Skip to main content

survey | komen google+

perasan tak kat bawah entry ni, aku dah tukar kotak komen dari yang asal (blogger) kepada kotak komen google+. aku baru je try buat semalam. just nak "cuba try test" tengok cirian terbaru ni.


so, kalau boleh aku nak minta jasa baik korang, untuk 'mengundi' poll yang kat atas entri ni, tentang kotak komen google+ aku tu. aku nak tengok pendapat pembaca dan pengomen. kalau agak menyusahkan korang ke, tick je.. thanks yer... kalau tak boleh komen, bagitau kat shout box kat tepi kanan tu.

*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *

walaupun ada kelebihan kalau tukar ke komen google+, ada jugak sebenarnya kekurangan kalau pakai komen google+ untuk blog ni. antaranya:[1], [2]

kelebihan komen google+

1. komen pada post yang di-share di google+ akan 'synchronize' dengan komen di blog. makna kata, kalau aku share link entri tu di laman google+, kemudian ada orang komen di situ, nanti komen tu akan muncul jugak dalam blog.

2. kalau pembaca komen di blog aku, komentar tersebut akan muncul di profil google+ pengomen. (boleh disable-kan) makna kata, sambil komen, sambil promot la. macam kotak komen facebook di blog yang pernah popular beberapa ketika dahulu. hehehe...

keburukan komen google+

1. hanya pembaca yang ada akaun google+ (atau akaun gmail - kalau tak silap) yang boleh komen. hmm... ni yang aku risau ni. harap-harap semua pembaca blog aku ni ada akaun google+ la.  

2. kalau nak delet komentar yang ada 'link tulisan kaler biru' (yang selalunya akan dianggap sebagai spam oleh google), tak boleh delet di dashboard. so, susah sikit nak pantau komen.

3. agak pening cara nak pasang kotak komen ni, terutamanya bagi yang banyak ubah template html i.e. pakai tempalte luar selain template standard blogger. tapi tak tau la kalau korang terrer coding html ni, senang la jadinya.

4. kalau komen blogger yang asal, setiap kali orang komen, akan masuk notification dalam email aku. tapi kali ni, tak de notification. so, aku tak dapat detect kalau tetiba ada orang komen pada entri lama-lama. (tapi tak tau plak kot-kot boleh tukar setting ke... ada sesiapa tau?)

*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *

untuk cara nak pasang pulak, aku guna tutorial yang ditunjukkan oleh saudari Anastasyea Aida dalam blognya, anastasyea.com[3]. kalau korang nak try pasang, boleh tengok pedoman dari SINI




rujukan:

1. Hasrul Hassan. (2013).Kebaikan dan Kekurangan Komen Google+ Dalam Blogspot. retrieved from : http://www.hasrulhassan.com/2013/04/kebaikan-dan-kekurangan-komen-google.html
2. Anastasyea Aida. (2013). Pro And Cons Aktifkan Google Plus Comments Blogger. retrieved from : http://www.anastasyea.com/2013/04/pro-and-cons-aktifkan-google-plus.html
3.  Anastasyea Aida. (2013). Tutorial Aktifkan Google Plus Comments Blogger. retrieved from : http://www.anastasyea.com/2013/04/tutorial-aktifkan-google-plus-comments.html


maa'ssalamah,

Pha is

Comments

  1. dua2 ok. cuma lagi prefer stail komen yg lama..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hmm.. sbb tu terus tukar balik ke komen style lama.. x puas.. heheh

      Delete
  2. tangah dok pk nak pakai komentar Google+ ke tak?..hmmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. x pikir. dah pakai dah pon, tapi last2 decide utk tukar balik... hehehe

      Delete

Post a Comment

Entri popular bulan ini

Cara Lapor Penipuan Astro

Yamaha Y15ZR VS Suzuki Belang R150

Review | Tayar Nankang Rodiac Sportiac

Gaji Ahli Farmasi