Skip to main content

Jom Puasa Enam

Salam Syawal.. bulan ramadhan dah pun pergi meninggalkan kita. kalau sebulan kita boleh puasa direct berturut-turut, jom teruskan momentum kita dengan puasa enam hari di bulan syawal plak. besar fadhilatnya..

puasa setahun

Jom Puasa Enam Syawal


Sabda Nabi s.a.w:

مَنْ صَامَ رَمَضَانَ ثُمَّ أَتْبَعَهُ سِتًّا مِنْ شَوَّالٍ، كَانَ كَصِيَامِ الدَّهْرِ

“Sesiapa yang berpuasa ramadhan, kemudian dia susulinya dengan enam hari dari Bulan Syawwal, maka ia bagaikan puasa sepanjang masa (tahun)” 
(Riwayat Muslim, Ahmad, Abu Daud, al-Tirmizi, Ibn Majah dll).

*hadis ini dianggap sahih oleh majoriti ilmuwan hadis. Walaupun Sa’d bin Said bin Qais mempunyai sedikit masalah, tetapi hadis ini ada mutaba’ah (jalur rawi yang lain) seperti Sofwan bin Sulaim dan selainnya. Maka hadis ini sahih dari segi ilmu hadis. (Dr. MAZA, 2015)

puasa 6

sumber dan rujukan :
1. Dr.MAZA. (2015 July 17). Facebook Status. dipetik dari https://www.facebook.com/DrMAZA/posts/10153534314402990


Comments

  1. tapi ramadan 29 hari ja, camna tu.. hehe
    -selamat hari raya-

    ReplyDelete
    Replies
    1. Suida...puasa lah 7 hari lagi :-)

      Delete
    2. hahaha.. boleh pulak macam tu..

      Delete
  2. InsyaAllah akan buat puasa 6

    BTW selamat hari raya aildilfiri maaf zahir batin :)

    ReplyDelete
  3. family esok semua raya,,sbb masing2 puasa 6..

    ReplyDelete
  4. selamat puasa 6 Pha Is.. CT dak cukup 6 hari lagi hehe..
    ngelat banyak =P beramal berkira..

    ReplyDelete
    Replies
    1. jgn berkira CT..nanti di padang mahsyar mana nk cari 'pahala' tu hehehe...ayat mengalahkan org alim..sendiri pun x cukup lgi nih

      Delete
    2. xpe.. saling nasihat-menasihati tak kira kita ustaz ataupun x..

      Delete
  5. selamat berpuasa 6 pha is.. skrg posa 29 hari saja.

    ReplyDelete
  6. Replies
    1. ZF dah start puasa lom...minggu depan dh last syawal..ke ada open house

      Delete
  7. Assalam Pha Is,
    dah abes posa 6 kaaaaa????

    ReplyDelete
  8. bravo...susah laki nk puasa 6 ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. senang bagi lelaki yg beriman Zai hihihih

      Delete
    2. tapi saya iman tak beberapanak kuat. so, susah jugak la .. hehehe

      Delete
  9. Alhamdulillah.. semoga ramai lagi yg bersemangat macam Pha Is..
    sempat lagi nie.. Syawal masih ada..

    ReplyDelete
  10. Ramai yg x boleh nk berpuasa 6 ni..klaau yg berjaya tu mmg iman mereka kuat..tahan godaan

    ReplyDelete
  11. Saya ada dua hari lagi nak qada puasa 6 syawal 1436H, tak sempat nak puasa enam dalam bulan Syawal.

    ReplyDelete
  12. Tahun ni tak berkesempatan nk puasa enam lg

    ReplyDelete

Post a Comment

Entri popular bulan ini

Cara Lapor Penipuan Astro

Yamaha Y15ZR VS Suzuki Belang R150

Gaji Ahli Farmasi

Review | Tayar Nankang Rodiac Sportiac