May 2019 - Hikayat Budak Pening Hikayat Budak Pening: May 2019
FLY KE TOKYO BERSAMA SINGAPORE AIRLINES

FLY KE TOKYO BERSAMA SINGAPORE AIRLINES


Dengan banyak company airlines yang ada sekarang ni, korang dah boleh expect confirm akan ada perang harga dan servis. Perang harga ni sebenarnya benda yang sangat menguntungkan kita. Contohnya, kalau korang nak lagi untung, korang boleh cuba cari cheap flights to Tokyo. Kat situ korang akan dapat banyak web yang offer harga yang paling best giler yang amat! Nak lagi best korang try kat Traveloka sebab kat Traveloka ni korang boleh buat comparison harga antara airlines. Sangat senang dan best!

FLY KE TOKYO BERSAMA SINGAPORE AIRLINES 


Sebut pasal jepun, sebenarnya Negara ni Negara yang pertama aku teringin nak pergi. Kira wishlist la ni. Sebab aku teringin sangat nak tengok budaya diorang, dengan teknologi canggih, shinkansen (bullet train), dan termasuklah tandas yang giler canggih, siap ada muzik!

 

Bagi geng otaku (peminat anime) macam aku pulak, of course kat sini syurga anime! Member aku cakap, Akihabara wajib pergi kalau korang peminat anime. Boleh cuci mata tengok figura anime yang lawa-lawa, buat tambah koleksi ke, tak pun layan budak-budak jepun ber-cosplay. Ala, yang orang pakai baju macam dalam watak anime tu.. boleh bergambar sekali!

 

Tapi, selain benda-benda “moden” macam ni, aku pun teringin jugak nak tengok tradisional side of japan. Budaya diorang, rumah tradisional, tokong-tokong lama, terutamanya taman jepun (Japanese garden). Lawa kot. Kat Malaysia pun ada, aku pernah pergi kat Bukit Tinggi. Tapi member aku yang pernah pergi jepun cakap, yang kat jepun punya lawa lagi, jauh panggang dari api kalau nak bandingkan Japanese garden kat Malaysia ni.

 

Contohnya di Asakusa, ada taman yang sangat cantik, dalam kawasan tokong yang agak terkenal, Senso-ji Temple. Tokong tu pun lawa. Selain tu, kat Meiji Jingu Shrine pun aku teringin nak pergi sebab nak tengok pintu gerbang besar untuk memasuki kawasan tokong kat situ. Kalau bernasib baik, boleh tengok majlis perkahwinan tradisional Jepun yang selalu diadakan kat situ.

 

Antara filem yang buat aku berminat nak ke jepun antaranya adalah “The Last Samurai” lakonan Tom Cruise. Filem tentang kisah samurai, yang khabarnya dari true story. Samurai wei, siapa yang tak minat. Dengan baju perisai diorang, dengan katana lagi, memang awesome. Kalau aku ke jepun, konfom aku akan ke Samurai Museum yang terletak kat Shinjuku-ku. Boleh tengok pameran perisai yang disusun mengikut zaman, dari zaman Muromachi (1336-1573) hinggalah ke zaman Edo (1600-1868).

 

Kat situ jugak terdapat pelbagai jenis pameran yang terdiri daripada pameran pedang samurai, helmet kabuto, perisai yoroi, senapang dan banyak lagi. Boleh jugak tengok demonstrasi pedang Samurai, dan yang paling best sekali, boleh cuba memakai perisai samurai Jepun!

Sugoi!

*(Sugoi すごい (凄い) : amazing!, awesome!)

FLY KE TOKYO BERSAMA SINGAPORE AIRLINES 


Pendek kata, macam-macam la yang aku teringin nak tengok kat jepun tu. Dulu aku hampir-hampir dah nak follow member aku yang kaki travel ni, ikut dia ke jepun. Plan punya lama antara kami bertiga, tapi last-last kawan aku tu dia pergi sorang je. Sebab sorang lagi ada hal.

Aku pulak? Sebab masa tu tetiba aku nak pakai duit untuk nak kahwin! Hahaha.. kalau tak, dah merasa la ke jepun. Mungkin tak ada rezeki lagi masa tu. Tengok la nanti kalau ada rezeki, mana tau kot-kot nanti boleh pergi dengan anak bini. Tunggu Ali besar dulu la. Senang sikit nak travel.

Tapi tu la, orang kata kalau nak travel ke jepun ni, kos kena tinggi sikit, sebab perbelanjaan kat sana sangat mahal. Itu apa yang member aku yang kaki travel ni bagitau la. So, dah kena start mula menabung dari sekarang la nampaknya. Walaupun macam lambat lagi je nak ke sana. Hahaha..

Pilihan travel aku nanti, semestinya dengan traveloka. Kenapa kat Traveloka? Sebab kat sini payment senang, deal senang, nak cari harga pun senang. Lagipun, Macam-macam promosi ada kat situ. Contohnya, sekarang ni ada online Singapore airlines promotion.  korang go ahead ke Traveloka and boleh find out kat situ. Segala-galanya senang.

Hadis Palsu Ramadhan

Hadis Palsu Ramadhan


Salam ramadhan 1440H dan selamat menunaikan ibadah puasa. sambil-sambil tu boleh tambah ilmu sikit dengan hadis-hadis palsu yang berkaitan dengan bulan Ramadhan. mana tahu lepas ni kalau terjumpa hadis-hadis sebegini, sekurangnya dah tahu yang hadis tersebut palsu.


Hadis Palsu Ramadhan


1. Doa Jibrail menjelang ramadhan


Doa Jibrail menjelang ramadhan:-
“Ya Allah, abaikan puasa umat Muhammad jika sebelum masuk ramadhan dia tidak melakukan 3 hal ini:
1. Tidak minta maaf kepada kedua orang tua.
2. Tidak bermaafan dengan sahabat-sahabatnya.
3. Tidak bermaafan dengan orang sekitarnya.”
maka, Rasullullah pun mengaminkannya sebanyak 3 kali.

Komentar Dr Rozaimi : Ia hadis palsu. Tiada asal padanya. Berdosa besar sesiapa yang mereka-rekanya dan menyebarkannya.

2. Rejab Bulan Allah, Syaaban Bulanku, Ramadhan Bulan Umatku

hadis pertama :

 “Rejab adalah bulan Allah, Syaaban adalah bulanku, dan Ramadhan adalah bulan umatku.”

Imam al-Zahabi, Syeikh al-Saghani dan juga Imam Ibnu al-Qayyim menyatakan bahawa hadis ini palsu

hadis kedua :

Rejab bulan Allah, Sya’ban bulanku, dan Ramadhan bulan Umatku,
maka sesiapa yang berpuasa bulan Rejab dengan penuh keimanan dan mengharapkan balasan dari Allah, maka ia wajib mendapat keredhaan Allah, yang agung dan ditempatkannya di surga al-firdaus yang tertinggi
Sesiapa yang berpuasa dua hari dari bulan Rejab maka baginya pahala dua kali ganda, timbangan tiap-tiap ganda bagaikan bukit-bukit di dunia
dan sesiapa yang berpuasa 3 hari dari bulan Rejab maka Allah akan menjadikan antaranya dan neraka sebuah parit yang panjangnya setahun perjalanan
dan sesiapa yang berpuasa 4 hari dari bulan Rejab maka ia diselamatkan dari bala, gila, kusta, sopak, fitnah al-masih dajjal dan azab kubur
Dan sesiapa yang berpuasa di bulan Rejab 6 hari, keluarlah dari kuburnya dan wajahnya satu sinaran dari bulan malam purnama
dan sesiapa yang berpuasa 7 hari, maka sesungguhnya pada [neraka] Jahannam ada 7 buah pintu, ia ditutup oleh Allah terhadapnya dengan puasa setiap hari sebuah pintu dari pintu-pintunya
dan sesiapa yang berpuasa di bulan Rejab 8 hari, maka sesungguhnya pada Jannah (syurga) ada 8 buah pintu, ia dibuka untuknya dengan puasa setiap hari sebuah pintu dari pintu-pintunya
dan sesiapa yang berpuasa di bulan Rejab 9 hari, dia keluar dari kuburnya dalam keadaan dia menyeru, “La ilaaha illa Allah”, maka tidak terbalas wajahnya melainkan dengan Jannah (syurga)
dan sesiapa yang berpuasa di bulan Rejab 10 hari, Allah akan jadikan untuknya atas setiap [jarak] sebatu pada Titian Sirat, satu tilam, dia boleh berehat di atasnya.
dan sesiapa yang berpuasa di bulan Rejab 11 hari, tidak terlihat pada Hari Kiamat seorang hamba lebih baik darinya melainkan siapa yang berpuasa sepertinya atau lebih darinya
dan sesiapa yang berpuasa di bulan Rejab 12 hari, Allah akan pakaikannya pada Hari Kiamat dua helai pakaian, sehelai pakaian lebih baik dari dunia dan apa yang ada dalamnya
Dan sesiapa yang berpuasa di bulan Rejab 13 hari, akan diletakkan buatnya pada Hari Kiamat satu hidangan di teduhan ‘Arasy, lalu dia makan sedangkan manusia dalam keadaan yang sangat susah
Dan sesiapa yang berpuasa di bulan Rejab 14 hari, Allah akan berikan dia dari pahala yang mana tiada mata pernah melihat, tiada telinga pernah mendengar, dan tidak terdetik pada jantung manusia
Dan sesiapa yang berpuasa di bulan Rejab 15 hari, Allah tempatkan dia pada Hari Kiamat ditempat Al-Aminin (orang-orang yang aman), maka tidaklah melaluinya malaikat muqarrab (yang rapat dengan Allah) dan tidak pula nabi yang diutus melainkan dia akan berkata kepadanya, “Untunglah kamu, kamu dan dari golongan Al-Aminin (orang-orang yang aman).

Perawi: Abu Sa’id Al-Khudri
Ahli Hadis: Ibn Al-Jawzy
Sumber: Maudhu’at Ibn Al-Jawzy
Jilid atau halaman: 2/576
Status Ahli Hadis: Palsu

3. Ruh orang yang meninggal akan kembali


“Roh kaum keluarga yang meninggal akan pulang ke rumah sama ada pada hari Khamis malam Jumaat, selepas genap 40 hari mayat dikebumikan, ketika bulan Ramadhan.”

Status : Tidak benar kerana bertentangan dengan Al-Quran dan Al-Sunnah


wallahu taa'la wa a'lam

sumber : semakhadis.com
Giveaway SapsIbuBapa.net Di Mialiana.com

Giveaway SapsIbuBapa.net Di Mialiana.com

Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) telahpun menyediakan satu platform kepada kepada guru dan juga ibu bapa yang dipanggil sebagai SAPS Ibu Bapa.

SAPS Ibu bapa merupakan satu aplikasi secara atas talian yang digunakan oleh guru untuk "key in" markah peperiksaan pelajar. Manakala, ibu bapa pula boleh mengakses aplikasi ini untuk menyemak keputusan peperiksaan pelajar.

Semakan ini boleh dilakukan dengan melayari laman web seperti berikut :



Antaramuka SAPS IBUBAPA

Inisiatif kerajaan ini patut dipuji ini kerana ianya memudahkan banyak pihak untuk mengetahui markah peperiksaan pelajar/murid.



Giveaway ini dianjurkan oleh SapsIbuBapa.net dengan kerjasama Mialiana.com. Hadiah wang tunai sebanyak RM400 untuk dimenangi. Sila klik SINI untuk join.


Hikayat Budak Pening © . Designed by MaisarahSidi.com