ford dan 3kali kfc untuk pha is.. selamat berhujung minggu.. :D

    ReplyDelete
  38. Wahh.. birthday boy eh rupanya hehee... Happy birthday Pha Is... semoga sentiasa sihat & tercapai segala yg dihajati... aamiin. Semoga tabah, kuat semangat & all the best!!
    3x ford fiesta utk birthday boy.. :D :D

    ReplyDelete
  39. Cabaran dan ujian itu pasti datang. Yang pastinya kita kena hadapi segalanya sehingga berjaya melepasi segala halangan. Semoga dipermudahkan segala urusan. Tabahlah duhai Sahabat!

    ReplyDelete
  40. semoga Allah mempermudahkan segala urusan. Kejayaan memerlukan pengorbanan. Kemanisan itu akan dirasai bila hilangnya kepahitan :)

    ReplyDelete
  41. Slmt Hri lahir, Klik digi&inti utk b'day boyszzz......;-)
    Gelap pasti akan terang, yg penting kuatkan usaha k.....

    ReplyDelete
  42. sabar ye pha is.. hebatkan bila sedar diri berada di 'zaman gelap' tp masih mampu bangun utk teruskan?? tak semua org mcm tu.. just give you a big applause!!
    moga terus diberi kekuatan dan kesabaran dr Yg Maha Esa utk teruskan perjuangan.. :)

    ReplyDelete
  43. Replies
    1. amiin.. thanks..
      wa a'laika aidhon.. :)

      Delete
  44. ingat..kita pun ada zaman reinassance..huhu..semua macam anda lalui..tak boh tulis panjang panjang..huhu..(-:..untuk anda..semoga Allah mempermudahkan segala urusan juga..:-)

    ReplyDelete

Post a Comment

Entri popular bulan ini

Cara Lapor Penipuan Astro

Yamaha Y15ZR VS Suzuki Belang R150

Review | Tayar Nankang Rodiac Sportiac

Gaji Ahli Farmasi