Sunday, August 16, 2015

Naik Superbike Kena Tonggek?

pada suatu hari, adik aku ada kritik pilihan moto aku bila dia dapat tau aku sedang kumpul duit untuk beli superbike. dia kata, nanti kesian kat bakal bini aku terpaksa "tonggek" kalau dia nak naik moto dengan aku.

Tonggek naik superbike


awek, cun, sexy, naked bike,
tonggek naik superbike
gambar sekadar hiasan. mohon jangan pandang lama-lama...

tapi motosikal pilihan hati aku sekarang jenis naked bike. dan secara teorinya, naked bike ni tak de la nak kena tonggek sangat, biasa saja. tak seperti sportbike, yang memerlukan posisi yang lebih menunduk. dalam erti kata lain, lebih menonggek.

contoh macam dalam gambar kat bawah ni. perbezaan antara cara tunggangan motosikal KTM390 Duke (naked bike) dan KTM RC390 (sport bike). tapi rasanya orang belakang nanti akan kena tonggek jugak sikit, walaupun untuk naked bike.


Superbike Tanpa Tonggek


so, antara perancangan aku bila dah kahwin nanti, aku angkat satu motosikal spesis "softtail". jenis ni lebih relax. yang tunggang pon relax, yang bonceng pun relax. angkat yang murah-murah sudah la. sekadar nak jalan-jalan weekend dengan bini. hehe..

contoh, macam Kawasaki Vulcan S ni. tapi yang ni tak de la murah sangat. hmm...


p/s : untuk keterangan lanjut mengenai jenis2 superbike (sport, touring, naked, dual purpose, moped, etc..) boleh lihat entri ini : Tips Memilih Jenis Superbike

84 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. Kalau tak tonggek nanti spesis kapchai kecik hati...sebab sama aje macam dia :D

    ReplyDelete
  3. Kalau tak tonggek nanti spesis kapchai kecik hati...sebab sama aje macam dia :D

    ReplyDelete
  4. erks. vulcan bukan kategori motor kangkang ke? Hehehehehehehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. laa.. kangkang la pulak.. hahaha

      Delete
    2. tak nak kangkang, naik skuter la.. hehehe.. kalau nak hebat sikit, angkat superbike jenis cruiser, macam honda goldwing..

      Delete
    3. Assalam,
      he3
      baru nak soh hubby pertinbangkan hat ni
      dah kangkang la pulop he3

      Delete
    4. hahaha.. xpe, dok belakang x kangkang sangat.. yg depan je kena kangkang sikit.. hehhe

      Delete
  5. heee ok la pilihn gtu..tkde nak tonggek..kiih2..

    ReplyDelete
  6. pilih pha is mana yg berkenan...pandai2lah nak letak punggung atas motor tu ikut keselesaan diri...

    ReplyDelete
  7. husband pun cm ni tak amek superbike tonggek nti kesian bini. lgpun bike ni syok dia kalau jalan jauh kalau tonggek mmg sakit pinggang. dia amek versys. tpi bini tetap sakit pinggang huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. pergh.. pergh.. versys... nice...
      okay ape.. versys ni spesis rilex jugak.. rupa macam dual purpose tapi lebih kepada touring.. badan straight kalau naik, x perlu tonggek.. hehehe.. cuma moto ni 'tinggi' sikit seat dia...

      Delete
  8. hurm.. en.husband pun berminat nak beli superbike nie..
    Kalau jalan jauh sakit pinggang ngn sakit montot.. hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau nk jalan jauh dengan selesa, kna cari supebike jenis cruiser la.. contoh macam honda goldwing.. mmg selesa naik lama-lama.. macam naik kereta.. hehehe
      naked bike ni lebih kepada penggunaan harian biasa..

      Delete
    2. Wow..boleh bg cadangan kat en.suami nie.. tq pha is..

      Delete
  9. heeeeeeee.... moga tercapai hasrat tu.. :)

    ReplyDelete
  10. aim beli kereta sekali. nanti hujan, kesian kat bini. hehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kereta tu wajib.. skrg xde kereta susah hidup.. tapi kereta beli buat cukup syarat je.. asalkan boleh guna time hujan n utk angkat barang. moto mesti nak kena style.. hehehe

      Delete
  11. tonggek tu seksa...kalau dapat suami yg ada superbike 'tonggek' camtu....baik naik kereta...sakit pinggang..."tambah dosa lagi" whoopss

    ReplyDelete
  12. harga superbike lebih kurang harga kancil...better beli kereta...hujan x basah...panas x kering

    ReplyDelete
    Replies
    1. kepuasan sis JM.. kata apa pun xguna.. hahaha.. kancil baru pun dah tak keluar.. haha

      Delete
    2. setuju tu.. kepuasan.. buiasalah org muda he..he..
      jiwa muda katakan...

      Delete
    3. kereta kena beli jugak, satu keperluan. x kisah macam mana, asalkan ada je..
      tapi moto lebih kepada kepuasan.. hehehe

      Delete
  13. superbike ni naik sorang je lah, xyah bawak bini.. hehe.. bawak bini naik kereta.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg rancang untuk guna sendiri je.. cuma rancang hujung minggu nk jalan2 dgn moto sekali sekala.. hehehe

      Delete
    2. naik moto dgn bini pusing bendang romantik gak pha is. hahahha

      Delete
    3. hahaha.. belakang rumah dah ada bendang dah..

      Delete
  14. kebanyakan super bike kena tonggek untuk memudahkan rider mengemudi kona cecah lutut cium jalan semua muahahaha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup.. antara sebab utama, nak "potong angin".. kalau tunduk, kurang air resistence... sbb tu orang race moto semua tunduk...

      Delete
  15. Rasanye Honda x5 pun ade gak awex2 yg tonggek... Klu syg bini angkat kereta LA...'

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. itu tonggek mengada.. hehe..
      kereta mmg angkat.. ni soal moto plak.. heheh

      Delete
    2. Ade moto ade kete ok la tu....semoga berbahagia hendaknye.....;-)

      Delete
  16. dl penah ada bf...dia nek motor besar camgini la...skali je naik pstu trus ckp klau xda motor lain kapcai pon xpa jnji x tonggek....hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha... kapcai pown boleh ea kak zai...

      Delete
    2. Assalam uols,
      haaaaaaaaaa
      akak tetiap kali merempit dengan hubby mesti dok puji kapcai hubby dari Z800 hubby tau3
      kapchai jugak pojaan hatiku he3

      Delete
    3. kesian z800 tu.. kalah dengan kapcai.. hahaha...
      kapcai ada kelebihan dia. z800 ada kelebihan dia..

      Delete
  17. ohhh... hat tu pilihan hati awak.... ^_^

    ReplyDelete
  18. tonggek tu jgnlah sampai posing maut yg nengoknya ... adeh .

    ReplyDelete
  19. tiada masalah kut..janji tau landing ketonggekan tu mcm mn..hahaha

    minat giler kut ngan KTM scrambler..ntah bila dpt naik..dpt satu best wooooo

    ReplyDelete
    Replies
    1. pergh.. rare nk tengok perempuan minat scramler... laki pun tak ramai yg minat.. hehehe.. ni mesti jenis suka tau nak redah je jalan off road.. hehehe

      Delete
  20. Tonggek lama2 nanti problem gak kan Pha Is...

    ReplyDelete
  21. duke paling smart ! penah naik tp kena tonggek sikit T___T
    paling ok kawasaki tu, harley davidson pon boleh

    ReplyDelete
    Replies
    1. pergh.. pergh.. aku pun x pernah naik lagi ktm duke..
      kawasaki vulcan tu mmg okay.. tapi harley davidson mahal sangat..

      Delete
  22. Replies
    1. bahaya, nnti orang belakang bleh eksiden.. hehehe

      Delete
  23. tape pha is, kate nak kawin doktor. dia ada kereta sendiri. hehe ... adik pha is cakap cam tu, nanti dia takleh nak tumpang :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. sjak bila plak saya cakap nk kahwin dengan doktor nih? hehe..
      kalau bakal bini dah ada kereta, lagi cun...

      Delete
    2. Haipppp, jgn pk camtu.... Klu join byr bulanan ok la kot

      Delete
  24. cara menunggang yang sepatutnya diamalkan

    ReplyDelete
  25. kelakar jugak entry nie ye..hehe..tak mau naik motor tonggek nie..nanti jatuh tergolek kn

    ReplyDelete
    Replies
    1. amboi.. kalau dah nk jatuh, dok la macam mana pun, jatuh jugak.. hehehe

      Delete
  26. dulu susah nak nampak superbike atas jalan... skang ni mcm cendawan tumbuh... almaklumlah dah bule buat installment... leh jangka panjang mcm bole keto...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapi still interenst tinggi, kalau nk bandingkan dengan kereta.. hmm...

      Delete
  27. tak suka nak naik moto ni. kalau laki ni beli pun rasa mcm tak nak izinkan ekekeke

    ReplyDelete
    Replies
    1. amboi.. mengalahkan laki nk minta izin kawin dua.. hahaha

      Delete
  28. bahahaha lawak la entry ni.. CT xleh naik moto.. kaki bukan sampai pun..
    kang terkial2 keke..

    ReplyDelete
    Replies
    1. naik la yg softail tu.. yg tu rendah je..

      Delete
  29. Saya pun tak berapa gemar jenis moto kena tonggek ni. Plus tak pernah naik dan tak mampu beli pun. Naik motor biasa2 je senang. Hihi

    ReplyDelete
  30. nak jugak moto ktm gituu..T_T tp bila bleh blajaq moto ber-clutch nih..:(

    ReplyDelete
    Replies
    1. belajar la slow.. saya pun baru je belajar 2-3 tahun lepas dengan kawan. pinjam moto dia sambil belajar pakai clucth..

      Delete
  31. Asslam Pha Is,
    dolu motor hubby akak naked la
    idak ler hazab menonggek bila naek
    hat sekarang ni alaaaahaaaiii
    seksa batin iols he3

    ReplyDelete
    Replies
    1. ???
      sekarang naik moto apa plak? bukan z800 dah ke? dah tukar ke? wow.. dahsyat...

      Delete
    2. Assalam pha is,
      sekarang ni z800 laaaa
      tu yang hazab tuuuu
      tersonget hokeyh sit dia :P
      dolu er6 naked punya
      selesa ja naek

      Delete
    3. hahahaha
      owh, dulu er6n..
      ha ah, mmg kalau tengok sekali pandang pun, orang yg duk belakang z800 kena tonggek lebih sikit kalau nk dibandingkan dengan er6n.. z800 kan lebih garang, sbb tu kena tonggek lebih sikit.. hehehe

      Delete
  32. kita nak naik motor mcm tu malu.n segan dgn hubby hihihiji

    ReplyDelete
    Replies
    1. ala, ni mesti malu tapi mahu ni.. hehehe

      Delete
  33. Beli superbike boleh buat hantaran hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hamboi.. boleh bankrupt kalau macam ni..

      Delete
  34. hehehe kalau tak mau tonggek beli kapcai besa laa.. huhuhu tak pernah naik superbike.. tapi kekadang suka jugak ushar mamat2 naik superbike nih.. hehehe..

    ReplyDelete
  35. yg mmg posisi bike xpe...yang terlebey tu yang sengsara nengok tu...

    ReplyDelete
  36. ooo...rupanya ada macam-macam jenis superbike nih..hehe..nampak sangat IbuNoey ni tak reti bab-bab motosikal ni.

    ReplyDelete
  37. Pha Is,
    taknak tonggek pun boleh -- saya selalu tengok perempuan2 Indon / Rohingya area Batu Caves & Selayang naik motor cara "riding side stradle" ... kelakar lah sikit gayanya, tapi kalau rider tu cekap, ini perkara kecil... :)

    ReplyDelete
  38. beli la kereta juga nanti pha is.. kesian wife naik motor kena hujan panas..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kreta nk kahwin nnti baru pikir.. heheh

      Delete
  39. saya minat sangat chopper.. tapi takdek duit lagi. haha

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...