Outing | sunrise masjid terapung

tarikh : 15 Jan 2013
jam : 0500-0730
lokasi : masjid terapung tanjung bungah

tepat jam 5 pagi, aku, wan dan jemey bertolak ke tanjung bungah, untuk ambil gambar matahati terbit di masjid terapung tanjung bungah. malam sebelum tu, aku dan wan langsung tak tidor sebab main game killing floor. jemey pun tak tidor lagi sebab main game PES. (biasa la, exam baru habis)

bila sampai, kami solat subuh kat masjid terapung tu dulu, lepas tu baru cari port untuk shoot.

subuh



camera


dan hasilnya, tadaa...!!

tanjung bungah, sunrise, subuh, penang, langit merah
ni wan punya. pakai kamera Nikon D90.


masjid terapung penang, awan merah,
ni aku punya. pakai kamera henset Sony Ericsson je.. (nak letak jugak) hehehe
aku tau, 'noise' banyak sangat. tapi ni je la yang termampu.

sepatutnya, kami bertiga. aku, jemey, dan wan. tapi pada mulanya jemey (paling otai / sifu  antara kami) malu nak tunjuk gambar dia. katanya gambar yang dia ambil tak jadi. maklumlah, bila dah pro, reputasi kena jaga. so, gambar amatur je la yg ada.

tapi, akhirnya beliau bersetuju jugak untuk tunjukkan hasil karya beliau. hasilnya :

matahari terbit, tanjuang bungah, pulau pinang, masjid terapung
gambar by jemey (gambar yang tak jadi menurut beliau). juga diambil menggunakan kamera Nikon D90

aku masih lagi tak ada DSLR. aku rasa, minat aku dalam bidang fotografi ni masih belum cukup kuat. belum cukup 'passion', tak macam jemey dan wan. sebab tu aku rasa macam masih lagi tak berbaloi utnuk beli sebijik. lagipun, aku ni bukannya berada sangat.

p/s  : untuk nk tengok koleksi gambar si jemey ni, boleh tengok kat SINI


maa'ssalamah

Pha is

Comments

  1. cantik, SubhanAllah.. impian nak tgk matari jatuh x kesampaian lagi :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaAllah.. nanti ada la kesempatan tu...

      Delete
  2. Replies
    1. hahaha.. kesian jemey, kena cop poyo.. hahaha

      Delete
  3. Replies
    1. ciptaan Allah... kami cma tolong "rakam" je.. heheh

      Delete
  4. Replies
    1. tu la pasal.. tu tara x de passion lagi tuh.. hahaha

      Delete
  5. Pha Is,

    Macamana nak letak nama pada gambar? Ajarlah.. ko encem kan? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. nama pada gambar? water mark ka? try tengok kat sini :
      http://pening-pala.blogspot.com/2012/09/tutorial-watermark-hbp-style.html

      Delete
  6. cantik2...hehehe..masjid tu dekat mana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kat tanjung bungah, penang. on the way kalau nak ke pantai batu feringghi.. heheh

      Delete
  7. Cantik!! both gambar cantik, call me buta seni, ada mata saya dah pemandangan cantik, pakai la camera apa pun tetap cantik.

    ReplyDelete
  8. Bil adah beli DLSR baru passion mendatang..time tu lensa tak cukup panjang...ISO tak cukup kick...aperture nak paling rendah..hehehehehe
    Tapi gambar henset pun lawa gak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. gambar langskape, aperture tak cukup rendah pun x pe.. hehehehehe

      Delete
  9. cantik la..suasana klu dah cantik mesti gambar cantik..tak kira la guna kamera apa pon..:-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu.. tapi kalau org yg ambik gambar tu pro, kamera pun canggih, lagi cantik.. heheh

      Delete
  10. part pic dr dslr rasa cm wow cntiknyeeeee..

    bila scroll bwh part pic dr sony cube cari mana masjid nye tak nampak hehehehehe

    gurw jgn mrh :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. x pe..
      ekceli, pada mulanya memang igt nk edit bagi nmpak mcm silhouette (objek hanya nampak bayang)... tapi x jadi.. hehe

      Delete
  11. bolat minat dan pernah try . rsenye suke brgambar gitu2 aje .tpikan hfhone cmera yg cntik pic dia sony . suka :)

    ReplyDelete
  12. gambar nature tak kisah awan ka, pantai ka, hutan ka, sungai kaa semua cantik! pakai kamera apa pun cantik! the beauty lies in the eye of the beholder.

    ReplyDelete
  13. o lah..InsyaAllah..dapatlah nanti beli

    ReplyDelete
    Replies
    1. hmm.. kalau banyak duit, tak tau nk beli apa, mungkin la akan beli sebijik dua.. hahahaha

      Delete
  14. cun jgk apa...wlupun sony ajer..hihihi..gelap gan cerah je kot tak dpt balance ;) nk tgk hasil jemey....

    ReplyDelete
    Replies
    1. skrg jemey dah hantar gambar dia..

      Delete
  15. dua2 gambar pun cantik.pernah singgah masjid ni masa pi penang dulu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh.. ni mesti sbb on the way nak ke pantai batu feringghi..

      Delete
  16. iols tak mampu nak pakai kamera canggih2 mcm uols.



    p/s: gambar cantik bila guna nikon tu :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. nikon bleh main2 ngan shutter speed, iso, aparture... kamera henset boleh snap gitu je la.. hehehe

      Delete
  17. Kat penang pon ada masjid terapung jugak? Ingatkan kat Trg jer ado...heee

    ReplyDelete
  18. takpe yg penting amik ilmu sket2 dr kawan2, bila dah mampu nanti kan senang bley je jd pro terus hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. amboi.. mana bleh terus langkau jadi pro... hahaha

      Delete
  19. gambar yang last sekali tu ade edit2 ke? ke memang gambar asli? cantik sungguh :)

    ReplyDelete
  20. Cantik :) Kawan kami kata kami nih "PRO" sangat ambil gambar.. hihihi.. Nak perli cakap terbalik la tuh.. semua gambar blur :3

    ReplyDelete
    Replies
    1. mana tahu kot2 betol diorg jujur.. heheh

      Delete

Post a Comment