tutorial | buka link di new tab

kali ni, aku nak buat tutorial sikit, atas permintaan saudari asha hana. tutorial cara nak buka link di new tab. makna kata, kalau ada orang klik mana-mana link dalam blog kita, ianya akan automatik "open in new tab", tanpa close page kita tadi.


tutorial buka link di new tab


caranya senang sangat sebenarnya. cuma pergi ke layout > add a gadget > HTML/javascrip dan paste kan code kat bawah ni :



lepas tu, save dan letak je kat mana-mana. aku letak kat bawah sekali, tak nak bagi serabut. selamat mencuba!

maa'ssalamah,
Pha is

Comments

  1. thanks bagi tutorial ... yer pa is , daftar blingd guna fb / twitter . saya dah wat tutorial camna nak wat promosi ...

    ReplyDelete
  2. hana dah try tak menjadi la pha is. klik dekat header dia tutup tab lama. then klik dekat entry lain, dia close tab lama jugak. adehh tak pe la. thnx ea.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hmm.. x tau la.. pha is tak pandai sgt bab coding2 ni.. yg simple2 ni pha is tau la. heheh

      Delete
  3. nice pha is :) cx pon pakai tuto pha is ni. tq! :)

    ReplyDelete
  4. Thanks for the share...bgus juga link popup nie...

    ReplyDelete
  5. tq sahring bro.. maklum la lama sangat tinggal.. naik berkarat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. u're welcome.. x pe.. slow2.. hehe

      Delete
  6. bawah sekali tu kat mana? bawah post eh? nak cuba ni. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. mana-mana pun tak pe.. saya leta bawah sekali, dekat footnote.. bawah post..

      Delete
  7. nice tutorial ni
    moga byk membantu yg lain

    ReplyDelete
    Replies
    1. isnyaAllah.. smoga bermanfaat utk semua..

      Delete
  8. membantu mama juga, mama dah abik tuto ni... tenkiu..

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum, ini dari segmen: top-up top-up ! saya datang sini nak minta maaf, sebab segmen tu dibatalkan.

    #Ada Sebab2 Tertentu. I'm sorry :')

    ReplyDelete
  10. nice sharing bro =) pnh juga cri tutorial ni dlu..tp bila dah jumpa xguna2 plak..ha3

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks.. haha.. biasa la tu bro.. barang yg x de, kta cari.. bila dh dapat, x nk plak.. heheh

      Delete

Post a Comment