Skip to main content

Yamaha XJ6 vs Benelli TNT 600 | specs

semenjak minat aku berubah dari superbike kepada naked bike, hatiku sudah mula tersangkut pada motosikal Yamaha XJ6 naked. sebab kenapa aku pilih Yamaha XJ6 berbanding kawasaki ER6N  mesti la sebab enjin Yamaha XJ6 yang 4-inline, berbanding Kawasaki ER6N yang 2-inline.
naked bike, 2-inline
kawasaki er6n

tapi, baru ni, dengar cerita masuk pulak model naked bike terbaru dalam pasaran Malaysia, Benelli TNT 600. sebuah motosikal dari company di Italy tapi "made in china". enjin pun 4-inline jugak, sama macam Yamaha XJ6 tapi lebih murah.

hmm.. hati aku dah mula berbahagi.. tak tau nak pilih mana satu.. hehehe..

1. yamaha XJ6 naked


bike, 4-inline
yamaha xj6 naked


engine type : liquid-cooled, 4-stroke, DOHC, 4-valve
cylinder arrangement : in-line, 4-cylinder
displacement : 600cc
bore x stroke : 65.5mm x 44.5mm
compression ratio : 12.2:1
maximum power : 57.0 KW @ 10000 rpm
maximum torque : 59.7 Nm @ 8500 rpm
fuel supply : fuel injection
clutch type : wet, multiple disc
ignition system type : TCI (transistor controlled ignition)
transmission type : constant mesh 6 speed

harga : ± RM 40,000


2. Benelli TNT 600

naked bike, 600 cc, 4-inline
benelli tnt 600

Displacement : 600cc
Max Power : 82 Hp (60 KW) @ 11.500 Rpm
Engine : 4 Cylinder, 4 Stroke
Ignition : Walbro ECUA-1
Starter : Electric
Transmission : 6 Speed
Frame : Upfront Steel Trestle
Horsepower @ RPM : 44 @ 11500
Torque @ RPM : 38 @ 10500
Energy : Fuel Injection

harga : ± RM 30,000


adoiyai. esok nak exam, tapi aku lebih excited pasal moto daripada pasal exam. hmm...

sumber :
1. Mudah.my. (2013) Benelli tnt 600 (new launched) -13. retrieved from http://www.mudah.my/Benelli+tnt+600+new+launched+-21955987.htm?last=1
2. MotoSEA. (2013) Benelli TNT 600 Malaysia - Price and Specifications. retrieved from http://motosea.blogspot.com/2013/06/tnt600.html
3. Motomalaya.net. (2013) 2013 Yamaha XJ6 naked brochure and press release – RM40,152.30. retrieved from http://motomalaya.net/blog/2013/01/22/2013-yamaha-xj6n-brochure-and-press-release-rm40152-30/
4. gambar ehsan Google




Comments

  1. minat motor tapi sayang tak reti pandu.. wakakaka.. gara-gara ayah, bapak mertua dan en. suami tak bagi :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulah pasal..
      Ada gak try request nak belajar tapi hehehe.. tak digalakkann ;)

      Delete
    2. hmm. x pe la... asalkan ada kereta nk pergi mana2... lebih selamat.. hehe

      Delete
  2. wow....teruja...hmm....apa moto maw bli yea...

    ReplyDelete
    Replies
    1. so far masih lagi berpegang dengan xj6.. tapi x tau la nnti mcm mna.. hehe

      Delete
    2. Chantek....rietta pown suka jugak....tpi kureng seswai klu pakei bjunye kurung....

      Delete
  3. akak sampai sekarang takde lesen motor.. hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya sampai sekarang x de lesen kereta..

      Delete
  4. takut nak motor macam tu even banyak orang lelaki minat..=_="...motor macam tu mana boleh bawak dengan pakai baju kurung..hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapi2... member pha is bawak moto yamaha FZ (standard moto mcm tu la cma cc kurang sikit) pakai kain pelikat bawak pi solat jumaat selamba je.. hehehe

      Delete
  5. TNT menang kerana harganya
    XJ6 menang kerana yamahanya.

    apa macam bro?

    sama la kita..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la.. benelli walaupun compeny dari italy, tapi yg pasaran malaysia ni katagory "made in china". takut kualiti x sama..

      apa2 pun, kta tengok dulu komen2 org yg pkai nnti mcm mna..

      Delete
    2. Yamaha xj6 naked ni CBU ke CKD bro pha is?

      Delete
    3. ckd.. so mmg menang pada nama.. bole kalau nk difikirkan beneli tu sbb model xj6 bkan cbu

      Delete
  6. fuyohhh moto besar²...ohsemmm..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah.. memang ohsem.. lagi ohsem kalau dapat beli satu.. heheh

      Delete
  7. okey. saya trauma dengan motor. haha. lagi besar motor tu, lagi besar ketakutan saya. hahahaa

    ReplyDelete
  8. er tak reti nak komen apa. tapi cantik motor2 ni.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan..?kalau pha is naik, mesti bertambah hensem.. hehehe

      Delete
  9. perghh.. ini yg buat teman berkobar2 ni.. tingin sangat nak bawak.. tapi kaki x sampai lak.. ada org ckp yg rendah pun bole bawak moto ni.. mcm er6N tu ok.. x berat mcm er6F kan? kalau x cukup ketinggian, boleh rendahkan folk tu.. huu.. teringin sgt nak bawk..

    ReplyDelete
    Replies
    1. moto boleh kasi rendah.. kalau agak2 x cukup tinggi, jgn angkat naked bike.. pkai sportbike yg ada full fairing. kalau x silap, moto jenis mcm tu selalunya lebih rendah sbb nk bagi lebih stabil bila bawak laju..

      Delete
  10. walaupun ada lesen moto tapi tak minat nak bawak moto.haha
    tu nasib tak baik kena paksa ambik lesan.kalau tak mmg tak tahu mcm mana bawak moto agaknya..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. sampai tahap kena paksa, kesiannya.. hehehe

      Delete
  11. aku plan nak angkat superbike dlm tahun ni, plan nak angkat kawasaki versys sebab motor tu lasak, dah sampai london n Mekah, antara benelli tnt 600 dgn xj6 aku prefer benelli sbb lg lawa dari xj6 dan ekzos dia cm yamaha R1 (undertail ekzos), xj6 ekzos standard dia bunyi malu-malu je, kena tukar aftermarket baru betul-betul bunyi inline 4

    ReplyDelete
    Replies
    1. versys pun ramai kata okay. cma kurg sesuai bagi mereka yg kurang inci.. hehehe
      memang ekzos benelli tnt lagi lawa. tapi tu la, x ramai lagi org yg pkai. x atu performance dia mcm mna.. kna tunggu lagi 2-3 tahun, bila dah rmai pakai, baru bleh tau..

      Delete
    2. aku sesat dlm blog ko lg aaa hahaha, versys mmg tinggi, org tinggi cm aku mmg sesuai tp boleh je nk rendahkan moto tu, benelli tnt 600 ni bkn motor baru cuma baru masuk Malaysia, kat luar nm dia benelli bn600 & keeway RK6,review dr thailand suma kata ok,cuma lebih suka bila rider Malaysia sendiri yg ckp baru percaya hahaha

      Delete
    3. betol2.. tunggu org malaysia review dulu... lepas tu baru consider.. hehe

      Delete
    4. Kalau dari China,pasang kat China jugak kaa?

      Tidak,TnT600 dipasang 100% di kilang Benelli Keeway motorcycles Sdn.Bhd ,Bukit Beruntung,Selangor.Enjin dan Chasis adalah dr Itali.Rim OEM dr Europe(England).

      Spare part dr China?

      Yaa,spare parts semua dari China tetapi pasang kat Malaysia untuk model TnT600 melainkan parts enjin,chasis dan rim.


      Kalau spare parts dari China,kualiti tak bagus lah?

      Tak semesti nya macam tu,sedangkan iPad dan iPhone pun buatan China,berjutaan orang diseluruh dunia gunanya.Volvo pun dah dibeli oleh China dan pasang di China.Seperti jugak Honda,Yamaha,Kawasaki bila muncul 1070 an,semua kata tak boleh pakai,kualiti tak dak tapi sekarang semua orang ada.
      Barang China macam motor atau kereta akan setanding atau lebih dari Jepun dalam masa terdekat.Sekarang pun,China negara paling kaya di dunia.

      Insyaallah akan angkat ini benelli.. hehehe

      Delete
    5. Kalau dari China,pasang kat China jugak kaa?

      Tidak,TnT600 dipasang 100% di kilang Benelli Keeway motorcycles Sdn.Bhd ,Bukit Beruntung,Selangor.Enjin dan Chasis adalah dr Itali.Rim OEM dr Europe(England).

      Spare part dr China?

      Yaa,spare parts semua dari China tetapi pasang kat Malaysia untuk model TnT600 melainkan parts enjin,chasis dan rim.


      Kalau spare parts dari China,kualiti tak bagus lah?

      Tak semesti nya macam tu,sedangkan iPad dan iPhone pun buatan China,berjutaan orang diseluruh dunia gunanya.Volvo pun dah dibeli oleh China dan pasang di China.Seperti jugak Honda,Yamaha,Kawasaki bila muncul 1070 an,semua kata tak boleh pakai,kualiti tak dak tapi sekarang semua orang ada.
      Barang China macam motor atau kereta akan setanding atau lebih dari Jepun dalam masa terdekat.Sekarang pun,China negara paling kaya di dunia.

      Insyaallah akan angkat ini benelli.. hehehe

      Delete
  12. bnyk awek mnt moto kt sini ye.nmpk da jodoh nye kt sini

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha... pilih2, mana yg berkenan di hati.. hahaha

      Delete
  13. Benelli tnt,xj6 dgn triumph mana lagi laju..klau triumph saya dah test blh tinggal kan ducati monster..triumph baru 3 inline..

    ReplyDelete
    Replies
    1. bab ni, saya no komen.. blom pnah try mna2 moto lagi.. so far, baje merasa naik ninja 250 je...

      Delete
  14. aku pon minat naked 4 inline.. n scr tidak langsung list moto idamanku..
    1. Z800
    2. Xj6
    3. benelli tnt600
    (kalau ada durian runtuh bertalu-talu bru bley beli... )

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama la.. dulu mmg mnat z800 gak.. tapi igt, malas nk kacau cc bsar2 sgt. last2 stick dgn xj6.. benelli tu tengok dulu mcm mna nnti..

      Delete
    2. Mcm tu la bro... cc besa nnt menten besar gak... klu nak tgk dr segi budget mmg benelli tnt600 jd 1st opsyen. :D

      Delete
    3. ha ah.. dah cukup murah dah tu...

      Delete
  15. Dulu sy dh pakai FZ6R sama mcm Xj6..mmg exzos kena tukar fullsystem baru sedap dgr sound dia...Benelli TNT 600 ni sound dia dh ok..sy rasa tk perlu buat apax...next time klu ada bajet boleh tukar exzos baik punya...rupa bentuk mmg menawan...harga berpatutan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. rupa mmg menawan. harga berpatutan. tapi tgh tunggu revew pasal performance dia mcm mna.. hehe

      Delete
  16. Topik menarik. First bike saya Kawasaki ZX150 beli thn 2009, thn lepas upgrade pulak angkat cc besar sikit, ingatkan nak beli Kawasaki ER6N atau ER6F, last2 angkat CBR900RR model 1995, minat yg sport jugak,hehe.. Harga pun lebih kurang harga ER6N, biarpun cbr 2nd hand tapi enjin masih tip-top, puas hati. =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. fuh.. 900cc terus angkat.. hahahah.. mmg puas hati la kalau mcm tu..

      Delete
  17. Dulu sy dh pakai FZ6R sama mcm Xj6..mmg exzos kena tukar fullsystem baru sedap dgr sound dia...Benelli TNT 600 ni sound dia dh ok..sy rasa tk perlu buat apax...next time klu ada bajet boleh tukar exzos baik punya...rupa bentuk mmg menawan...harga berpatutan...

    ReplyDelete
  18. XJ6 cantik lagi dari TNT 600.. hahaha.. tapi saya masih terpaut dengan Z800. Seksi gila. Takleh tunggu lama lama. takut dia punya harga naik lagi. huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. z800 memag tak dapat nk dinafikan lagi, memang sexy habes.. memang ada terfikir jugak ttg z800.. tapi tetiba rasa malas nak main cc tggi2 sgt.. 600 ok dah kot utk saya.. hehehe

      Delete
    2. Betul tue bro. dulu pernah gak terfikir pasal moto cc besar nie dia punya jangka panjang pun pening juga. Tapi alang alang dah nak beli.. hahaha

      Delete
    3. x pe, asalkan diri puas hati, ada asalkan mampu...

      Delete
  19. Tk kisah klu nk pakai cc tinggi..asalkan poket penuh..yg nk pening pun kita jugak..apax pun terpulanglah hati msgx..klu dh berkenan..sambar jer la motor apa pun..

    ReplyDelete
    Replies
    1. btol2.. kalau nk beli, ukur ikut poket sendiri..

      Delete
  20. Rasanya benelli lagi berbaloi dari xj6..dua-2 inline 4 pakai enjin r6..horsepower pulak lebih kepada benelli..cantik pun benelli..harga pun beza 10k..dalam harga 10k tu bleh bt mcm-2 kt benelli :) tapi ikut selera masing-2 laa..klu minat yg jenis brand terkenal kt malaysia nie amek laa xj6..tp klu nak yg murah, cantik dan laju amek benelli :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau benelli, maintenance mcm mna..? takut2 kalau barang yg baru masuk malaysia, sparepart x banyak....

      Delete
  21. Rasanya benelli lagi berbaloi dari xj6..dua-2 inline 4 pakai enjin r6..horsepower pulak lebih kepada benelli..cantik pun benelli..harga pun beza 10k..dalam harga 10k tu bleh bt mcm-2 kt benelli :) tapi ikut selera masing-2 laa..klu minat yg jenis brand terkenal kt malaysia nie amek laa xj6..tp klu nak yg murah, cantik dan laju amek benelli :)

    ReplyDelete
  22. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  23. Hurmmmm sama la kita dalam dilema bro. Minat dr superbike berubah ke naked bike. nmpk macho la bile nmpk org ride naked. Shiver XJ6N & Benelli antara pilihan. Skrg pakai Megelli 250R je. Shiver pon not bad gak tp V Twin...nk 4 inline antra XJ6N ngn Benelli je la...

    ReplyDelete
    Replies
    1. orang slim naik superbika okay la.. saya ni dah nk membuncit skit, so, mlas nk menonggeng sangat.. hehehe

      Delete
    2. sbb lain sy nk men naked pon sbb xnk bakal org rumah menonggek kt blkg...hehe. nk santai aje. ni pon ngah review psl benelli ni... mcm megelli HQ kt UK tp still made in china sbb cut cost.

      Delete
    3. ha, betol2... sopan sikit kalau bawak bakal orang rumah jalan2 naik moto.. hehehe

      Delete
    4. fuh sudah usha fb benelli ni. ramai owner ckp handling n performance berbaloi baloi dgn hrga.

      sekali tukr custom ekzos perghhh lgi bernanah telinga dgr...al maklum la 4 inline kan.

      tp wat masa ni xde stok lg. kne tgu pas raya. huhu. dh ley stdby dokumen nk submit ni ujung bulan ni...hihi.

      Delete
    5. pergh.. tahniah bro.. jeles gua.. nk kna tunggu lepas keje baru dpt angkat...

      Delete
    6. huhu...hrp2 approve, amin., nk trade in ngn melly ku yg sexy ni. ikut kan ht syg nk lepaskn melly ni...nk merasa naked plak. nk ride sntai plak. klu x approve xde rezeki la tu. aik bro x keje lg ke? study lg?

      Delete
    7. ha ah bro.. student lagi...baru nk pasang angan-angan...

      Delete
    8. bestnye ceta psl moto nie..i minat xj6 tp bos suh tgk benelli dulu sblum beli.. nmpk cute utk pmpuan..yeke?

      Delete
  24. under-tail exhaust benelli pada saya sgt buruk, bentuk xj6 lebih streamline dan lebih cantik. itu dari segi kosmetik, tetapi bagaimana dari segi performance and practicality, bentuk bennelli dan juga undertail exhaust configuration tu nampak seperti berat lebih ke atas, high center of gravity, tetapi ini hanya dari segi pandangan saja.
    mungkin sesiapa yang pernah menunggang kedua2 motorsikal ini mungkin boleh bagi pendapat mereka berkenaan dengan handling motor benelli ini, sebab saya tahu yang xj6 boleh dikatakan seperti kuda liar yang mesti dijinakkan jika kali pertama menunggangnya.
    kalau saya, saya akan pilih yamaha xj6 sebab jenama yang solid di malaysia dan bentuknya yg lebih cantik, tapi mungkin harganya yang cantik itu juga akan membuatkan saya terfikir untuk membeli bennelli tnt 600 jika handling motor ini sama dengan xj6 atau lebih bagus.

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks nakedboy atas pandangan..
      saya pun buat masa sekarang lebih kearah yamaha xj6. cma menunggu ulasan dari mereka yg pernah tunggang benelli je, mcm mna..

      Delete
    2. betul tu tapi ikut pandangan masing masing, mcm saya lebih suka kepada tnt 600, tapi takut spare susah dpt je...

      Delete
    3. xj6 xde lah liar sgt. ok utk beginner. cuma jgn terlalu perah melainkan dh biasa bawak.

      Delete
  25. lps test ride terus tempah.....tunggu tnt600 keluar lps raya....loan dah approved.....nanti boleh beri respon

    ReplyDelete
  26. Brand italy spare part ssh sekit kot n hrga pn mhl sekit 2nd value rasanya drop

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada jugak member kata mcm tu.. mgkin harga 2nd drop teruk. tapi kalau puas hati, buat apa nk jual kan?
      bab spare part mmg tak bleh kata apa.. benelli kurang establish lagi kat malaysia. sparepart mungkin akn mahal skit..

      Delete
  27. Tekan lg tertarik dgn XJ6.. kata org bio mahal sikit xpe.. asal puas hati.. teman tgk mmg XJ6 tu body nya mantop... berbanding benelli

    ReplyDelete
  28. Baru tgk benelli td....mcm best je...ramai ke dh pakai benelli ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ntah.. try tengok kat facebook, wujud x lagi fb group benelli tnt600 malaysia... kalau dah wujud, maksudnya dah ramai la tuh.. hehehe

      Delete
  29. XJ6N la bro. aku pun tgh dok himpun duit nih. maybe hujung tahun boleh gi usha kedai moto dah. heheh
    termasuk ke sini pasal dok buat research 600 in the market. aku dah jumpa beberapa bijik XJ6N ni kat jalan. memang cantek dan garang.

    memang jatuh chenta dah. mula2 nak angkat CBR500R, dia buat 2 inline pulak. kembali chenta ku ke XJ6N nih. tak sabar nak bikin full system Yoshi R55 or Arrow. bagi terpelanting ER6N member aku tu. heheh
    Jom kita berXJ6n!

    ekjos:
    http://www.youtube.com/watch?v=VonRAXzpH6o

    review:

    http://www.youtube.com/watch?v=yKVEzLJroLA

    http://www.youtube.com/watch?v=573ACLcioLg

    ReplyDelete
    Replies
    1. bapak ah bunyi.. rasa mcm nak menangis je dengar bunyi exzos tu.. its beautiful..!!!

      Delete
  30. Aku dengar sales cakap enjin leaking minyak itam campur air..da 4 Bijil die jual semua sama..berminat nak sambar sebijik tp dah dgr camne piker 2 kali jadinya..hurm...

    ReplyDelete
    Replies
    1. untuk moto mana ni bro? xj6 atau tnt600?

      Delete
  31. slm smua. tul tu mto mne 1 bro, xj6@tnt?. kwn niat thn dpn klu ada rzeki sb ni dh ujug thn. hti lbh pd xj6. mgkn sb 2nd vlue & sp part. cuma ada sape2 tau beza tork xj6&tnt? sb jln kat msia ni memerlukn tork yg puas hti. pglmn cuma pnh bw cb4vtec & r6. yg 2 ni mmg x pnh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya nk rekemen pun bukannya tahu sangat.. hehehe. tapi kalau hati dah bekenan xj6, angkat je... hehe

      Delete
  32. kwn pun klu x de modal mgkn ambl yg scond je hehe. yg bru risau dgn insurn thunan. ada knalan tu pkai er6n insurn rodtax cecah 1500 sthun. dh cm kte. nk byr dua2 pning gak tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup.. tu baru 600cc.. blom lagi 800cc, blom lagi 1000cc... mmg kena prepare siap2 la..

      Delete
  33. kwn pun klu x de modal mgkn ambl yg scond je hehe. yg bru risau dgn insurn thunan. ada knalan tu pkai er6n insurn rodtax cecah 1500 sthun. dh cm kte. nk byr dua2 pning gak tu.

    ReplyDelete
  34. hi guys nk tmpg sbk bleh tk..i pn minat kt naked bike nie..ingat nk cr xj6..tp bos ckp tgk benelli gak..cute utk ladies yeke

    ReplyDelete
    Replies
    1. benelli murah.. lebih kurang rm10k less.. dari segi cute tu, no komen.. lain orang lain citarasa..
      cma skrg ni benelli masih kurang "dipercayai", disebabkan made in china, walaupun syarikat dari italy.. so, terpulang.. duit sendiri..
      tapi jarang dpt jumpa perempuan minat moto besar2 ni.. heheh.. good luck...

      Delete
  35. mmg minat giler..pantang dgr bunyi moto tu lalu melompat tgk...heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. waa.. sama la.. dgr bunyi je, ushar.. nk tengok moto jenis apa..

      Delete
  36. bos lak dh dua kali tkr moto bsr nie..huh melelehnye tgk..

    ReplyDelete
  37. Nk jimat er6n ..tp bunyi mesin jahit la..heee aritu gua blk kg..lumut-kb(lebuhraya timur barat) 440km just rm30 je minyak.. kalau 4 inline...x tau le minyak bape..mau bunyi angkt xj6..mau jimat er6..

    ReplyDelete
    Replies
    1. dari segi minyak mmg 2 inline lebih jimat... ikut kepuasan dan bajet sendiri la.. hehehe..

      Delete
  38. Assalamualaikum semua,ada sesiapa pemilik benelli tnt600 kt sini? mcmana performance? berminat nk angkat benelli ni...

    ReplyDelete
  39. Hye bro..wa minat kawasaki er6f coz fulfaring n rendah cket. Nk z800 kaki xsmpai huhuhu. Tp ramai kata sound kureng. Camne mun exzos arrow or aprokov ganti yg standard.? Ok x sound die..

    ReplyDelete
  40. Hye bro..wa minat kawasaki er6f coz fulfaring n rendah cket. Nk z800 kaki xsmpai huhuhu. Tp ramai kata sound kureng. Camne mun exzos arrow or aprokov ganti yg standard.? Ok x sound die..

    ReplyDelete
  41. salam....ni lah dilema...xj6 ke tnt600...tp ari tu nmpk xj6 dgn tnt600 ni g pd...tnt warna hitam tp besi body warna merah....mmg cun gila..x nmpk mcm moto cina...tambah lg cermin lampu dpn...paling best bunyi dia...xj6 tu mmg la chantek tp tukar exzos baru sedap....tnt ni kalo tukar exzos lg sdp.....sy dah jatuh ati ni dgn tnt600....yg dah pkai tolong coment gtau....

    ReplyDelete
  42. Sy pakai yamaha r6. Just nk tny dr segi kelajuan..mana lebih laju. R6..xj6..benelli600..triump 600..zx600..cbr600.. topspeed yg pernah sy capai dgn r6 282kmj.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau nk lawan top speed, kena bahagi dulu ikut kelas. r6 kalau nk lawan xj6n contohnya, agak x adil sbb sbb xj6n naked. kalau r6 lawan cbr atau zx6r tu, baru buku bertemu ruas..

      Delete
  43. Sbb r6 vs z800...ternyata z800 jauh ketinggalan. Z800 topspeed hny 232kmj shj. Sbb motot mesia nih byk yg cut off. Beli mahal..tp cut hak org..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena tengok jugak, z800 kan naked.. moto naked ni mmg x sesuai laju2.. kurang potong angin..

      Delete
    2. betul tu...naked bike utk jalan sibuk...klu tgk position masa duduk pun...badan lg tegak berbanding sport bike...so rintangan angin lg banyak...x sesuai sgt...

      ape2 pun fikir dulu tujuan beli moto tu..n also tgk plak jalan2 yg mcm mane kita akan lalu nanti...byk highway ke atau byk lalu jalan jem..

      Delete
  44. salam ok laa dude...dari review user benelli sndiri lew...
    xde masalah...diorg gemar kan design bunyi dan jgk kelincahan moto tuh...
    tp pada pandangan aku lah kan...XJ6 mempunyai keselesaan dari segi posisi duduk...
    seat die yg selesa...untuk perjalanan jarak jauh lebih kepada XJ6...pasal exzoz xde hal lah...boleh bikin...ade bran??pertengahan tau ni lau de rezeki aku sambar satu...XJ6...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. pasal berapi sudah...bapak aku dah pun menyambar z800...siap anta cat lagi...bang sape tahan lau bapak g ride anak congok kat umah...huhuhu

      Delete
    2. hahaha... brutal giler bapak tu.. mana boleh tahan macam tuu.. heheh

      Delete
  45. Pkai banelli jew..tgk respon..smua kata puas ati..spare part bley cri ky siam..:-D

    ReplyDelete
  46. xj6 mmg nampak rare ... tp advisor aku ckp xj6 ni ibarat wanita jelita potong pipi kiri, potong tgn gn kaki . Kira mcm xsempurna... so minat daa beralih arah kepada 3 pilihan iaitu 1 . bmw f 800 st 2. Benelli tnt 600 3. Honda cb500 F . Agak u all yg mana satu much better ... nak buat research dlu sblum angkat :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya bukannya tau sangat bab2 moto ni.. tapi pernah terbaca kat group, ada yg kata bmw ni, kna prepare duit bab maintenance je la..

      Delete
    2. Kompom bmw yg terbest. Harga pun dh lebih 2 kalu ganda moto2 lain. Hehe

      Delete
    3. This comment has been removed by the author.

      Delete
  47. blh la whatsapp sye utk mndapat kn maklumat harga, bayaran ansuran dan pinjaman bg yang berminat membeli Benelli atau semua jenis motosikal.. Khairul +601 1277 52224.. dr tropicana motorworld

    ReplyDelete
  48. Salam, dh beli moto ke blom? Biasa moto baru semua x ok, typical minded org mesia. Bila berani amik risk, baru org lain ikut pakai.

    Saya setuju statement bigger cc bigger maintenance. Yg penting tepuk poket sendiri.

    Benelli design Italy, skali imbas dh mcm shiver. Ekzos sorang kawan dh tukar aftermarket, mmg mantop.

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya student lagi sebenarnya... cuma minat tengok moto2 besar ni.. dah keje nnti, kalau ada rezeki insyaAllah, baru angkat.. hehehe

      Delete
    2. ASALAMUALAIKUM JOIN ...BOLEH....HATI NAK ANGKAT TNT 600... MCMANA OK KE

      Delete
    3. Berapa harga sebenar saya masuk dua kedai .tapi berbeza harga...32k satu lagi 34k

      Delete
    4. ASALAMUALAIKUM JOIN ...BOLEH....HATI NAK ANGKAT TNT 600... MCMANA OK KE

      Delete
    5. blum thu pn..tp best la moto ni teruja

      Delete
  49. antara tnt 600 n versys 650 mana yg santai...n..tidak seperti superbike...potong angin...huhuhu...n tnt 600 ni byak kerenah x

    ReplyDelete
    Replies
    1. Versys lagi santai. Versys ni lebih kepada touring.

      Delete
  50. Sy pemilik XJ6. dh setahun lebih pkai. mmg puas hati bagi yg bersyukur. Pasal apa, makin lama pakai, makin ramai kenalan, makin hati rasa nak upgrade..hahaha... lagi pun skrg ni dh byk pilihan x mcm masa sy beli dlu. skrg ada Yamaha mt09 CKD (RM47k), yamaha mt07(RM43k design cun n nampak moden dari xj6 tp 2 silinder jelah mcm er6), Shiver CKD, Honda CB650F dll. Cumanya sblm beli tu kena ingat lah maintenance tu bleh tahan jgk. bkn mcm kapcai. dan jgk, selalu berhati2 bila ride. Jgn tahu perah je...

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam bro
      dari segi ketahanan xj6 ni ok x..
      fuel dia ok x...
      klu cruise ok x...
      service xj6 ni remeh x..

      tq brotherhood

      Delete
    2. Bg sy, ketahanan xj6 sudah terbukti. Model yg skrg ni rasanya dh 6 thn kt pasaran dunia klau xsilap. Lg pun enjin ambik drp r6.

      Minyak sy paling jauh bwk satu tank dlm 330km tp lmpu dh kelip2.

      Cruise pun cantik. Sy nyer naked so tamparan angin kuat lah sket. Bleh pilih yg diversion atau full fairing utk elak masalah tu.

      Service standard lah. Dlm 160 dan keatas sekali servis depend on jenis myk n oil filter. Myk 3 botol skali servis.

      Pandangan peribadi sy, klau bro nak ambik moto baru baik tgk2 antara mt09, mt07 dan shiver. Semua bawah 50k n berat motor2 tu bawah 200kg compare to xj6 er6 z800. Best utk town riding n cruise.

      Kalau minat gak dgn xj6, cuba cari yg 2nd hand. Cari yg milage x tinggi sgt n byk accesory. Beli n trs pakai je. Xyah fikir nak tmbh itu ini lg. Lg cun kalau dh pasang full system exhaust. Masyukkk..

      :-)

      Delete
    3. insyallah klu d rezeki mmg nk ambik xj6...lesen dh B full tp kapcai je kikiki...ngah dlm servey2 dri otai2 xj6 skrg ni...sbb ni je yg mmpu...huhuhuhu

      Delete
    4. thanks don mon atas perkongsian..

      Delete
  51. Bro tgk kt mudah skrg ada 2,3 yg milage rendah pkai 3 4 bulan nak jual murah2.

    ReplyDelete
  52. sy owner benelli tnt600 so far mmg best la .. mmg minat sgt dunia permotoran ni.. inshaAllah kalau ada rzeki lebih bleh upgrade cc sikit nnti hehe inshaAllah...

    ReplyDelete
  53. so mcmne skang? dah beli yg mana? xj6 atau tnt 600?

    ReplyDelete
    Replies
    1. baru keje tak sampai sebulan. gaji pun tak masuk lagi.. hehehe

      Delete
  54. so mcmne skang? dah beli yg mana? xj6 atau tnt 600?

    ReplyDelete
    Replies
    1. dua2 belom.. eheheh.. skrg dalam perancangan angkat lesen Bfull dulu..

      Delete
  55. Bro..dragter 800rr pun ok..cuma mahal sikitlah. Hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. mahal sikit? mcm mahal banyak jer.. hahaha

      Delete
  56. Duke 690r tak da orang minat ke?

    ReplyDelete
  57. Saya pengguna Benelli TNT600 dah 2 tahun. So far enjin dia tak meragam. Asalkan servis ikut tarikh dan guna original parts, minyak hitam disyorkan. Tayar Pirell Angel GT. Fuhhh memang kebabom. Tork 84mn tu paling mengancam. 4 inline.

    Standard Top Speed 220 - 240kmj.
    Modified ekzos dan dyno balik boleh pergi 260km/j.
    Top speed stabil.
    Lagi satu SANGAT LASAK untuk ride ke atas awan sana. Bikers tahu apa maksud saya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. okay, menarik btol komen bro ni.. hahaha..

      Delete
  58. semua 600cc je ape komen plak yg 899cc ni???ada idea

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh try kawasaki z800 atau yamaha mt-09..

      tapu bab cc tinggi2 ni saya tak ambil tahu sangat sebab target nak angkat cc midle weight level je.. malas nk kacau CC tinggi2, gayat.. hehehe

      Delete
    2. Salam.... ape citer skrg xj6 ke ape?

      Delete
    3. Salam.... ape citer skrg xj6 ke ape?

      Delete
    4. wsalam..
      skrg belom xj6 lagi.. baru try r25.. tapi skrg dah rasa best plak layan sportbike berbanding nakedbike..

      Delete
  59. Teringin gak nk pkai sportbike...tp harga bole tahan lah...skang tgh risik2 kot kot ade yg murah2 ke..huhu..benelli 600 tnt pon mantap juga klau di ubah suai dr segi body..nmpak garang...Awuummm....

    ReplyDelete
  60. Nk komen pasal moto lain xberani sbb xprnah try bawak..sbgai pengguna benelli secondhand tahun 2015.mula dr ambik smpai sekarang milege dlm 18k(30k pd meter) alhamdulillah xde ragam.dh belasah balik kg ikut grik-kb 4 kali.simpang pulai -gua musang 2 kali + ride santai2 jarak dekat.saraan enjin ikut pengalaman pakai cb4 dl...xprnah pakai minyak hitam moto...kepanasan enjin pun pd 92 darjah je wlupun slpas rembat kaw2..memang puas hati wlupun owner ke2...

    ReplyDelete

Post a Comment

Entri popular bulan ini

Cara Lapor Penipuan Astro

Yamaha Y15ZR VS Suzuki Belang R150

Gaji Ahli Farmasi

Review | Tayar Nankang Rodiac Sportiac