October 2018 - Hikayat Budak Pening Hikayat Budak Pening: October 2018
Jambatan pertama dan kedua tertinggi di Malaysia

Jambatan pertama dan kedua tertinggi di Malaysia


Alhamdulillah, baru-baru ni aku telah diberi kebenaran oleh isteri tercinta berpeluang ride #GadisBertudungBiru dari penang ke kota bharu melalui gerik dan pulang ke penang melalui gua musang dan Cameron highland. Total perjalanan dalam 898km pergi dan balik.

selamat datang ke gua musang

Jambatan kedua tertinggi di Malaysia di Jalan Lojing-Pos Blau



Dalam perjalanan pulang, aku terserempak dengan signbord di jambatan berdekatan lojing, gua musang, Kelantan. Tertulis di signboard tu, “Anda sedang melalui jambatan kedua tertinggi di Malaysia (52m tinggi)”.


Fuh, kira ada achievement unlocked jugak la ride aku kali ni sebab Berjaya tawan jambatan kedua tertinggi di Malaysia, di Loging, kelantan.

Jambatan tertinggi di Malaysia di rawang 


Rawang Bypass[3]

Dulu jambatan pertama tertinggi di Malaysia pun aku dah pernah lalu di Rawang. Cuma masa tu tak sempat nak ambil gambar sebab masa tu hujan lebat atas moto. Jadi la, walaupun tak dapat ambik gambar. At least kira dah pernah merasa la.

Jambatan kedua tertinggi di Malaysia bukan di Negeri Sembilan!


jambatan jalan butkit putus, negeri sembilan[2]

Aku heran bila aku search pasal jambatan kedua tertinggi di Malaysia ni, semua keluar pasal jambatan di Bukit Putus, laluan Seremban - Kuala Pilah. Padahal bila aku tengok signboard jambatan tu, ketinggian dia cuma 48m.


Jadi, jambatan di negeri Sembilan tu kira yang ketiga tertinggi di Malaysia la kan? Bukan yang kedua! So, there you go, guys. Ranking Jambatan tertinggi di Malaysia ni adalah seperti berikut :

1. jambatan Rawang-Serendah, Selangor (ketinggian 58.2 meter)
2. jambatan jalan lojing-pos blau, Kelantan (ketinggian 52 meter)
3. jambatan jalan bukit putus, Negeri Sembilan (ketinggian 48 meter)

Ride ke Pharmsport



Tujuan aku ride kali ni adalah untuk teman kawan aku yang nak ride ke Kelantan untuk join kejohanan sukan farmasi Malaysia (Pharmsport) di HUSM Kelantan. Aku tak join sukan pun. Saja teman member ride ke sana.

rehat di RnR Puncak Titiwangsa, gerik-jeli

jeli

Pharmsport tu alasan je untuk ride sebenarnya.. hehehe.. maybe ride kali ni kira one last ride sebelom isteri due kot.  😊

#doakanyangbaik2

sumber dan rujukan:
1. Encik Adie. (2011 May 23). Jambatan kedua tertinggi di Malaysia. Encik Adie ruslan (E.A.R). dipetik dari http://encikadieruslan.blogspot.com/2011/05/jambatan-kedua-tertinggi-di-malaysia.html
2. ujie othman. (2012 May 7). Jambatan Kedua Tertinggi Di Malaysia!. Titian Perjalanan. dipetik dari http://ujieothman.blogspot.com/2012/05/jambatan-kedua-tertinggi-di-malaysia.html
3. Kosmo! Online. (2017 Nov 28). Jambatan tertinggi di Malaysia dibuka esok. dipetik dari http://www.kosmo.com.my/negara/jambatan-tertinggi-di-malaysia-dibuka-esok-1.562272
4. Aizzul A. Majid. (2017 Nov 30). [VIDEO] Teruja guna jambatan tertinggi di Malaysia. Utusan online. dipetik dari http://www.utusan.com.my/berita/nasional/video-teruja-guna-jambatan-tertinggi-di-malaysia-1.563542
5. Hanafis Haris. (2017 Nov 29). Orang Ramai Berpeluang Menikmati Pemandangan Jambatan Tertinggi Di Malaysia. Rojak Daily. dipetik dari http://www.rojakdaily.com/skop/article/3942/orang-ramai-berpeluang-menikmati-pemandangan-jambatan-tertinggi-di-malaysia

Hikayat Budak Pening © . Designed by MaisarahSidi.com