Tuesday, April 9, 2013

Bolehkah ber-couple?

Dalam sebuah perjalanan dari penang ke cameron highland, aku bersama lagi 3 orang mmber sedang asyik bersembang dalam sebuah kereta bagi menghilangkan kebosanan dalam perjalanan yang panjang. Selain kami, ada lagi 2 buah kereta yang sama-sama berkonvoi dengan kami.

Kak ton* : eh, syazwan* naik sekali dengan rosalinda* kan?

Adira* : ha ah. Yang mana "berpasangansemua nak naik sekali. Dalam Kereta ni je yang tak de pasangan.

Nabilah* : apa pulak.! Tu, pha is dengan kak ton* tu, dah sama-sama duduk depan dah tu..

Pha is : hoi, jangan pandai-pandai nak buat cerita plak.

Adira* : ops.. Lupa pulak, bagi pha is, couple tu haram.. Kan pha is kan?

* bukan nama sebenar.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Masa si adira tu cakap macam tu, teringat pulak aku akan sebuah buku yang baru je aku baca, yang bertajuk 'BOLEHKAH berCOUPLE?' tulisan Ustaz Mohammad Nidzam Abdul Kadir. Buku yang aku beli guna BB1M pada pesta buku 'bookalicious' di USM baru-baru ni.

Bagi aku, buku ni agak menarik, dan seolah-olah boleh menjadi 'khabar gembira' buat mereka yang sedang hangat bercouple. Kerana si penulis sendiri mendakwa yang buku ni boleh dijadikan sebagai 'formula pengurusan cinta bersyariat'. (aku dah cadangkan kepada syazwan supaya dia baca buku ni).

Bagi aku, penulis buku ni macam lebih bersikap terbuka dengan fenomena 'cinta pra-perkahwinan' ni. Konsep yang Beliau gunakan dalam buku ni lebih kepada 'menunjukkan jalan' berbanding 'menjatuhkan hukum'. Tapi, jalan yang ditunjukkan mungkin agak susah dan tak munasabh bagi segolongan manusia (tapi bagi aku, macam okay je).

Apa-apa pun, point yang aku nak sampaikn disini, berbalik kepada persoalan adira berkenaan keharaman bercouple tu, sepertimana si penulis buku ini, aku tak nk menjatuhkan apa-apa hukum terhadap budaya couple ni. Aku sendiri tak bercouple bukan sebab haramnya couple. Tapi kerana aku punya prinsip aku tersendiri.

Jangan mulakan suatu 'hubungan' jika ianya tak ada peluang untuk dihalalkan dalam masa terdekat.
Aku tak nak hubungan pra-perkahwinan yang lama-lama. Bahaya. Susah nak jaga hati selagi ianya tak halal. So, persiapkan diri dulu, dari segi mental, fizikal, spiritual, dan kewangan. Kemudian, baru mulakan hubungan.

You can say that aku cari duit dulu, baru cari calon. Woha...!!!

P/s 1 : aku taip entry ni pakai henset. Bapak susah giler. Tapi nak buat macam mna, dah laptop buat hal. Idea tgh ada, kalau tak taip sekarang nanti idea lari. So, tak bleh nak kupas panjang-panjang sangat sebab aku tak pandai lagi taip entry guna android. Ni pun lama gila nak siapkan. Asyik tersilap tekan button je.

P/s 2 : yes, aku baru balik dari cameron highland. Nanti aku cerita bila laptop dh okay. Hehehe...


maa'ssalamah,

Pha is

41 comments:

  1. asalkan bole update blog, pakai fon pun ok.. haha

    ReplyDelete
  2. bagus buku ni... so mereka2 yang sedang hangat bercouple bolehlah cari buku ni untuk dijadikan panduan dalam alam ber-couple ini... ^_^

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. setoberi dah habis makan tgh jalan.. hehehe

      Delete
  4. alhamdulillah kite tinggal lg satu step je selepas tunang ni. HAHAHA


    p/s: bila2 singgah la ipoh. hiks

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah.... smoga dipermudahkan-Nya...

      ipoh..? okay.. hehhe

      Delete
  5. Cari buku nie tapi tak ada pulk dekat tempt wani , ermm

    ReplyDelete
    Replies
    1. x pe.. banyak lagi buku2 yg bermanfaat.. hehehe

      Delete
  6. betul tu pha, kalau kita tak ada perancangan ke arah perkahwinan lebih baik jangan mencari pasangan, kalau betul2 dah bersedia..cukup sekadar berkenalan..terus ke jinjang pelamin...lepas tu bercintalah seromantis apa pun

    ReplyDelete
  7. suka cara tu. cari duit dulu baru cari calon
    skarang ni suka cari calon dulu baru fikir sal duit..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha... tujuan utamanya pha is cari pasangan adalah untuk bernikah. bukan untuk suka2. so, kena ada persediaan ke arah matlamat.

      Delete
  8. menarik..kena cari nie..^_^

    strawberi ada? hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. erk.. err.... setoberi dah habis la masa on d way balik.. hehehe

      Delete
  9. Replies
    1. err... part mana yg hg like..? hahaha

      Delete
  10. Wahh , kita mempunyai prinsip yang sama . Bukan tak suka tengok member sume ada couple tapi kita masih muda , teruskan mengejar cita-cita dulu . Tu yang penting , kalau ada jodoh , takkan lari ke mana :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup.. hehehe.. hidup masih muda? ni jenis x puas single lagi la nih.. hahahaha

      Delete
  11. senyum..tak perlu kata apa-apa.. ^^

    ReplyDelete
  12. bagus buku nie...nak cr jugak la...

    ReplyDelete
  13. Replies
    1. oooooooo..........?????????
      kkkkkkkkkk........!!!!!!!

      Delete
    2. ak ska part ni 'Jangan mulakan suatu 'hubungan' jika ianya tak ada peluang untuk dihalalkan dalam masa terdekat.
      Aku tak nak hubungan pra-perkahwinan yang lama-lama. Bahaya. Susah nak jaga hati selagi ianya tak halal. So, persiapkan diri dulu, dari segi mental, fizikal, spiritual, dan kewangan' .. tp klo dh start, prlukah dia bertaggungjawab???

      Delete
    3. 1. apa mksud ko dengan "kalau dah start"? start apa? hubungan "pra-perkahwinan"?

      dalam entri ni, aku cuma share plan jangka panjang aku dalam usaha mencari calon. tapi, berbalik kepada soalan ko, KALAU dah start, KALAU ditaqdirkan tetiba aku 'tergelincir' dari master plan aku ni, maka, usaha aku kearah nikah perlu lebih drastik, lebih cepat, dan dalam masa yg sama, tanpa mengabaikan 'persediaan' aku.
      sbb mcm yg aku kata, aku tak nak 'peram' hubungan sebelum nikah tu lama-lama. bahaya.

      2. apa maksud ko dengan "bertanggung jawab"? ayat mcm dah terlanjur je.. hehehe

      Delete
    4. ok ang dh mnjawab solan... sja je nk tau.. haha bertanggungjawab bkn sbb trlnjur jtuhkn maruah pompuan tu tp saham pompuan tu .. haha :P

      Delete
  14. macam menarik jer buku nih..menyentuh isu couple nie pulak bg sy sebenarnya ia bersikap subjective..bergantung kepada hala tuju pasangan tersebut..hehehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
    Replies
    1. hmm... tu la... kalau sekadar utk suka2, mmg salah...

      Delete
  15. saya tak boleh update blog pakai phone or tab. memang selalu typo hahaha.
    cinta selepas kawin lebih indah dan kompem halal hehe :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. pha is pun merangkak-rangkak masa nk taip.. hehehe

      betol, cinta selepas kahwin lebih indah. tapi nabi juga berpesan supaya sebelum nikah, jumpa bakal pasangan tu. spaya timbul rasa cinta dan perasaan x sabar untuk kahwin.. hehehe

      Delete
  16. Pha Is,

    Pada aku, yang penting hubungan berkekalan sehingga ke gerbang perkahwinan dan berakhir hingga akhir hayat, disambung pula ke syurga..

    Takat kawin macam artis, lepas sebulan dua dah cerai, pun tak guna juga.. kan? ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betol2... harapannya dapat yg bahagia dan berkekalan...

      Delete
  17. grr tak berani nak komen isu ni ;)

    ReplyDelete
  18. saya setuju dengan entry ni. sebenarnya jangan bagi harapan. kalau dah start bagi memang sentiasa berharap jela. kang last2, bercinta orang lain, bertunang orang lain, kahwin pun orang lain. ---> yg ni pengalaman lecturer saya. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. betol.. skrg ni bdaya "bercinta orang lain, bertunang orang lain, kahwin pun orang lain" dah semakin menular.. hahaha

      Delete