Skip to main content

Pilihan Kursus | Farmasi vs Medical

saja nak share sebuah status facebook dari junior farmasi aku. sebenarnya, situasi macam ni dah biasa sangat aku dengar bila orang lain sembang dengan student farmasi macam aku ni. cuma so far belum pernah jadi lagi kat aku.

Dilema Budak farmasi

doktor vs farmasi*

Akak: Adik budak USM ke? Amek kos apa?

Gua: Ha ah USM Penang amek pharmacy..

Akak: Oh ho. Nape x amek medic, doctor??

Gua: Kos susah kot. Entah rezeki la kot haha...

Akak: Rugi la x amek doctor. Ada title, gaji tinggi. Sayang la result tinggi x amek doctor..

Gua: Kalo semua jadi doctor sapa nak jadi pesakit hahaha...

Akak: Bukan ape dik, jadi doctor ada status, duit, hidup pon senang etc...

Gua: Oh hoho akak accountant kan?? Grad dari universiti mana??

Akak: Ha ah akak amek degree dulu kat ( X nak sebut mana)

Gua: Oh rugi la. Napa x amek doctor. Ada title, hidup senang, etc...


Mantality Masyarakat Malaysia


Irony in Malaysia is the medical course has become like a gold medal need to be won. For me it is better for student with the passion to serve mankind. Hippocratic Oath: Primum non nocere that means "first, do no harm"


dipetik dari : 
Muhamad WN. (2013 Nov. 7). Dilema budak2 pharmacy. Facebook Status. retrieved from: https://www.facebook.com/WanTaiping92/posts/602377636475954

*sumber gambar:
Hitchcock S. (2012 Dec. 29). Kenapa Pilih Farmasi, Bukan Doktor. retrieved from: http://inikisahhidupsabrie.blogspot.com/2012/12/kenapa-pilih-farmasi-bukan-doktor.html


maa'ssalamah,
Pha is


anda mungkin juga meminati :
party untuk student university anjuran U.O.X.. habis la rosak budak2 U kita...
jom jana pendapatan dengan IklanSticky.
hikayat kisah cinta yang bermula dengan 20 sen

Comments

  1. Dua-dua kursus pun bagus juga.Bergantung. Biasanya di Malaysia yang masuk ke Medik adalah budak Cream. Yang kurang masuk farmasi. Tapi ada budak cream masuk farmasi juga kerana faktor minat. ada budak cream masuk perguruan juga kerana minat walaupun layak ke medik. Mentaliti rakyat kita perlu berubah. Yang penting passion kerana kita akan berkhidmat untuk masyarakat dan ini merupakan saham akhirat kita.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup.. yg pnting, jgn pandang rendah kepada budak kos lain selain medic..

      Delete
  2. saya mencari ahli farmasi dengan kadar segera...part time or full time..Berminat??? atau ada kawan-kawan yang ingin diperkenalkan!!.....mesti ada Lesen A...hubungi Halim-017-297 6214

    ReplyDelete
    Replies
    1. batch saya baru nak unggu panggilan PRP.. belum dapat lesen lagi..

      Delete
  3. pilihan masing2..bergantung pada kemampuan diri jugak husna rasa.. :)

    ReplyDelete
  4. aku sebenarnya agak muak juga bila orang asyik tanya, 'kenapa tak nak jadi doktor?'

    -.-"

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. aku x pernah lagi org tanya macam tu.. tapi banyak kali dengar cerita member2 je la..

      Delete
  5. yup i agree with this. even dkt IPT bdk kos lain automatically salute bdk medic, mcm lumrah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salute tu x kisah.. memang kerjaya sebagai doktor itu sesuatu yg mulia.. masalahnya, jgn pandang rendah dgn budak kos lain..

      Delete
  6. adik ku ambil medic dulu,, sbb ku paksa jd doc.. kiki.. tp dia x larat nk bwk, heavy,, so ku advise ikut hatinyer, now he pilih mech.. folo his abg nk title Ir.. but my bakal adik ipar, farmacist,, hidup mewah juak.. yerp.. mentality kan.. no need folo wat people say, kadang diorg pun tak betul.. suh diorg amik medic,, tgok,, mampu tak mampu?.. kikiki.. ai jugaj ler tu, dh x layak nak bwk medic, nak force orang.. cermin dir cermin diri.. dah insap >.<

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe.. x pe.. bagus ler kalau dah insaf.. hehehe
      x bleh nk force org sangat untuk ambik course apa.. nnti diorg yg tension, diorang yg tanggung..

      Delete
  7. Ida pun sama gak... bila ambil analisis forensik...pun org tanya gak... nape tak ambil doktor jer %$#@%^&... ida jawab eh sukahati org lah... org nak jadi CSI. Barangkali org hanya nampak doktor jer boleh berjaya dan mulia dimata mereka.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. rilex2..
      biar pi la apa org nk kata, asalkan kita bahagia.. heheh

      Delete
  8. hmm not at all. selalu jugak nampak situasi macam nie.semuanya bergantung pada rezeki. dan kita sendiri. kadang kita choose course tu sebab dengar apa yang orang cakap tapi kita boleh bawak ke? depend sebenarnya. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup.. kena ikut badan sendiri.. jgn ikut sangat kata2 org.. nnti diri yg sengsara.. hehe

      Delete
  9. Setiap bidang ada rezeki masing masing . Tak perlu dipersoalkan ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup.. macam mastura, Ar. pun pun power..

      Delete
  10. Pilihlah bidang yang anda minat barulah yakin dan seronok untuk belajar...

    ReplyDelete
  11. memulangkan paku buah keras, kehkeh :D

    ReplyDelete
  12. steadyy..jawapan yg last tuu..aku suka orang yg menjawab macamtu..hahaah

    ReplyDelete
  13. da minat nak buat camner. kalau amik medic result lingkup pun tak guna. :>)

    ReplyDelete
  14. kawan-kawan saya yang kos farmasi pun alami situasi yang sama. saya ada seorang kawan asalnya kos medic. pointer dia sangat bagus. disebabkan dia cenderung kepada bidang farmasi, dia ambil keputusan untuk bertukar kos dan sekarang dia di UIA Kuantan mengambil Bachelor of Pharmacy. saya rasa dalam urusan memilih kos ni, lebih penting kita mengambil berat soal kecenderungan kita. Lagipun kita sendiri yang nak belajar. Kalau kita minat sangat dengan kos X, kenapa pulak nak dengar cakap orang pegi belajar kos Y. Memang la orang cakap, bila memilih kos ni jangan biased. tengok sekali job marketing, gaji etc, tapi in Shaa Allah rezeki Allah sangat meluas.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wow.. dah terrer medic pun tukar kos jugak. kalau x larat nk ambik medic tukar kos banyak dah org buat.. ini mmg minat sungguh ni..

      Delete
  15. Replies
    1. w'salam..
      thanks.. and salam blogwalking juga..

      Delete
  16. Typical Malaysian money-oriented mind. Semua benda dinilai pada harta, darjat dan kedudukan. Nampaknya, pembangunan fizikal turut sama mengubah sudut pandang terhadap peri penting pekerjaan seseorang. Pada saya, ahli farmasi turut sama peranannya sepertimana profesion lain termasuk doktor. Kita tiap manusia ni ada kelebihan dan kekurangan tersendiri. Cuma, faktor manusia tu sendiri yang cenderung memandai-mandai membezakannya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup.. x perlu nkbnding bezakan antara kos dan kerjaya.. masing2 ada peranan terhadap masyarakat dan negara..

      Delete
  17. Utk kerjaya yg lebih baik adalah bergantung pada minat & keselesaan jiwa. Pada sy ahli farmasi pun bnyk peluang yg ada, malah kdg kala lebih baik dari doktor. Biarlah manusia membezakan apa pun, asalkan kita tahu yg lebih baik buat kita.. kita teruskan. Semoga terus sukses.. :)

    ReplyDelete
  18. bagi akak kedua-duanya ada kelebihan masing-masing.. semuanya terpulang kepada diri kita untuk memilih apa yang kita suka.. kalau kak aiza jawab je kat akak tu, "akak ke saya yang nak kerja ni?" hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha. tu la.. suka hati je lecture org suruh ambik kos medic, padahal dia pun x de la ambik kos medic.. hehe

      Delete
  19. bagi saya, mana2 bidang pun ada kelebihan dan kekurangannya.. kalau amik doktor tapi tak minat, susah jugak nak senang.. so, pilih la kerjaya ikut minat masing2.. tak yah ikut persepsi orang sekeliling.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup.. jgn diikut sangat pandangan org.. asalkan kita bahagia..

      Delete
  20. tak perlu pilih kos, sekadar mengikut-ikut orang.. pilihlah yang terbaik untuk diri sendiri. fikir bidang mana yang lebih kita cenderung. kerana itu akan mempengaruhi kejayaan kita. tak guna pilih kerana tittle, glamour atau kesenangan , sedangkan hati kita teriak dan tertekan....

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup.. stuju.. x guna ada title, duit banyak, kalau buat bnda yg kita x minat..

      Delete
  21. memang begitulah mentaliti kebanyakan orang

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena ubat la kalau mcm tu.. jgn nk banding bezakan..

      Delete
  22. Belajar untuk mencari ilmu. Rezekilah kalau sesuatu itu dapat menambahkan pendapatan.

    ReplyDelete
  23. setiap kursus ada kelebihan dan kekurangan.yang terbaiknya pilihan dibuat berpandukan solat istikharah

    ReplyDelete
  24. Ikut la masing masing punya minat...

    ReplyDelete
  25. tak kisah mana pun.. bidang mana pun kalau rezeki tertulis berjaya.. memang berjaya.. hehe

    http://www.shakroil.com

    ReplyDelete
  26. haha.. betol tu.. ramai jugak jumpa orang yg macam tu... mentaliti..

    ReplyDelete
  27. Haha... kerja apa pun semuanya sama saja ...

    ReplyDelete

Post a Comment

Entri popular bulan ini

Yamaha Y15ZR VS Suzuki Belang R150

Gelaran Adik Beradik Yang Betul

Gaji Ahli Farmasi

KTMD | Servise Penghantaran Motosikal