Skip to main content

Makan2 Klate 18 | Restoran Khaleel Nasi Kandar


asyik-asyik makanan sempoi-sempoi, je. kali ni kita ke makanan biasa (harian). kalau orang penang, makanan harian yang biasa, selalunya nasi kandaq. so, aku nak membawakan kepada anda, restoran khaleel nasi kandar di Jalan Sultan Yahya Petra, kubang kerian. (coordinate:  6° 5'44.90"N 102°16'17.25"E). kelantan pun ada kedai nasi kandaq tau..!!



kedai ni biasa je. tak la semeriah restoran Khaleel kat penang yang 24 jam tu. kat sini aku tengok pukul 11.00 malam dah tutup. menu pun tak de la semeriah yang kat penang. tapi, kira okay la. beriani ada, tandoori ada, naan ada, roti canai, tosai, mee goreng mamak dsb. kira barang standard untuk kedai nasi kandar semuanya ada la.

nasi kandar dia kira okay la. ada la rasa nasi kandar. janji kuah kari tak manis. beriani pun kira okay. tapi tak dapat challenge beriani kapitan penang la. keseluruhannya, okay la untuk restoran nasi kandar yang beroperasi di kelantan. (aku tak nak expect tinggi sangat)

kalau nak tahu, sepanjang cuti pertengahan semester ni, (seminggu) aku tak balik penang. saja nak explore kelantan. so, restoran nasi kandar ni la pengubat rindu aku kat penang. masa cuti tu, hari2 aku makan kat situ. apa yang aku perasan, semakin lama, harga yang aku dapat semakin murah. mungkin dia kira harga pelanggan tetap kot. hehehe..

asal diorang nampak muka aku je, tahu dah aku nak order apa. nasi kandar (nasi lebih) kuah campur banjir, telur rebus dua biji, kobis, dan papadom. hahahaha... (mau badan tak naik)


ada cerita best masa first time aku ke situ.

waiter : minum?
aku : teh ais (tak biasa lagi guna istilah "beng")
hakim : teh o beng
ikrar : teh o beng

waiter : makan?
hakim : capati
ikrar : capati
aku : tosai

waiter : tosai ke, tok say (tak nak)

time tu kami pakat dok gelak kot. nasib baik waiter tu tanya balik.  mungkin dia dah pernah terkena kot. kalau tak, pakai tak makan la aku malam tu.


so, bagi anak jati penang yang tersadai di kelantan macam aku, boleh try singgah restoran Khaleel ni kalau rindu penang. hehe..


maa'ssalamah,

Pha is

Comments

  1. hahahahahahahahaha... kelaka giler waiter tu.. tok say ye dak.. haha

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. Iye awak. Kat kelantan kalau order ais teh, dia cakap teh beng sor. Haha. Sor tu satu

      Delete
    2. ha ah.. kalau orang utara nk order teh ais, kna cakap siap2 mcm ni:
      teh beng sor, kure manih deh...(sana manis sikit) hehehehe

      Delete
  3. nasib baik dia tanya balik kalu dak habisler ko dik....hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah, kak. kalau tak tunggu je la tosai yg tak akan sampai2.. hehehe

      Delete
  4. hahaha, lawak gle.. tok say ke tosai.. aduyaii :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la pasal.. bunyi dah nk sama.. hehe

      Delete
  5. tak kira nak curi jugak gambar last skali tu tempek kan blog.
    boleh en?

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh2.. sila.. aku pun "curi" kat orang jugak.. heheh

      Delete
  6. hahaha..lawak la pulak
    nasib baik dia tanya balik.kalau tak , tak dapa la nak makan tosai

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah.. kalau tak, melepas la tosai tu.. hehe

      Delete
  7. hahaha mmg waiters tuh tanya betul serius ker atau dia nak buat lawak??hehe


    sana mmg payah nak cari mskan yang tak manisss

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh, muka dia serius tau... langsung tak main2.. hahaha

      Delete
  8. teh o beng.. keke..
    kat setengah tempat kat indonesia, teh susu=teh nenen..
    lain tempat, lain bahasa.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. HAHAHAHAHAHAHA... teh nenen...? mcm lucah la plak.. hahaha

      Delete
  9. mau kembang kalau dok layan makan je.. ;)
    part yang last tu memang hahaha.. dok menaip ni pun gelak lagi..

    ReplyDelete
  10. peh anak jati penang, g mane nasi kandar tetap di hati ek hahaha

    ReplyDelete

Post a Comment

Entri popular bulan ini

Gelaran Adik Beradik Yang Betul

Gaji Ahli Farmasi

Yamaha Y15ZR VS Suzuki Belang R150

Kawasaki Z250 vs Kawasaki Z250SL | specification