Sunday, January 20, 2013

Kelantan - Penang | Sebuah Perjalanan

akhirnya, Alhamdulillah, aku berjaya menunggang Motosikal dari kelantan ke Pulau Pinang bersama seorang member. pengalman yang tak mungkin akan dilupakan. insyaAllah.. dalam perjalanan tu, aku sangat bernasib baik kerana :

1. tak hujan di sepanjang perjalanan, walaupun kelantan masih lagi dalam musim tengkujuh
2. tiada apa yang rosak pada motosikal, kecuali meter kelajuan yang tiba-tiba 'mati'. so, aku tak tau berapa laju aku bawak.

secara ringkasnya,

A - 0700 - bertolak dari USM kampus kesihatan, ke stesyen minyak untuk isi minyak dalam bekas air mineral 6 Liter (minyak ~ RM10), sarapan, dan bertolak.
B - 0800 - tiba di bulatan pasir mas
C - 0830 - berhenti di tanah merah, top-up minyak dalam tangki (RM3)
D dan E - 0915 - berhenti di Jeli, top-up minyak dalam tangki. (minyak RM2)
F - 1015 - berhenti di hentian puncak titiwangsa. ambil gambar sebagai bukti. hehehe...


G - 1045 - berhenti di tasik banding untuk isi minyak dari bekas tadi.
H - 1130 - berhenti minum di hentian grik.
J - 1230 - isi minyak di baling
K - 1330 - sampai di USM kampus induk

bila sampai, tak rasa apa-apa lagi, tapi keesokannya, bila bangun tidur, aku sakit bahu, sakit belakang, dan sakit pinggang. adeh..

tak pe, sakit-sakit pun, memang berbaloi. hehehe...

maa'ssalamah,

Pha is

38 comments:

  1. fuyoo...6 jam je ek...mesti laju bwk nih...hehe...aku biase ulang alik kb ke dungun...tu pon 4 jam...lame kan...haha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu la pointnya... aku tak tau berapa laju/slow aku bawak.. sbb meter mati.. hehehe

      okay la tuh.. 249 km.. so, purata speed 62km/j.. standard la.. dgn berenti lagi, traffic light lagi.. heheh

      Delete
  2. meter rosak tu mesti kes bawak laju sangat ni..hahaha..=D

    ReplyDelete
    Replies
    1. entah la.. tetiba je mati masa naik bukit.. hehe

      Delete
  3. yg xley blah tu smpt lg snap pic..haha..tahniah slmt smpai ke penang ngan jayanye :)

    ReplyDelete
  4. omak eh..bawak moto dari sp ke pdg serai dlm masa sejam pon boleh lenguh abeh..=D

    Alhamdulillah selamat..=)

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah...

      kalau dah passion, lenguh pun sanggup.. heheh

      Delete
  5. Biar sengal2 bdn janji ati puas kn...

    ReplyDelete
  6. perghhhh . ni seram ni . entah berapa lajuuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. aik.. cik bolat kan jiwa rempit gak... hahaha

      Delete
  7. Dah lama meninggalkan dunia motor. Rindu rasanya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kenapa ditinggalkan..? aku igt nnti, walaupun dah ada kereta, moto tetap tak dilupakan... hehe

      Delete
  8. cekal. tapi best kan. op kos la sakit2 stu badan terbang gitu, naik keta pun lenguh.

    ReplyDelete
  9. Kalau dengan kereta perjalanan dari Kelantan ke Penang ambil masa 6 jam macam tu lah, kalau dengan motor berapa jam? Pha is berani sangattt drive sorang dengan motor macam nie, kan kat situ banyak bukit bukit. jalan pun curam je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. x de la naik sorang.. ada member.. kami naik 2 moto..

      lebih kurang la... 6 jam.. tu pun sebab banyak kali berhenti. sbb moto x de system cooler mcm kereta... so, setiap jam kena berhenti...

      lagipun, tangki moto kecik je, memang kena ada backup tong minyak...

      Delete
  10. hebat la boleh naik moto dari kelantan ke penang.
    naik kete pun penat inikan naik moto.

    ReplyDelete
  11. naik moto pun 6 jam
    naik kereta lagilah.
    tp jalan dia sennag je, straight je dr kulim tu
    :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah.. straight ja.. cuma jalan tu je yg bengkang bengkok sikit.. hehehe

      Delete
  12. tahniah! anda berjaya! hihi...
    nak seribu daya takmo seribu dalih kan?

    ReplyDelete
  13. jauhhhhhnyeeee..

    brg2 tak byk ker? ker kamu buang ? ke da siap2 pos?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sepatutnya barang2 naik lori, student naik bas.. tapi barang2 pha is naik lori, pha is naik moto.. heheh

      Delete
  14. hahaha..efek ye terjadi lmbt ea...tp mmg jauh kot...

    ReplyDelete
  15. takpa sakit, asai puaih hati noh?

    ReplyDelete
  16. Pha Is,

    Aku pun pernah rasa speedometer mati.. masa aku tibai motor adik aku, pi beraya rumah awek di Johor Jaya, JB.. bila balik KL, tiba-tiba meter jadi 0 -- aku baru first-time kena, cuak juga -- bila tanya jiran, dia kata itu tandanya kabel putus. Ganti dalam RM12 je.. (dulu lah)
    Hamg berapa kena?

    ReplyDelete
  17. pergghh x patah pingang pha..mmg hebat!!!!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. patah pinggang..? agak2 la... haha
      sakit2 biasa je.. sehari dua lepas tu, hilang la...

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...