Sunday, November 3, 2013

kenapa aku masuk wad?


sekarang, aku masih lagi di hospital. tulis entri ni pun atas katil dalam wad. hari tu bila kau tulis yang aku kena masuk wad, ramai yang sangkan aku masuk wad sebab ada attachment sebagai student farmasi. tapi sebenarnya tak.

so, aku masuk wad bukan sebab attachment sebagai student farmasi. dan aku juga bukan masuk wad sebab sakit. tapi, aku sedang berbaring atas katil pesakit sama macam pesakit-pesakit yang ada dalam hospital.

so, hari ni, jom kita main teka-teki. cuba korang teka, kenapa aku masuk wad seminggu? bagi jawapan korang kat kotak komen kat bawah ni. nak jawab banyak kali pun boleh. tarikh tutup teka-teki ni adalah esok (4 nov. 2013) jam 10.00 malam.

sapa dapat jawab dengan jawapan yang betol dan terpantas, blog beliau akan dipromosikan dan dijadikan sticky post selama seminggu. (nak sediakan hadiah material, tak de bajet).

*diingatkan bahawa student farmasi USM tak dibenarkan jawab sebab konfom diorang tau jawapan.
**tarikh dah tutup. kalau nak tengok jawapan, boleh tengok kat sini : jawapan kenapa aku masuk wad

p/s : minggu ni sibok sikit dalam wad. mungkin waktu BW terpaksa dilimitkan.


maa'ssalamah,
Pha is

90 comments:

  1. sebab teman family members dekat hospital? haha blur kejap. sebab kalau bukan sbg student pharmacy, kalau bukan sebab sakit apa dia erk? huhu

    ReplyDelete
  2. aduh! ni parah ni...hahaha...masuk wad saje-saje untuk buat praktikal..?

    ReplyDelete
  3. jaga ibu or ayah sakit kot..huhu....tapi macam pelik pulak,ayat berbaring tu,,mesti ada kena mengena dengan coursework jugak..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha.. betol la.. update entri pun sambil baring2 atas katil..

      Delete
  4. Replies
    1. hampir tepat.. cuma blur sikit.. sebagai bahan experiment atau sebagai menjalankan experiment..

      Delete
  5. untuk kira keluar masuk ubat dan kadar penggunaan pada patient..arghh belasah jelah

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang tu x perlu masuk wad pun.. duk kat makmal je.. hehehe

      Delete
  6. bertugas meronda-ronda mengikut doktor....kan tugas ahli farmasi adalah untuk menentukan ubat yang bakal diberikan oleh doktor...sekarang main peranan sebagai ahli farmasi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. x de la.. x ronda2 pun.. baring2 atas katil je.. hehheh

      Delete
  7. main teka teki pula kita...suspen je bro.

    ReplyDelete
    Replies
    1. saja sekali sekala nk bagi suspens.. :-d

      Delete
  8. aku bukan student farmasi lagi kan? hahaha. hmm BE? tapi takkan sampai seminggu kotttt

    ReplyDelete
    Replies
    1. ah, tak kira jugak.. ko mesti tau jawap. so, jawapan ko x dikira..
      yup. aku buat BE. tapi ni lebih kepada phase 1 clinical trial.. sbb tu sampai seminggi.. duit pun dapat RM1870.00

      Delete
  9. Kena buat kaunselling kat patient?
    Ada clinical attachment?

    Takpe, nanti saya nak tanya PRP kat hosp apa biasanya student pharm buat lat wad.
    Bersemangat ni kalau bab2 pharmacy. Haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha.. salah.. dah terlambat dah..
      pha is jadi tukang test ubat.. hehe

      Delete
  10. nak mengorat nurse2 cantik.. haha :)

    ReplyDelete
  11. Replies
    1. nope.. tapi memang ada ambik darah. cuma sikit je la... bukan utk derma.. untuk test..

      Delete
  12. Replies
    1. kursus dengan keraj kursus bukan lebih kurang je ke..? hehehe
      nope.. tu bukan sebabnya.. hehehe :-d

      Delete
  13. ada pulak kes macam ni ye..
    hurm.. melawat sumone?? or just a helping hand mungkin?? :o

    ReplyDelete
    Replies
    1. x de la. jadi bahan experiment.. heheh

      Delete
  14. Menyiapkan tugasan. Merasai suasana duduk di wad dan membuat pemerhatian terhadap pesakit-pesakit, juga cara merawat mereka. :)

    ReplyDelete
  15. Replies
    1. x de la pandai mana pun.. heheh :-d

      Delete
  16. tapi saya pun nak teka juga tengah testing body...

    ReplyDelete
    Replies
    1. testing body untuk apa tuh? kurang jelas la.. :-d

      Delete
  17. semoga awak sihat cepat
    sya tekala lah: Demam Denggi...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya sihat je, alhamdulillah.. x sakit apa2 pun..
      heheh

      Delete
  18. no idea la bro..tapi apa2 pun semoga bro cepat sembuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. erk? saya tak sakit apa2 pun.. :-d

      Delete
  19. aduh tak ada idea la.. teman/jaga somebody dalam wad?...

    ReplyDelete
  20. haha melampau teka teki hang..hehe mm nak teka gak... menjadi sukarelawan kot membantu nurse2. demi nak menerapkan nilai2 murni dikalangan student2 hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hamboi ayat.. demi menerapkan nilai murni..??? hahahah
      x de la.. bukan sebab tu masuk wad..

      Delete
  21. salam.. jemput join GA teman yea.. banyak hadiah hebat untuk dimenangi.. heee

    ReplyDelete
  22. aku asa saspek denggi. btol tak? hehe.. tapi apapun, aku doakan pha is sembuh kehendaknya. amin

    ReplyDelete
    Replies
    1. xde la.. x sakit apa2 pun.. bukan masuk wad sbb ada penyakit.. heheh
      apa2 pun, ameen..

      Delete
  23. pasal apa masuk wad seminggu?
    sebab tak boleh masuk 2 minggu? hahaha :D

    ReplyDelete
  24. assalam, bunda cuba ek...

    Saja2 jer baring kat katil tu...itu pun semasa buat entry ni jer....yang seminggu tu mungkin ada tugasan lain dari kebiasaan...

    Salam Maal Hijrah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe.. nice try.. tapi bukan sbb ada tugasan.. :-d

      Delete
  25. payah nak teka nie..tapi cuba jer laa..sebab buat study/survey kat hospital tu ke??hehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  26. haha.. macam2 tekaan ada..
    tanak teka la, nak komen je.. hihihi

    ReplyDelete
  27. Replies
    1. eh, x de penyakit apa2 pun.. hehehe

      Delete
  28. Masuk spital sebab ada job repair equipment kot? Eheh.

    ReplyDelete
  29. menemankan family members yang sakit yer !

    ReplyDelete
  30. or takde tempat nak tidur so lepak baring kat sini lah !

    ReplyDelete
  31. Sedang buat kajian tentang sesuatu untuk mendapatkan data...Hmmm mungkin ada kaitan tentang kajian ubatan baru atau cara baru menggunakan peralatan hospital.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kajian ubatan baru tu dah betol dah.. tapi bukan buat kajian.. cuma sedang menjadi bahan kajian.. hehehe

      Delete
  32. pha is dijadikan bahan eksperiment kot ataupun bahan utk pelatih buat ujian. haha

    ReplyDelete
  33. Pha is saja-saja dok atas katil kat wad tu kan?? Susahlah nak teka.. hehehe.. ;((

    ReplyDelete
    Replies
    1. :-s
      susah sampai tahap nk menangis ke.. :-?
      :-d

      Delete
  34. ermm... sukarelawan bahan eksperimen. ubat pahit boleh tukar perisa tak? jejaga malam ada hantu! :-d

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup. betol..!! tahniah (h)
      tapi jawab lambat sikit je...
      ubat pahit? boleh je mask dengan perisa. tapi bergantung kepada ciri2 physical dan chemical ubat tu dulu la.. hehe
      he, pandai2 je dia.. ni hospital baru. hospital swasta lagi tu.. hehehe

      Delete
  35. Replies
    1. xpe.. nnti saya buat soalan lagi.. heheh

      Delete
  36. rugi terlepasss pulak nak jawab..kalau tak boleh tanya jiran sebelah rumah..dia student farmasi..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. erk.. hahaha.. x pe.. maybe next time..

      Delete
  37. Baru nak jawab dah ada pemenang ya...he..he

    ReplyDelete