Thursday, August 20, 2015

Laluan ke Farmasi

baru-baru ini, aku telah ditanya melalaui ruangan komen dalam entri "Kelayakan Minimum Ke Program Ijazah Farmasi" tentang laluan dalam bidang farmasi bagi lepasan SPM yang berminat dalam bidang ini.

Road to Pharmacy



ada banyak cara sebenarnya kalau nak ambik course farmasi. tapi aku tak tau semua jalan. terutamanya kalau nak pergi over sea. yang program dalam negara ni pun tak semua aku tau.

setakat yang aku tau, jalan "mainstream" kalau dari spm, selalunya melalui salah-satu yang berikut:

matrikulasi
asasi sains
asasi farmasi
diploma farmasi
STPM

then, sambung ambik degree dalam farmasi. sekarang IPTS pun dah banyak yang tawarkan kursus farmasi. tapi tu dalam negara la. ada lagi jalan lain, tapi aku sendiri tak beberapa tahu.

Program Degree Farmasi Luar Negara


hmm.. macam tak menjawab soalan kan? macam yang aku cakap tapi, aku tak beberapa pandai sangat bab ni sebenarnya. aku dulu masa buat decision masa nak belajar pun, cuma guna kaedah "follow the flow" je.. tak macam sesetengah orang lain yang jenis pandai cari peluang.

so, sebagai tambahan, aku bagi link blog rakan sekerja aku yang merupakan bekas graduan farmasi dari luar negara. better tanya beliau.. hehehe..

rujukan : 
1.Pha Is. (2013). Kelayakan Minimum Ke Program Ijazah Farmasi. Hikayat Budak Pening
2. Ikhwan Yusuff. (2015). Syarat Kelayakan Ke Pusat Asasi UIAM. Ikhwan Yusuff's Blog. dipetik dari http://duniakita94.blogspot.com/2015/03/syarat-kelayakkan-ke-pusat-asasi-uiam.html

39 comments:

  1. Kakak ipar dan kawan-kawan saya (kebanyakannya) yang mengambil bidang ini, belajar di universiti tempatan.

    ReplyDelete
  2. Dulu berhajat jugak nak ambik bidang2 sains ni tapi sudahnyaa pilih bahasa. Hahaha. Jauh sangat lari kan :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. mungkin dah ditaqdirkan jodoh Inani kearah itu.. hehehe

      Delete
  3. hehehe.. boleh bukak kaunter dah lepas ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kaunter pertanyaan?
      dah banyak dah saya dapat soalan2 sebelum ni. pasal farmasi ada, pasal moto pun ada, kadang2 yang tak ada kaitan dengan hidup saya pun ada.. tanya je.. saya x kisah.. mana yang saya boleh jawab, saya tolong jawabkan.. hehehe

      Delete
  4. bila dah ada future farmacist kat dlm rumah ni abes laa itu tak bleh ini tak bleh..:p

    ReplyDelete
  5. kawan saya selalu merungut masa belajar farmasi..sampai nak pecah kepala katanya. haha..alhamdulillah sekarang dia dah bekerjaya pun..

    Maisarah singgah dari Blog MaisarahSidi.com :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah...
      nnti saya terjah...

      Delete
  6. farmasi bidang yg sgt mencabar xmudah nk melepasinya.

    ReplyDelete
  7. Assalam Pha Is,
    akak dolu tak layak nak apply course farmasi
    sob3
    lari2 nyorok tebing katil :P

    ReplyDelete
  8. tahniah anda telah pun menjadi seorang farmasi

    ReplyDelete
  9. Result mesti cemerlang sekarang..SPM minimum mesti semua B.

    ReplyDelete
  10. terbaik info lepas ni kalau sape2 tnya.boleh la ekin jawab #bloggerutra

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha, jawab jangan x jawab..
      err.. typo tuh.. #BLOGGERUTARA
      hehe

      Delete
  11. ini caranya terima kasih berkongsi

    ReplyDelete
  12. Assalamualaikum

    Saya menjual iphone,samsung,oppo,powerbank..

    http://nasuha-itsmyessay.blogspot.com/

    jemput singgah ig saya

    ig @nurnasuha96_

    whatsapp +60196117811

    ReplyDelete
  13. Semoga yang bertanya mencapai apa yang dihajatkan :)

    ReplyDelete
  14. kalau tengok asasi,matrikulasi,diploma, teringat zaman belajar dulu.tapi tak pernah tau pasal farmasi ni masa belajar dulu.dah otak fikir minat math jer..

    ReplyDelete
    Replies
    1. pergh.. ni math mesti cekang.. saya kat matrik la baru tau dapat rasa kenapa orang x suka math.. seblum ni kat sekolah subjk feveret! hahah

      Delete
  15. tak berapa minat bidang sebegini..harapnya orang yang bertanya tuh dapat sedikit sebanyak info yang diperlukan..

    ReplyDelete
  16. pharmacy mmg coz yang high demand selepas medic bg pelajar jurusan sains hayat (matrikulasi)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yer ke..?tapi dalam kes saya, dulu masa matrik saya budak sains fizik.. macam mana entah terlepas dapar kos farmasi.. hahahaha..

      Delete
  17. Entri2 menjawab macam ni yg membuatkan reader datang berulang.. Tahniah pha is... :)

    ReplyDelete
  18. Dulu ada juga nak ke arah nie..tp kelayakkan xmencukupi.. hehehe..

    ReplyDelete
  19. wow Pha Is jadi rujukan adik2 ni yang nak ikut jejak hehe..

    ReplyDelete
  20. Selamat Berjaya bagi yang ingin 'laluan ke farmasi' itu.

    ReplyDelete
  21. rajin PI menjawab soalan pembaca.. kipidap..:D

    ReplyDelete
  22. ramai yg minat bidang farmasi rupanya...satu profession yg agak mencabar

    ReplyDelete
  23. mesti banyak nama ubat yang pha is kena hafal.. lepas ni kalau kak aiza nak tahu pasal ubat boleh tanya pha is je..

    ReplyDelete
  24. baru kak aiza perasan blog pha is dah guna dot com.. tahniah..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...