Skip to main content

KTMD | Servise Penghantaran Motosikal



bulan lepas, aku ada gunakan servis penghantaran motosikal dari Penang ke Kelantan. sebelum tu, aku ada la jugak survey dari internet (terutamanya dari forum-forum yang berkaitan) untuk nak pilih servis mana yang terbaik.

setelah ditimbang-tara, akhirnya aku buat keputusan untuk menggunakan servis Keretapi Tanah Melayu Distribution Sdn. Bhd (KTMD). sebab utama aku pilih KTMD ialah aku ada seorang member yang selalu guna servis ni untuk hantar motosikal. so far, dia tak de la komplen apa-apa pon.

motosikal,
my Ultimo

lagipon, harga KTMD agak murah jika nak dibandingkan dengan servis yang lain. untuk moto honda wave 125 x ultimo aku tu, aku kena charge RM 125. mungkin harga ikut cc moto kot. kalau servis penghantaran yang lain, contohnya poslaju, member aku kena RM180 untuk jarak dan cc moto yang sama. 

kalau servis penghantaran yang lain, ramai komplen motosikal calar dan sebagainya. even member aku yang hantar pakai poslaju tu pon cakap moto dia ada calar sikit. untuk KTMD ni, diorang ada balut motosikal, (optional) dengan charge tambahan. (aku kena RM15). so, total yang aku kena dalam RM 140. 

hasilnya, alhamdulillah moto aku tak ada calar. cumanya, brake tangan aku tu jadi longgar sikit. (tapi tak ganggu sistem brake). masa aku hantar hari tu, minyak dalam moto aku penuh, lupa nak buang sikit. bila sampai kelantan, minyak masih penuh. diorang tak buang.

lagi satu, penghantaran moto aku dari penang (stesyen KTM butterworth) ke kelantan (stesyen KTM pasir mas) ambil masa 8 hari. brader yang jaga bahagian moto tu cakap, lambat sikit sebab dari penang, dia hantar ke KL dulu, baru patah balik ke kelantan. tapi member aku yang pakai poslaju tu pon, lebih kurang seminggu macam tu jugak, baru sampai.

jadi, kesimpulannya, kira okay la.

[edited]
kat bawah ni aku share satu komen yang aku dapat dalam blog aku ni. ada seorang bro ni tawarkan servis penghantaran moto antara kelantan-penang. ini kata beliau:

saya ada sedia servis pos motosikal...kelantan-penang penang-kelantan...saya akan terima kalau saya tak sibuk(biasanya xsibuk)..hanya menerima motor yg bersaiz mcm ex5,kriss dan lain2...sbb saya guna pikap@4x4...harga insyaAllah lebih murah sebab bukan nk berniaga tp untuk caj isi minyak sbb slalu ulang alik..pape hal...kol dulu,if saya xsmpt agkt tgglkan mesej dan sy akn kol balik..-wan:0134361569-....trima kasih tuan empunya blog

sapa nak try boleh try call. aku just nak share benda baik je. tapi diingatkan, kalau nak try, risiko tanggung sendiri yer. 

maa'ssalamah, 
Pha is

Comments

  1. haha member2 din pun slalu guna ktmb utk hantar moto jauh2

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la.. mcm ramai je yg dah guna.. tu yg konfiden sikit tuh.. heheh

      Delete
  2. Replies
    1. rasanya x nmpak pon apa2 calar lpas hantar haritu...

      Delete
  3. pernah hantar motor guna KTMD dari Taiping ke Seremban. ambikk masa 2 hari je. motor pun xad calar balar sebab mintak tlg balutkan. yang mmbr cermin pecah sebab dia tak tanggal cermin sisi :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg cermin sisi tu, mmg diorg ada nasihatkan spaya buka.. kalau pecah, mmg diorg tak tanggung... kalau tak buka, risiko tanggung sendiri.. hehehe

      Delete
    2. Macam mane ye nk hantar moto...perlu dokumen ape2 x nk hntar moto gune KTMD...proses pghntaran ade ari sabtu n ahad x ke hanye opis hour je

      Delete
    3. rasanya ikut ofis hour je.. bab hari sabtu dan ahad, hari tu saya pi buat penghantaran hari sabtu pagi. so, sbtu MGKIN skrg hari, ahad saya tak pasti.

      masa saya ambik kat kelantan, sabtu sekrat hari, jumaat cuti. so, ikut negeri jugak la...

      Delete
    4. Blh tau ke kadar pos motor dr gemas ke bt gajah brpe...n nk tnye ikut cc motor kn..moto lc..brpe yer

      Delete
    5. maaf, saya tak pasti.. masa saya hantar guna ktmd ni pun pada tahun 2012, dah 4 tahun yg lalu.. sekarang harga mungkin dah banyak beza...

      Delete
  4. setakat nih service pghantaran motor yang murah KTMD dengan Nation Wide je. yang lain agakk mahal..

    ReplyDelete
  5. lawa motor! skarang ni dah senang, byk choice tak mcm dulu2.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah.. bnyak choice.. pilih je yg mana berkenan dihati.. hhehehe

      Delete
  6. ok la kalau moto tk ade apa2. tapi mahal gak yea.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah.. tu pun dah kira antara yg termurah dah tu..

      Delete
  7. baru tau ada servis macam nie...tak pernah tau...hehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau nk menunggang dari penang ke kelantan, mak tak bagi. so kena post la.. hehehe

      Delete
    2. Jauh tu, penang pi kelantan, mau kematu pungkoq... mau terlena ataih motor. Risiko tinggi lagipun.

      Kalau saya pun takkan bagi! Berbaloi la pos motor tu.

      Delete
    3. hahaha.. tapi masa saya balik penang dari kelantan, saya naik moto bawak balik! memang kematu juboq... sabit habih 1 badan.. sakit pinggang, lenguh bahu, sakit belakang.. cuma tak ada la sampai terlena atas moto..

      tapi bagi saya, berbaloi pengalaman tu! hehehe

      Delete
  8. biase pos moto memang ikut cc,,aku dulu dari bp ke penang pakai airpak service, ambik kat area jetty tu =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. airpak? x pnah dgr pon.. kalau nationwide ke, skynet ke, pnah jugak dengar.. hehehe

      Delete
  9. mencari2 gak servis ni.. hehe thanks

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh la try.. kalau nk pilihan lain, boleh try tengok nationwide or skynet.

      Delete
  10. Alhamdulillah...tak ada calar balar ye?

    ReplyDelete
  11. Replies
    1. email aq arebones.shop@gmail.com...

      Delete
    2. masa aku nk hantar hari tu, dia tak mintak gran pun..

      Delete
  12. aku anta hari khamis dari kl-perlis..dia ckap 2 hari..dorg ttp kaunter ke klu hari sabtu ngan ahad?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sbb aku pk..klu 2 hari..maybe moto smpai hari sabtu atau ahad..ke cm ane?

      Delete
    2. aku hantar moto ni pun sebenarnya hari sabtu pagi. so, sabtu buka juga rasanya, ikut negeri la. sebab kalau kat kelantan, jumaat cuti, sabtu sekerat hari. so, kalau negeri lain, rasanya mungkin ahad cuti, sabtu sekerat hari. wallahu a'lam..

      nanti bila dah sampai, diorg akan SMS. cma kalau dah sampai, tapi kita lambat ambik, diorg charge. sehari lambat kena bayar RM6 kalau tak silap..

      Delete
  13. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  14. bagus gak antry ni.....sbb nak pos moto ke KL...nak bawak sendiri memang mak x kasi la kan...kalo dah xde calar tu ok la...apa lagi yang perlu kita bawak masa nak anto moto kat ktm jetty tu?? ade no kontek diorang x no yang mudah untuk dihubungi nak tanye pasal pos mengepos ni.....pastu time dah sampai moto tu kena bawak slip yang diorang bagi tu ke mcm mana??sbb ingat nak suh mak je pegi pos...sy nak tunggu kat kl jer....terangkan skit bro....tq..

    ReplyDelete
    Replies
    1. masa nk hantar tu, aku buat choice last minit sebenarnya. so, memang tak bawak apa2 pun. masa aku nak hantar tu, dia cuma minta tengok IC je (bukan salinan)..

      kalau nombor kontek, sory la bro. aku tak simpan. tapi rasanya boleh try cari kat internet. tapi, kalau nk try hantar moto pakai nationwide, aku ada no kontek, sebab member aku ada try baru2 ni.
      untuk no kontek nationwide, boleh tengok kat link bawah ni:

      http://pening-pala.blogspot.com/2013/01/nationwide-express-penghantaran.html

      dulu, aku sendiri yg hantar, aku sendiri yg ambil. kalau org lain yg hantar, aku tak sure... aku dulu, rasanya tunjuk IC je.. kalau tak silap la, sebab dah lama dah. ingat2 lupa.. hehehe

      harap dapat membantu. tapi, kalau nk maklumat servis penghantaran yg lengkap sikit, boleh try yg nationwide tu..

      Delete
  15. kalau hantar motor guna ktmd ni ke kl nanti kena ambik dekat mana eyh??

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg tu nanti kena konfomkan dengan diorg la. tapi memang kena ambik kat stesyen keretapi. contohnya, masa saya nk hantar ke kelantan dulu, boleh pilih sama ada pasir mas, tumpat, dan lagi satu tempat lagi x igt.

      so, kalau area KL ada lebih dari 1 stesyen KTM, mungkin boleh pilih. yg pasti, memang kena ambil kat stesyen kereta api. utk stesyen yg mana satu, kena tanya diorg...

      Delete
  16. salam bole x nak tnya klo nak contact ktm butterworth ada tak no tel diorang??

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya hari tu x sempat nak mintak no tel diorang.

      Delete
  17. mcm sesetengah servis bus skank, agak2 bole ke kite naek ktm, angkut ngn moto skali??

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasanya macam x possible je.. sbb hantar motor tu proses dia lain. bukan kita hantar moto hari tu, hari tu jugak moto tu aik train.. ambik masa lama sikit.. tapi x tau la kot2 boleh..

      Delete
    2. o0o0.. ok2.. hehehe.. klu kt perlis, hantar ngn amik moto dekat ktm arau kn.. klu area kl lak kt mne?? ktm Kuala Lumpur ek?

      Delete
    3. wallahu a'lam.. yg tu saya x pasti.. tapi nnti masa pos diorg akan listkan senarai stesyen keretapi yg ada, kita boleh pilih nk ambik kat stesyen yg mana satu...

      Delete
  18. KTMD mmg best, Hari tu pembekal ada pos barang kat sekolah barang dalam 3.4kg dia caj RM7.20 je, kalau poslaju dekat RM30 kot servis pun lambat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. lagi laju dari pos laju..? wah.. sbb selalunya pos laju cepat lagi dari ktmd.. selalunya la..

      Delete
  19. tumpang tanya, saya ada banyak barang nak hantar dari KL ke Penang sebab saya baru habis study. So boleh ke guna servis KTM ni ? And macam mana? mohon guideline sebab saya kurang tahu benda ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau nak hantar barang, saya pun kurang pasti sebab tak pernah lagi hantar barang pakai ktmd..

      Delete
  20. brpe lme ye pghntran dri perak ke jhor?

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya kurang pasti.. tapi mungkin sama atau lebih pendek dari tempoh yg saya kena dulu masa hantar moto dari peang ke kelantan..

      Delete
  21. kalau terlambat amik dr tarikh yg di tetapkan acane

    ReplyDelete
  22. kalau lambat ambil moto, diorang charge tambah.. RM 6 / hari lambat.. tu dulu la.. skrg tak sure kalau kot2 naik harga..

    ReplyDelete
  23. Tumpang tanya, waktu operasi macam mana? KTMB terima motor pada bila bila aje? Waktu abang masukan motor pukul berapa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya hantar moto dari penang hari SABTU pagi dalam pukul 8.15 macam tu.. tentang waktu operasi, yg saya ingat masa saya ambik moto kat kelantan, org yg bertugas tu cakap kat kelantan hari jumaat cuti, sabtu sekerat hari (kalau tak silap, sebab saya tanya ni tahun 2012, dalam 3 tahun yg lepas..)

      Delete
  24. salam en..lau hantar moto c70 gran xada.pos laju leh terima ker..n harga sekarang mcmne..ikot cc ke jarak.dr ipoh ke mantin port diksonc

    ReplyDelete
    Replies
    1. pos laju nk ada at least fotocopy geran. ktmd x payah. sekarang x sure sbb tu tahun 2012 punya cerita.

      Delete
  25. salam, saya nak pos motor 250cc dari kelantan - kuala lumpur, tapi motor tak boleh hidup enjin langsung.. jadi macam mana ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg tu kena tanya pomen la. tanya saya mana la saya tau.. hahaha

      Delete
  26. Sorry , nak tanya , ada x penghantaran untuk kenderaan kelas D , kereta viva? Dari melaka ke kedah.

    ReplyDelete
  27. Sorry , nak tanya , ada x penghantaran untuk kenderaan kelas D , kereta viva? Dari melaka ke kedah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. nk hantar kereta nk angkut macam mana? tak kan nk angkut ngan lori trak ygt angkut kereta rosak tu? hehe..

      susah sangat, upah orang tolong drive je..

      Delete
  28. assalam nak tnya, servis hantar moto ade harge student tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena bawak gran moto x masa nk pos tu

      Delete
    2. x pasti pasal student price tu. . boleh try tanya..

      gran moto utk ktmd, dulu masa tahun 2012 x perlu bawak. tp skrg x tau la..

      Delete
  29. Boleh saya tahu lokasi KTMD..ade tak di bangi ?!

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya bukan orang bangi.. mana saya tau.. hahah

      Delete
  30. Bgi penghantaran untk kereta bleh.sy sendiri yg drive.upah xperlu byr.cuma awk kena ada sebelah Temankn sy..hehehe.untk myk ngn tol tuan kereta sndiri yg akan uruskn.

    ReplyDelete
  31. Bgi penghantaran untk kereta bleh.sy sendiri yg drive.upah xperlu byr.cuma awk kena ada sebelah Temankn sy..hehehe.untk myk ngn tol tuan kereta sndiri yg akan uruskn.

    ReplyDelete
    Replies
    1. bagi no telefon sy nak bawa moto dr KL ke Penang..

      Delete
  32. nak tanya. . harga penghantran moto tu fix ke semua negeri ke? atau ikut jarak dekt jauh ? kot2 taw

    ReplyDelete
    Replies
    1. DULU tahun 2012 harga fix ikut cc moto. x kira jauh dekat penghantaran.. tu dulu la... saya boleh cerita sekadar pengalaman guna.. nk info lebih tepat better rujuk dengan staff KTMD...

      Delete
  33. Syarikat ni kalau cuti umum dia cuti skli x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ikut negeri.. sbb dulu hantar dari penang, ambik kat kelantan.. hantar hari sabtu... ambik hari weekdays... yg kelantan punya staff tu cakap jumaat cuti, sabtu pagi sahaja.. so, rasanya ikut negeri jugak kot...

      Delete
  34. Motor saya belum lagi sampai , dari kelantan ke klang, hampir 11 hari sudah,, aduhai pening nii

    ReplyDelete
  35. Motor saya belum lagi sampai , dari kelantan ke klang, hampir 11 hari sudah,, aduhai pening nii

    ReplyDelete
  36. aku pernah hantar motor aku dari johor ke perak.. alhamdulillah motor x calar, x rosak, x jahanam... tp stiker perkataan "Fear" yg aku tampal kt motor aku dia org cabut... nasib dia org x cabut stiker asal moto tu.. hahaha

    ReplyDelete
  37. En Zukhfy Upi time u hantar ktm johor kena Bawa apa2 documents x? Bape Ktm charge u? Sbb I nk kirim motor jb to butterworth.. Tq

    ReplyDelete
  38. Ad ke ?Gemas ke alor setar.. Pos moto.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada la kot.. Ada stesyen ktm, ada la tuh..

      Delete
  39. Ad ke ?Gemas ke alor setar.. Pos moto.

    ReplyDelete
  40. untuk ktm ni, dia ada mintak dokumen apa2 tak? mcam geran ke. geran di penang. mto dari seremban nk post ke penang balik. kang mntak geran jenuh balik penang dlu. hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak payah geran pun.. dulu la.. skrg x sure..

      Delete
  41. Dh berapa hari pos ni.. x sampai lagi.. 5 hari dh

    ReplyDelete
  42. Dh berapa hari pos ni.. x sampai lagi.. 5 hari dh

    ReplyDelete
  43. Dh berapa hari pos ni.. x sampai lagi.. 5 hari dh

    ReplyDelete

Post a Comment

Entri popular bulan ini

Cara Lapor Penipuan Astro

Yamaha Y15ZR VS Suzuki Belang R150

Review | Tayar Nankang Rodiac Sportiac

Gaji Ahli Farmasi