Skip to main content

tulisan doktor


Kat bawah ni adalah contoh beberpa tulisan tangan doctor dalam sesebuah preskripsi. Dan dengan tulisan2 yang macam ni, para doctor expect ahli-ahli farmasi dapat paham tulisan tangan mereka.

Cuba bayangkan kalau korang jadi pesakit dan nyawa korang bergantung sama ada ahli farmasi dapat paham or tak tulisan ni. kalau tak faham, ok lagi. tapi macam mana kalau ahli farmasi tersalah faham?

So, sebagai bakal ahli farmasi, kepada bakal doctor sekelian, tolonglah jaga tulisan tangan anda. Anda mampu mengubahnya..!!!!








(sumber : lecture note pharmacy practice)

Pha is

Comments

  1. Mak aih. Kena belajar cara baca tulisan doktor ke? Hahaha. Pernah jumpa tulisan yang tak tau nak baca kot arah mana. Pusing punya pusing sama je. Last2 cari kat mana signature. Oh, macam ni rupanya. Tulisan macam terbalik je!

    ReplyDelete
    Replies
    1. well, demi keselamatan pesakit, kena la kami belajar.. hehehe

      Delete
  2. haha pening.. lain betoi kat tulisan yang sebenarnye kan..

    ReplyDelete
  3. tu la pasal.. kang silap bagi ubat, tak ke naya pesakit..?

    ReplyDelete
  4. tak bagi gi tulisan trengkas yang belajar..nak bagi tengok nanti naa... komfem lagi2 tak faham..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. "tulisan trengkas"..??? Latin abbreviation ke? kalau yg tu dah blajaq dah.. kan ada kat prescription tu.. contohnya prn, po, tid...
      kalau abbreviation yg biasa macam IM, tab...

      Delete
  5. bukanlah..trengkas tu tulisan cacing tu...yang tebal nipis..penah tengok? klik bawah ni..

    http://cahayatwinz.blogspot.com/2010/09/10-perkara-zalimi-diri-sendiri-vs.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok. dah tengok... still susah nk caya yg "contengan" tu sebenarnya tulisan.. worst than doctor's handwriting... hahahaha

      Delete
  6. aigooooooooooooooo sakit otak nk translateee bg paham.huhu

    ReplyDelete
  7. haa..baru tau..tp if belajar, insyaAllah akan faham..tulisan dktor tu tak ada dalam sillibus..tu yang susah nak baca..hehe

    p/s : if diri sendiri mengguris, insyaAllah orang lain payah nak faham..haha

    ReplyDelete
  8. Replies
    1. entri juga turut ditujukan kepada dentist tau..!!!! hahahah

      Delete

Post a Comment

Entri popular bulan ini

Cara Lapor Penipuan Astro

Yamaha Y15ZR VS Suzuki Belang R150

Gaji Ahli Farmasi

Review | Tayar Nankang Rodiac Sportiac