Thursday, September 29, 2016

Proton Saga 2016 vs Perodua Bezza

proton saga 2016

Proton Saga 2016 vs Perodua Bezza


okay, kereta Proton Saga 2016 yang baru dah pun keluar. dulu masa aku bandingkan antara proton saga generasi kedua dengan perodua bezza yang baru, ramai penyokong proton bantah, suruh tunggu dan compare dengan saga 2016 yang baru nak keluar.

tapi bila proton kata saga 2016 baru pun pakai enjin VVT menggantikan CamPro, aku pun mula heran. apa dah jadi dengan nasib enjin CamPro nih? ibarat macam proton sedikit demi sedikit dah mula buang identiti dia.

dah give up ke?


Proton Saga 2016 vs Perodua Bezza : spesifikasi


perodua bezza 2016

okay, aku tinggalkan persoalan tu kat situ. jom kita bandingkan spesifikasi antara proton saga 2016 dan perodua bezza ni. kenapa dua kereta ni? kita compare sama segmen la. dua-dua jenis sedan A segmen. persona dan masuk B segmen.

cekidaut..


Proton Saga Premium 2016
Perodua Bezza Advance 2016
Komen aku
Harga OTR
RM45,800
RM 50, 800.00
Saga murah 10%
Max HP
94 HP @ 5,750 RPM
94 HP @ 6000 RPM
Lebih kurang
tork maksima
120 Nm @4,000 RPM
121 Nm @ 4,000 RPM
Lebih kurang
Enjin
1.3L
VVT
1.3L
1NR-VE DVVT-i
Bezza DOHC. hmm

Berat
1,080 kg
930 kg
Bezza menang 15%
Power-to-weight ratio
87 HP/Tan
101 HP/Tan
Kegunaan minyak
5.6 L/100km = 18 km/L
22 km/L
Bezza menang 20%
Kapasiti tangki minyak
40L
36L
Saga menang 10%
Ruang boot
420 L
508 L
Bezza menang 19%
Panjang  x
Lebar  x
tinggi
4,331  x
1,689  x
1,491
4150 x
1620 x
1510
Saga panjang
Saga lebar
Bezza tinggi
Aku prefer panjang, lebar tapi rendah. So, personally aku rasa dalam hal ni saga menang 9.8%
kelebihan
1. Ecodrive Assist
2. Tempat mengecas USB
3. Kamera undur 

4. 4 start ASEAN NCAP

5. Brek ABS dengan EBD
6. Electronic Stability Control (ESC)
1. Eco Iddle system
2. Rear console USB port
3. Reverse camera
  
4. 5 star ASEAN NCAP

5. Smart key & push start button
6. multimedia system with navigation & smart link






Bezza menang ASEAN NCAP 22%
Total markah
29.8%
76% + DOHC



ulasan aku

walaupun nampak macam bezza banyak menang dari saga based kepada markah yang aku bagi, tapi kalau diberi pilihan, aku akan memilih saga! sebab saga lebih hensem (bagi aku la) dan aku macam meluat dengan kerusi belakang bezza. macam merosakkan pandangan betol. hahaha...


pendapat korang?


sumber dan rujukan :
1. Mohd Farid Awaludin. (2016 Sept 28). Proton Saga 2016 kini dilancarkan secara rasmi – 4 varian, 1.3L VVT, dari RM36,800 hingga RM45,800; Paultan.org. dipetik dari http://paultan.org/2016/09/28/proton-saga-2016-kini-dilancarkan-secara-rasmi/
2. Bin Muhammad (2016 Sept 24). Proton Saga 2016 Harga, Spesifikasi, Variant & Gambar; Bin Muhammad. dipetik dari http://www.dammahumnib.com/2016/09/proton-saga-baru-harga-spesifikasi-gambar.html
3. Bin Muhammad (2016 July 19). Perodua Bezza Vs Proton Saga Vs Proton Persona; Bin Muhammad. dipetik dari http://www.dammahumnib.com/2016/07/perodua-bezza-vs-proton-saga-persona.html
4. Perodua : Bezza Specification. retrieved from http://www.perodua.com.my/specification/bezza

28 comments:

  1. tak pilih dua2..pakai jer laa keta buruk yg ada loni tu sampai relai..hihihi

    ReplyDelete
  2. plh saga juga..huhuh.
    tp skg plh lc aje. hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha.. once a rider always a rider.. hehehe

      Delete
  3. sekarang pakai saga flx se 1.6....puas hati. Saga baru lagi smart tapi takde 1.6 pulak. Sayangnye.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la.. nk pakai persona, x berkenan dengan design dia..suka yg saga lagi..

      Delete
  4. sama...rietta pown suka saga, lebih segak...

    ReplyDelete
  5. kalau drpd segi fuel consumption x jauh beza, aku pilih saga. hahaha...

    ReplyDelete
  6. Nampaknya mcm ramai yg memilih saga.. nampak lagi segak dan updated rasanya kan..

    ReplyDelete
  7. Apa kaitan Campro enjin dgn identiti Proton? Actually, enjin VVT ni base masih lg enjin Campro. Tetapi dipertingkat dgt VVT feature.

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks atas info ni bro.. aku salah bagi info.. bila check balik enjin VVT proton masih bawah jenis enjin campro..

      Delete
    2. Kalau x silap, enjin saga pun DOHC.

      Delete
    3. saga model lama gunakan campro DOHC.. sekarang dah pakai VVT (SOHC), bukan DVVT (DOHC)..

      Delete
  8. Masih setia dgn proton so pilih proton

    ReplyDelete
  9. Hari tu teman adik g produa konon nak ambik bezza pastgk harga dia pilih keta lain

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha.. saya pi show room bezza, tapi bila tengok seat belakang, terus keluar showroom perodua.. hahaha..

      adik tu baru nk beli kereta eh.. hahahaha

      Delete
  10. Mmg kack bergaya lah proton saga tu, pha is x nk beli ke

    ReplyDelete
    Replies
    1. skrg kereta bukan keperluan lagi sbb adik dah ada kereta.. saya pakai moto je dulu.. dah nk kahwin nnti baru pikir pasal kereta.. hehehe

      Delete
  11. Saya setia dgn kancil saya hahaha

    ReplyDelete
  12. x tau nk plh yg mn 1 semuanya nmpk best

    ReplyDelete
  13. 2 2 tak berapa minat sbb punkoq tonggek. hahaha
    so ar suka kereta yg jimat minyak

    ReplyDelete
  14. saga x nampak tonggek, rasanya bezza tu memang jelas tonggek kak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. setuju dengan statement ni.. bezza tonggek banyak..

      Delete
  15. mula2 dari internet sampai ke hr pertama showroom hari2 aku belek bezza, lps tu belek persona baru, lps tu belek saga baru..hold kejap sbb dgr nama ertiga mpv, belek2 suzuki ertiga..lps tu thn dpn suku thn nk kluar exora baru kacukan perdana..dan lps tu...pening2...sambil bw ex850 aku punye kancil lg daa...huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. setuju...belek p belek mai..klebek p klebek mai..still melekat dgn yg lama..

      Delete
  16. Saga baru; 1.3L / 4 Cylinder DOHC / 16V / VVT

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...