Skip to main content

Memories In Kelantan

tajuk entry bajet macam cerita korea memories in bali. hahaha...

sedag tak sedar, dah 3 bulan aku di kelantan. rasa macam sekejap je masa dah berlalu. sekarang ni pun dah minggu clerkship di hospital usm. lepas ni, study week, then exam. lepas tu, terus balik penang. sem depan belajar kat penang balik. 

sepanjang aku di kelantan ni, macam-macam kenangan ada. best. mana dengan jelajah tempat makan, keluar jalan-jalan dengan member, kenangan bersama ahli farmasi di HUSM ni, smuanya memorable.

pharmacy usm, ahli farmasi
group E HUSM pharmacy clerkship 2012

member aku si aqmar ada buat video untuk jamuan makan yang kami buat baru-baru ni bersama lecturer. like she says, it's always a good time..!!!
  
err.. vdeo ni mungkin hanya boleh ditonton oleh budak farmasi usm batch aku je disebabkan video ni datang dari private fb group. ianya just slideshow gambar2 knangan kami kat kelantan ni. so, kalau anda x bleh tengok, abaikan je la. hehehe

dulu, sebelum datang kelantan, aku target bila dah 3 bulan berada di kelantan, mesti aku dah fasih kecek klatey. tapi, kebanyakan masa aku kat sini cuma berinteraksi dengan sesama kawan, pensyarah, dan ahli farmasi di HUSM. so, kurang exposure dengan orang awam kelantan.

jadi, memang tak sempat la aku nak belajar kecek klatey.. huk aloh..!!! (yang ni je aku tau. hahaha)

maa'ssalamah,
Pha is

Comments

  1. sekurangnya2 byk gak berjalan dan mkn makanan kat kelantan kan :)
    tak pandai kecek klate pun tak pe la..hehe

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. eh, ha ah.. vdeo tu sbnarnya dari group fb. mgkin vdeo tu status private untuk ahli kumpulan tu saja kot.. hehehe... hmm.. sia2 je buh, org lain x bleh tengok... x pe lah.. yg mana tak bleh tengok, abaikan je lah vdeo tu.. heheh..

      Delete
  3. meh belaja ngn gf budak kelantan haha :D



    vid tuh tak bolehhhh tengokkkkk

    ReplyDelete
    Replies
    1. jap walaupun tak pandai kecek klate tp kahu hebat cari tempat mkn dr org kelntn sebnr (bf) kg panji pun tak jumpa!!!! ralattt tak habis lagi hehe

      Delete
    2. kan dah cakap, ambil coordinate kat entry tu, paste-kan kat google map... hehehe (6° 8'12.75"N 102°16'39.49"E )

      Delete
    3. Sbb jln ngn ank jati kelantan tuh yang bg alamat jer mls nak google. Ingat tahu!! Haha tp tkpe dah lepassssss :) lain kali kita pakai gprs :)

      Delete
    4. hehehe.. GPRS ke, GPS..? hahaha

      Delete
  4. mesti bnyak pengalaman kat kelantan kan..=)

    suka berjalan jauh..tp kejap jelaa boleh bertahan pon..=P

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh la.. stakat nk tengok negeri orang.. hehehe

      Delete
  5. Pha is cari la awek Klate satu, mana taw boleh dok Klate terus... hehee di alu2kan weh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapi mak tak berkenan orang jauh2... hehehe...

      Delete
  6. eeemmm..rasa cam baru lagi pha ke kelantankan? masa berlalu dengan pantas sekali..suka tak tinggal kat kelantan..ke dah dapat awek kelantan heheee

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh la.. hujan emas negeri orang, hujan batu negeri sendiri.. hehehe...

      malas nak cari "calon" orang kelantan.. sbb mak kurg berkenan... heehe

      Delete
  7. pasni leh turun kelas silat lagi,hahahha dah super duper senior ko nnt

    pstttt nak oleh2 plizzzz,,kekekeke

    ReplyDelete
    Replies
    1. erk..? tu la pasal.. aku x taw nk masuk kelas level mana... hehehe

      Delete
  8. tayah nak kecek kelate sangat lah . kita org utagha . utagha dihati oyehhh !

    *speakerskolah org kelate, ahaks*

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha.. org utara kan terkenal dgn kepandaian adapt di tempat orang, blajar loghat tempatan, dsb.. hehehe

      Delete
  9. Pha Is,

    Yang penting dapat belajar istilah2 biasa tempatan.
    Contohnya, kalau oghe Klate ghoyak, "Jale menghala ke tembok" kita boleh faham. Atau nak tanya harga 'timun cina' senang sikit - tak lah kena 'potong leher'.. :)

    Eh, macamana nak cari koordinat kawasan ye? Aku cari dalam googles map tak jumpa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. pasal timun cina tu baru je tau.. hehehe

      saya selalunya cari coordinate dari google earth.. yg tu kna download dan install kat PC dulu. kalau pakai google earth senang sikit sbb boleh save terus tempat tu.

      kalau pkai google map pon boleh. pergi ke google map,
      cari kawasan yg kita nk dalam peta,
      kemudian right click kat kawasan dalam peta tu,
      pilih "what's here?"
      kemudian, akan ada anak panah kaler hijau kat tempat tu.
      tengok kat kotak "search", akan ada coordinate kat situ. then, copy je coordinate tu. mcm tu pun boleh.

      cma yg coordinate tu jnis pakai titik perpuluhan. yg selalu saya pakai yg jenis pakai "degree, minit, second". tapi sama je, dua2 boleh pakai.

      Delete
    2. Hah, hang baru tau apa kedia 'timun cina' kat Kelantan? Biaq betui hang ni Pha Is.. nasib baik belum kena gebang pasai 'kereta lipan'.. huhu :).

      Terima kasih pasal ajar cara cari koordinat.. akan dicuba. :)

      Delete
    3. kereta lipan dah boleh agak dah.. kereta api kan? tapi part timun cina tu yg tak bleh belah tu.. kat mana la timunnya buah tembikai? hahaha

      Delete
  10. hehe..belajar lah kecek klate..tobak best..:)

    ReplyDelete
  11. moh le datang n9 pulak.. cakap nogori.. hehe

    ReplyDelete
  12. seriusly, loghat n9 loghat no2 yg paling saya suka selepas sabah.. hehehe...
    memang dah lama teringin nak merasa dok kat nogoghi... hehehe

    ReplyDelete
  13. Takpe.. asalkan dpat ckap bahasa kelantan ckit2.. nanti PHA IS belajar lh lagi..

    ReplyDelete

Post a Comment

Entri popular bulan ini

Cara Lapor Penipuan Astro

Yamaha Y15ZR VS Suzuki Belang R150

Review | Tayar Nankang Rodiac Sportiac

Gaji Ahli Farmasi