Misteri duit bawah bantal bayi - Hikayat Budak Pening Hikayat Budak Pening: Misteri duit bawah bantal bayi

18.2.19

Misteri duit bawah bantal bayi


Kalau sebelum ni dalam entri bertajuk Kenduri kahwin | salam berisi vs ang pow aku dah share tentang budaya melayu bila menghadiri walimah kenduri kahwin. Kali ni tentang budaya orang kita bila menziarahi bayi pula.

Sebab aku baru sahaja menimang cahaya mata, jadi ramai la yang datang ziarah nak tengok baby. Alhamdulillah. Cuma aku agak terkejut bila orang dah balik, aku tengok bawah bantal bayi tetiba ada duit!

Duit bawah bantal bayi


Ingatkan duit dari alam bunian.. hahahaha.. mana la tau, anak aku ni ada karamah ke per.. tetiba je duit muncul bawah bantal. hahaha.. rupanya tetamu yang datang ziarah yang selitkan duit tu bawah bantal.

Serius aku baru tau tentang adat kalau nak ziarah bayi, selitkan duit bawah bantal bayi ni. Kalau setakat adat salam berisi masa kenduri tu aku tau la. Terkejut jugak la.

Kalau pasal bawak hadiah tu, aku tau la jugak. Tapi bab selit duit ni, baru 1st time tahu. Dah la selama ni setiap kali aku ziarah baby masa zaman bujang dulu, ziarah tangan kosong je. Haha.. hampeh betol.

Korang pernah buat?

32 comments:

  1. Oh baru tau ka..gitulah adat kita berziarah ibu yg baru melahirkan mesti ada
    sedikit duit yg diselit bawah bantal bayi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. maklumlah, baru anak pertama.. baru merasa orang datang ziarah bayi

      Delete
  2. Klu majlis kawin org bagi duit salam kokot, tp utk majlis bayi ni org suka buat magik hehee.. bg surprise tambah ceria :)

    ReplyDelete
  3. sy dah lama tau psl ni. dulu kecik2 sepupu sy lahir kt kg so bla ada yg dtg ziarah diorg selit duit bwh bantal. sy x penah tanya kenapa tp sy tau duit tu mmg utk bayi

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. saya yang jadi pelik jakun kejap bila orang buat macam tu

      Delete
  4. Haah..kalau orang datang ziarah tgok baby baru lahir memang selit2 bawah bantal x pun dalam baju baby...adik akak tengah berpantang so ramai la sedara mara datang sambil selit2 duit..haha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. fuh, selit dalam baju tu lagi rare.. hahahaha

      Delete
  5. Itu dah jadi suatu kebiasaan. Masukan dalam akaun education dia.

    ReplyDelete
  6. dekat kg sy pun masih buat macam ni tapi x selit bawah bantal la hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah tu dia selit kat mana? musykil nih.. hehehe

      Delete
  7. selalu gak nampak org ziarah baby dok selit2 duit bwh bantal, kat baju baby..tapi kita takde lah buat mcm tu, bagi direct kt mak baby..

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh.. rupanya selit kat baju pun ada.. hehehe

      Delete
  8. Oh..saya biasa dapat selit bawah baju atau tangan baby. Tak jumpa lagi selit bawah bantal. Ingatkan tooth fairy letak tadi :P

    ReplyDelete
  9. bagus juga ziarah dan bawa duit...

    sikap yang suka bersedekah akan memurahkan rezeki

    ReplyDelete
  10. Haha selalunya gitu la pha is mmg org selit duit. Kalau penuh sampai dlm baju budak pun diletaknya

    ReplyDelete
    Replies
    1. baju x pernah lagi la.. baru ni masa kenduri, penuh dalam ndoi..

      Delete
  11. Selalu je dlu ikut ibu nenek tgok baby2 baru lahir, memang macam tu adatnya :) Sebab tu kdg2 org kata anak bawa rezeki. Mungkin ini pun kira salah satu rezeki kot. Heheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. boleh la dikatakan rezeki.. tapi ini rezeki untuk anak..

      Delete
  12. Pernah buat jugak. . Selalu kita salam berisi duit.. . Dgn bby xleh nk salam kita selit ja bawah tikar ka bantal baby

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. kalau lah baby tu boleh salam.. hahaha

      Delete
  13. Mrs. A dah lama tahu dan pernah buat jugak.
    Ziarah anak kawan pastu time balik tu tengok baby dia then selit duit bawah bantal.

    ReplyDelete
  14. x MISTERI sgt sbb sis JM biasa buat mcm tu...dalam diam-diam letak duit bwh bantal baby tu ahahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. maksudnya JM la yg misteri sbb suka buat benda diam2.. hahaha

      Delete
  15. Replies
    1. semoga dipandang Allah sebagai 1 amalan yang baik.. insyaAllah

      Delete
  16. dh jadi amalan org kita jumpa bayi mesti letak duit bawah bantai..

    ReplyDelete
    Replies
    1. amalan yang bagus, cuma jangan niat sebagai adat sahaja sudah la..

      Delete

Hikayat Budak Pening © . Designed by MaisarahSidi.com