August 2018 - Hikayat Budak Pening Hikayat Budak Pening: August 2018
Jenis helmet | kelebihan kekurangan

Jenis helmet | kelebihan kekurangan


Alkisah…

Isteri : helmet abang dah teruk la. Dengan visor rosak tak boleh buka. Jom pergi beli helmet! Biy belanja!
Aku : serius? Okay. Tapi kali ni abang rasa nak beli helmet open face cukup la
Isteri : apa beza?
Aku : helmet open face tu yang biasa selalunya orang naik kapcai pakai. Tak tutup muka.
Isteri : kenapa pulak nak beli yang tu? Nanti abang nak pi ride macam mana?
Aku : dah kahwin ni rasa macam susah je nak pergi ride. Jadi rasa macam tak perlu je full face.
Isteri : tak pe la abang. Nanti abang pergi je la ride.
Aku : .................

"Maka ni'mat Tuhanmu yang manakah yang engkau dustakan?"


Gadis Bertudung Biru di Route 185 (simpang pulai menuju cameron highland)
penang-cameron-sungai koyan-raub-fraser hill-kuala lumpur-kuala pilah-penang
solo ride (kenduri di kuala pilah)
01.12.2017-03.12.2017

Jenis helmet | kelebihan kekurangan


Dah lama rasanya tak tulis pasal motosikal. Baru-baru ni semangat aku nak tulis pasal moto mula naik bila tengok popular entri aku bulan ini adalah MAINTENANCE YAMAHA YZF R25. Ramai pulak yang komen Tanya soalan kat situ.

Jadi kali ni aku nak berceloteh lagi pasal motosikal. Kali ni pasal helmet pulak. Helmet ni kalau korang nak tahu ada beberapa jenis. Kalau kat Malaysia yang selalu aku Nampak Cuma ada beberapa je. Kalau luar Negara mungkin ada beberapa jenis helmet tambahan yang orang akan pakai, terutamanya bila musim sejuk.

Antara jenis helmet yang ada :

1. Helmet open face


helmet open face jenama SGV, yang paling popular di Malaysia (sebab akan dapat free)

Juga dikenali dengan nama helmet tiga suku (3/4) disebabkan 3/4 bahagian kepala ditutup dengan helmet manakala 1/4 lagi adalah bahagian muka yang terdedah (tanpa visor). Kalau di Malaysia, kita tengok selalunya helmet jenis ni akan dipasangkan sekali dengan visor, tak macam luar Negara.

Keanu Reeves dalam iklan motosikal beliau sendiri, Arch Motorcycle

Kelebihan

-Tahap kejelasan yang paling tinggi. Wide view.
-Boleh pasang visor, dapat elakkan habuk, batu kecil, serangga, tahi burung, dan sinaran cahaya -matahari yang panas.
-Paling sesuai untuk kegunaan harian
-Agak murah berbanding jenis lain. Tetapi masih boleh cecah ribuan ringgit bagi helmet original jenama popular.
-Selesa
-Tidak panas

Arai SZ-RAM4 Pedrosa Samurai

Kelemahan

-Tak dapat lindungi muka untuk perlanggaran dengan impak yang kuat
-Perlindungan yang kurang berbanding fullface

2. Full face


bentuk asas helmet full face


Helmet jenis full face ni adalah helmet yang tutup muka penuh, kecuali bahagian mata sahaja yang ditutup dengan visor. Merupakan helmet pilihan utama bagi motosikal berkuasa besar, terutamanya motosikal jenis sportbike. (lihat entri  JENIS-JENIS SUPERBIKE). Tapi kadang-kala kapcai pun ada yang pakai jugak.

Helmet full face secara amnya dapat dibahagia kepada dua mengikut tujuan kegunaannya sama ada untuk sport atau touring.

full face sport


AGV Valentino Rossi Limited Edition Corsa Winter Test 2013 - The Double Face

Untuk full face sport, ianya dicipta untuk kelajuan. Jadi helmetnya lebih kuat, ringan, dan design yang sangat aerodynamic. Cuma fitting yang agak ketat sedikit supaya helmet tak gegar/goyang pada kelajuan tinggi dan pandangan visor yang lebih sempit.

full face touring


LS2 Motorcycle helmet FF390 Breaker

Bagi helmet full face touring, ianya dicipta untuk santai dan untuk perjalanan jauh. Jadi ianya lebih selesa dipakai. Helmet ini lebih besar supaya dapat ditambah dengan liang aliran udara yang baik dalam helmet. Sedikit longgar supaya lebih selesa, dan pandangan visor yang lebih luas dan jelas. Selalunya ditambah dengan visor gelap dalam helmet sebagai eksesori tambahan untuk lebih keselesaan dari pancaran cahaya matahari.

Kelebihan

-Perlindungan menyeluruh
-Kelihatan lebih macho
-Lebih Aerodynamic

Kekurangan

-Halga agak mahal. Paling murah pun dalam RM200++ dengan kualiti yang diragui.
-Muka pengguna tidak dapat dicam
-Lebih panas terutamanya bagi helmet full face berkualiti rendah.

3. Flip up


GIVI X.16 Voyager


Juga dikenali dengan nama helmet modular, helmet ini adalah jenis hybrid yang menggabungkan fungsi bagi helmet jenis open face touring dan full face. Bertujuan menggabungkan fungsi kedua-dua helmet tersebut.

Helmet ini mempunyai mechanisme khas supaya bahagian pelindung dagu yang terdapat pada helmet full face dapat diangkat/dikeluarkan, menyamai helmet open face.


Kelebihan

-Perlindungan muka menyeluruh seperti full face
-Pandangan yang lebih luas seperti open face
-Bahagian muka (dagu) boleh diangkat sekiranya panas.

Kekurangan

-Lebih berat
-Lebih mahal

4. Off road


KYT Strike MX Helmet Eagle Roulette


Nama lain bagi helmet ini adalah helmet motocross kerana sering dipakai bikers motosikal jenis motocross/off road dan dual purpose. Kini helmet ini turut dipakai oleh bikers supermoto dan funbike, terutamanya untuk aktiviti “stunt”. Helmet ini kebiasaannya tiada visor tetapi dilengkapi dengan google tambahan. (ada juga yang disertakan dengan visor)

kelebihan

-ranggi dengan cara tersendiri
-google helmet yang senang dibuka dan mudah dicuci.
-Perlindungan yang lebih baik dari aktiviti lasak dan stunt.

kelemahan

-rintangan angin tinggi, tidak sesuai untuk kelajuan

5. half (helmet kura)


Harley-Davidson Wheeler M04 Half Helmet

helmet half atau shorty adalah helmet yang menutupi hanya separuh kepala iaitu hanya di bahagian atas kepala sahaja. Juga dikenali dengan nama jalanan “helmet kura” di Malaysia. Helmet jenis ini banyak dipakai oleh biker kapcai tapi sangat sinonim dengan bikers motosikal berkuasa tinggi jenis easyride/softail/chopper.

Kelebihan

-Murah
-Mudah dipakai
-Sangat santai


Kelemahan

-Perlindungan yang paling minimum.
-Tidak sesuai untuk kelajuan
-Perlu eksesori tambahan seperli google untuk perlindungan mata.
-Kadang kala dipadankan dengan kain bandana untuk perlindungan hidung dan muka dari habuk jalanan.
-Terlalu ringan sehingga boleh diterbangkan angin sekirangan tidak diikat dengan kemas dalam kelajuan tinggi.
-Tidak mendapat kelulusan sirim
-Tidak mendapat kelulusan JPJ

6. Helmet Pintar


Skully-AR-1-Smart-Helmet


Sekarang ni semua benda dah canggih dan helmet pun tak terkecuali. Sudah wujud beberapa jenama helmet yang dilengkapi dengan teknologi yang canggih dan pintar seperti GPS, kamera belakang, skrin paparan, speaker, dan sebagainya.


kelebihan

-Boleh tengok peta dengan sistem GPS sambil memandu
-Ada paparan skrin dari kamera belakang yang menunjukkan titik buta
-Boleh ride sambil dengan lagu dengan mudah


Kelemahan

-Mahal
-Sukar didapati kerana dijual di luar negara. Perlu tempahan khas melalui online dan penghantaran currier.

setel sudah celoteh aku pasal helmet. ada lagi ke jenis helmet yang aku tertinggal? mohon bagitau di ruangan komen. hehe




sumber dan rujukan
1. Zamir Yusof. (2016 Aug 3). 6 Jenama Helmet Motosikal Terbaik.ZAMIRYUSOF BLOG : Arkib Informasi Motorsikal Malaysia. dipetik dari http://zamiryusof.blogspot.com/2016/08/6-jenama-helmet-motorsikal-terbaik.html
2. ZY. (2017 Aug 13). Tip Pilih Helmet [SIRI 1]: Ketahui Jenis Helmet Pilihan Anda. PanduLaju.com.my. dipetik dari https://pandulaju.com.my/tip-pilih-helmet-siri-1-ketahui-jenis-helmet-pilihan-anda/
3. ZY. (2017 Aug 14). Tip Pilih Helmet [SIRI 2]: Ketahui 5 Kriteria Penting Ini Sebelum Beli Helmet. PanduLaju.com.my. dipetik dari https://pandulaju.com.my/tip-pilih-helmet-siri-2-ketahui-5-kriteria-penting-ini-sebelum-beli-helmet/
4. mStar. (2016 Aug 16). Henti Jual Topi Keledar Kura-Kura. mStar online. dipetik dari http://www.mstar.com.my/berita/berita-semasa/2016/08/16/henti-jual-topi-keledar-kura-kura/
5. Hamzah Osman. (2018 Feb 12). Topi keledar 'kura-kura' bahayakan pemakai. BH Online. dipetik dari https://www.bharian.com.my/berita/wilayah/2018/02/387688/topi-keledar-kura-kura-bahayakan-pemakai

Cinta selepas nikah dah tak relevan?

Cinta selepas nikah dah tak relevan?


Tak tau kenapa semenjak dua menjak ni kat lawan twitter terutamanya, aku banyak terbaca tweet orang yang memperlekehkan mereka yang berhasrat dan bercadang untuk bercinta lepas nikah. Beribu retweet pulak tu.

Kebanyakan mereka menceritakan pengalaman sedih terhadap kenalan mereka yang nak bercinta selepas nikah, kahwin tanpa dating, rupa-rupanya pasangan tu kaki pukul la, gay la, dan macam-macam la.


Jadi, sebagai orang yang telah harungi sendiri bercinta selepas nikah ni, meh aku nak kongsi sikit kat sini pasal isu ni.

Wujudkah cinta selepas nikah?


disclaimer : aku bukan kahwin dengan budak umur 11 tahun yer. Isteri aku memang tinggi tu ja. hehehe...

Sebelum tu, meh nak cerita sikit perjalanan kisah cinta selepas nikah aku. Cewwah. Sikit je, nanti korang muntah pulak. Hahaaha..

Isteri aku ni, aku kenal dia kejap je, tak sampai setahun pun. Terjumpa, kemudian komen-komen di Facebook, Instagram, dan twitter dalam beberapa bulan, kemudian terus bertunang dan kahwin.

Aku nak sampaikan hasrat hati aku nak sunting dia pun, aku minta ibu dia jadi orang tengah melalui pm facebook ibu dia. Sebelum tu aku tak pernah pm dia pun kat fb, twitter, dan instagram. Whatsapp apatah lagi, sebab nombor dia pun aku tak ada.

Bila dah dapat balasan positif, next month terus jumpa family, bincang apa patut, bulan seterusnya terus tunang. Kemudian kahwin. Setel.

Tak macam budak-budak sekarang yang ambil masa bertahun-tahun bercinta dan mengenal hati budi sebelum kahwin. Kata mereka, masa “sesi” bercinta sebelum kahwin ni la kena kenal betul-betul dulu, kenal perangai, kenal marah dan rajuk pasangan macam mana, dan sebagainya.

Aku tak ada semua “sesi” tu. So, aku tak kenal sangat la isteri aku, tak macam orang lain yang kenal-mengenal dengan lebih lama dan mendalam. Aku kenal gitu-gitu je. Tapi so far Alhamdulillah, semuanya okay je. 

Kenal pasangan bukan hanya melalui dating



Jadi, macam mana aku memilih dia? Macam mana aku nak kenal dia? Tak kan aku membuta tuli je kahwin dengan isteri aku tu? hahaha

Aku pun sebelum memilih tu dah "merisik" sikit-sikit dah tentang diri dia. dah buat background check siap. Cuba tengok keluarga dia macam mana. Stalk sikit-sikit profil dia dan dari gaya penulisan dia kat laman sosial. Cukup tutup aurat ataupun tak, cukup "berhijab" atau tak, dari segi bahasa dan istilah, dsb..

Lepas dah bertunang, baru start chatting. Itu pun hal-hal kahwin sahaja. Cuma kadang-kadang dia akan whatsapp tanya aku soalan, aku jawab. Ada masa pulak, aku yang tanya soalan, dia pulak jawab. Sekadar nak tengok cara dia jawab soalan tu. dari situ je la nak kenal pun.

Bukan soalan biasa-biasa yer, tapi soalan KBKK/KBAT yang jenis memerlukan jawapan esei 20 markah! hahahaha.. 

Lepas tunang tu pun masih lagi tak keluar dating tengok wayang makan-makan macam budak-budak sekarang. Cuma ada keluar cari barang kahwin bertemankan mahram. 

Cinta selepas nikah tak relevan?


So, kalau ada orang Tanya aku, ya, cinta selepas nikah masih relevan pada zaman sekarang. Kisah cinta aku adalah salah satu dari buktinya. Tapi dalam masa yang sama, aku tak menafikan kewujudan cinta sebelum nikah.

Dan aku juga tak menafikan jika wujudnya konflik rumahtangga bagi mereka yang bercinta selepas nikah. Sebab aku ada kenal seorang kawan yang kahwin atas dasar cinta lepas nikah. Kahwin disebabkan dia tu pilihan hati emak mentua. Tapi akhirnya menjanda anak satu. 

Bagi aku, sama sahaja sama ada cinta sebelum nikah atau cinta selepas nikah, konflik akan tetap ada. Tak perlu nak skeptikal dengan mana-mana jenis. Konflik dan masalah rumah tangga tak memilih sama ada kahwin dengan cinta sebelum nikah ataupun selepas nikah.

Yang penting macam mana cara kita tangani masalah tu...





sumber screenshot twitter :
Janatunmaqwa. (2018 Aug 8). BERCINTA SELEPAS KAWIN TU TAK RELEVAN ZAMAN SKRG! Ini adalah thread. twitter.
dipetik dari : https://twitter.com/janatunmaqwa/status/1027138126383206402
Sebatang Pen Biru (Part 2) | Tinggi-Tinggi Gunung Kinabalu

Sebatang Pen Biru (Part 2) | Tinggi-Tinggi Gunung Kinabalu


Sambungan dari entri “Sebatang Pen Biru”. Ingat nak buat intro je, malas nak sambung walaupun kat hujung entri aku tulis “bersambung…”. Tapi kat komen ramai pulak permintaan. Hahaha.. bajet retis betol. So, here it is…

Sebatang Pen Biru (Part 2)


Selepas aku “kenal” dia masa pinjam pen tu, tak ada la aku terus mengorat ke aper. Cool je. Hahaha.. takat sembang-sembang biasa kat laman social tu ada la jugak. Sebab dah kenal dan pernah sembang kan. Sebelum ni cuma tahu yang dia tu friend fb je.

Tapi selain sembang-sembang, stalk tu ada la sikit kat fb, twitter, ig. Bukannya apa, sekadar nak merisik je. Nak pilih pasangan ni kena la tahu perangai cantik ke tak, dah berpunya ke belom. Kan kan kan?

Tapi malangnya plan aku sampai kat situ je. Ye la, nak konfes tak pandai. Malu. Nak mengorat apatah lagi. Dah nak buat macam mana, aku tak pernah ada awek. Tak pernah ada pengalaman sebelum ni. Forever alone la katakan..

Tinggi-tinggi gunung kinabalu, tinggi lagi… 



Aku pernah cuba nak buat video confession kat dia di atas puncak gunung kinabalu! Hahaha.. serius aku tak tipu. 9-10 Febuari 2017 aku dengan budak sekolah aku pergi hiking gunung kinabalu. Plan nak buat video confession bila dah sampai puncak. Konon-kononnya kira habis sweet la tuh. Hahaha..

Malangnya baru je sampai ke Laban Rata (checkpoint bermalam sebelum sambung daki pukul 3 pagi) aku migraine teruk sampai muntah. Tak sampai ke puncak. So, plan tak kesampaian.

Dirisik Orang Tengah


Sampai la aku dapat mesej dari orang tengah. Agaknya orang tengah tu dah banyak Nampak aku sembang dengan si dia kat fb. Lepas tu terus jadi. Dapat mesej pada mei 2017, bulan jun pergi jumpa family, julai terus tunang, sampai la mac 2018 nikah. Plan tak sampai setahun.

Alhamdulillah, dari bibit pertemuan antara aku dan isteri hingga lafaz nikah dizahirkan, semuanya hampir sama seperti apa yang aku bayangkan dan harapkan sebelum ini. Tiada waktu perkenalan yang panjang, tiada dating, tidak bermesej, call, dan sebagainya yang melalaikan.  Hanya cukup sekadar keperluan.


Tak bercintan-cintun seperti budak-budak zaman sekarang. Cukup sekadar dia tahu aku menaruh hati dekat dia dan aku tahu dia juga punya rasa yang sama.


bersambung.....






rujukan tambahan:
Hikayat Budak Pening © . Designed by MaisarahSidi.com