Monday, February 24, 2014

[Gambar] Jambatan Kedua Pulau Pinang

dengar cerita, Jambatan Kedua Pulau Pinang ni bakal dibuka secara rasmi pada 1 Mac nanti. dah tak lama dah tu. boleh la nanti aku naik moto merasa jambatan baru.


sementara tu, jom kita tengok koleksi gambar jambatan kedua pulau pinang ni. gambar-gambar dipetik dari group fb "George Town, Penang". (https://www.facebook.com/VisitPenang)

Jambatan Kedua Pulau Pinang, penang second bridge
matahari terbit

Jambatan Kedua Pulau Pinang, penang second bridge
lampu malam


Jambatan Kedua Pulau Pinang, penang second bridge
susur masuk

Jambatan Kedua Pulau Pinang, penang second bridge
night view

Jambatan Kedua Pulau Pinang, penang second bridge
cahaya pagi

Jambatan Kedua Pulau Pinang, penang second bridge
lorong motosikal

Jambatan Kedua Pulau Pinang, penang second bridge
gambar diambil pada ambang malam merdeka, 31 Ogos 2013

Jambatan Kedua Pulau Pinang, penang second bridge
gambar jambatan kedua pulau pinang ketika masih dalam pembinaan.


66 comments:

  1. wah dah nak buka yer??? bolehlah plan satu hari nanti nak merasa naik jambatan kedua ni pula... lama dah tak jejak penang ni...

    ReplyDelete
  2. cantekkk view tu...xde laa sesak dah pasni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul... cantik sangat nak nak time malam :)

      Delete
  3. Hye, saya suka baca blog awak, baru-baru ni saya ada buat blog harap awk boleh singgah dan follow blog saya. awksweetgitu.blogspot.com :)

    ReplyDelete
  4. cantiknya..hehehe..boleh jalan2 dekat penang nanti..^_^

    ReplyDelete
  5. wah.. cantiknyer.. dh lama x turun penang..

    ReplyDelete
  6. cantik sangat2..bila boleh pergi ke sini...

    ReplyDelete
  7. fuh..cantiknya gambar no. 4 tu. kena lalu sini nanti..semata2..heheh

    ReplyDelete
  8. penang dah banyak tempat cantik ley bergamboo hehe

    ReplyDelete
  9. siap ada lorong motosikal...bagusnye...

    pss...ht ht yea rempit ats 2nd bridge tu...dgr kata angin lintang kadang kala di tengah tengah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya dah terbiasa degan angin lintang atas jambatan.. banyak kali dah lalu jambatan penang (yg 1st) dengan moto.. hehehe

      Delete
  10. cantiknya jambatan kedua pulau pinang ni...tetapi bila selalu naik jambatan terasa seronok pula naik feri ke pulau sana

    ReplyDelete
  11. Bulan 11, 2014, khabarnya Marathon Jambatan Pulau Pinang akan diadakan buat pertama kali di Jambatan Kedua ini.
    *tengah fikir nak masuk ke tidak*
    *Jambatan Pulau Pinang dah pi masuk maraton tahun 2000 dulu*

    ReplyDelete
  12. Cantik! Semua cantik!

    jambatan tu just amount of concrete that nicely shape . bak kata prof sy..eheh..y menampak ia cantik ialah the sense of beauty kurniaan dr Allah pd kite . Ada je yang nmpk jambatan ni biasa je sbnrnye..kan..

    pd sy , yang mencantikkan gambar ats tu..semua effect dari indahnya ciptaan Allah . Suasana malam , suasana siang , matahari terbit . Jambatan nya tak berubah pun. =)

    ReplyDelete
  13. Wow cantiknya... in shaa Allah akan lalu klu ke sana nanti.. nice sharing Pha Is.. mmg menarik.. :)

    ReplyDelete
  14. rasa nak gedik manja kat en. suami ajak g jenjalan ke sana.. kihkihkih..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahha.. sila2... nanti rojer2 la kalau nk turun penang.. heheh

      Delete
  15. semoga dengan siapnya jambatan ini dapatlah mengurangkan kesesakan lalulintas.. menabung visa.. :D

    ReplyDelete
  16. Jangan jadi port untuk orang terjun laut macam jambatan yang first sudeh.. Hehe

    ReplyDelete
  17. Tetiba bangga jadi orang Penang! hahaha tak de kena mengena...

    ReplyDelete
  18. Assalammualaikum...pha,

    pemandangan daripada jambatan nie mmg menarik dan cantik.. suasana matahari terbenam sangat mendamaikan ... nice sangat. Bila mselim3 dapat menikmati pemandangan secantik ini...entahlah.

    mselim3

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam.. nanti bila senang, datang la penang.. boleh merasa naik jambatan baru.. heheh

      Delete
  19. Wah dah buka ker? Nanti takde la jem lagi

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah.. dah buka.. harapnya begitu la..

      Delete
  20. Jambatan pertama pun belum lalu..dah ada yg kedua... Tengok gambar ajer la...
    Agak2 feri tu beroperasi lagi ke agaknya nanti...

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh, mesti beroperasi punya... warisan sejarah tu.. heheh..
      tu pun rasanya masih x cukup... nk tambah lagi 1 terowong...

      Delete
  21. wah dh siap. x sabar nk guna. turun je jambatan terus sampai rumah sepupu. hihi. lg dekat le. nak ke sana. hihi

    ReplyDelete
  22. Cantiknyalah jambatan ni . HUHU .

    ReplyDelete
  23. cantek..moga bermanfaat, kamu nnt bawak motor sana leklok, jangan duk nak rasa sangat jalan tu yer.

    ReplyDelete
  24. cantiknya keindahan ^__^ blm pernah jejak lagi.

    ReplyDelete
  25. pergh...
    gambar mmg terbaek..
    boleh jadi port fotographer kt cni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah.. jambatan 1st pun port fotografer gak..

      Delete
  26. Rekabentuknya lebih kurang sama dengan jambatan lama kan..!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah.. masih mengekalkan bntuk mercu tanda seperti jambatan pertama.. mgkin sbb tu mmg lmbang jambatan pulau pinang kot, seperti yg terdapat dalam jata negeri pulau pinang..

      Delete
  27. ohhh tidak... takut nak naik jambatan baru... huhuhuh....
    jambatan lama tu masa mula2 buat n digunakan dulu pun macam2 citer dulu...
    takot...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahah.. biasa la tu.. org kata jambatan lama tu keras.. saya naik okay je tgh2 malam, pukul 2-3 pagi sorang2 naik moto.. ..

      Delete
  28. Cantik la, last year tengok dari Jeti Pulau Aman je.....;-(

    ReplyDelete
  29. waah.. sangat cantik.. teringinnya nak pergi sana..

    ReplyDelete
  30. hopefully nanti kalau ade rezeki ke penang bolehlah lalu kat jambatan kedua pulau pinang ni kan..nampak cantik je tengok :)

    ReplyDelete
  31. Cantiknya jambatan ni waktu malam..insyaAllah bulan 5 ni nak ke sana..

    ReplyDelete
  32. Pha Is,

    Berapa jam hang naik motorsikal dari Penang ke HUSM?
    Sebab 22 Mac ni aku ingat nak pi rumah kawan kawin di Nilam Puri.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betolak dari HUSM dalam pukul 7.30 pagi, sampai USM induk dalam pukul 1.30 tengah hari.. dalam 6 jam jugak la..

      Delete
    2. Perggghhh... okay.. terima kasih Pha Is atas info.. Jazakallah

      Delete
  33. Cantikk...entah bila la boleh jejak kaki ke sana...

    ReplyDelete
  34. Awal bulan Februari saya pergi tak buka lagi. Cantiknya.

    ReplyDelete
  35. Replies
    1. well.. mesti la.. dah anak penang. kena la bangga dengan negeri sendiri. hehehe

      Delete
  36. bro phais.. cantik... dah lame x ke penang..

    ReplyDelete
  37. Menambahkan lagi pengunjung ke Pulau Pinang :)

    ReplyDelete