Skip to main content

Tombiruo Difilemkan?

sedang excited dengan berita terbaru yang aku terbaca khabarnya novel Tombiruo karya Ramlee Awang Murshid bakal difilemkan. betul ke nih..? betol ke nih..? waaa.. macam susah nak percaya je. novel feveret aku all time kot..


dari dulu lagi aku dengar ramai peminat2 novel RAM (Ramlee Awang Murshid) dari RAMFC ada sebut-sebut berharap novel ni difilemkan. tak sangka akirnya jadi realiti. kalau betul filem ni jadi, mungkin ni filem malaysia pertama kot yang akan aku tengok kat pawagam.



selalaunya, kalau filem atau drama adaptasi dari novel, mesti cerita romantik cintan-cintun kan? contohnya  Ombak Rindu, Adam & Hawa, Setia Hujung Nyawa, Suamiku En Sotong dan Manisnya Cinta di Cappadocia. kali ni, ada la jugak kelainan. bagus la..

asyik-asyik cerita romantik je.. sekali sekala boleh jugak layan filem adaptasi novel ber-genre thriller. hmm.. kita tengok nanti macam mana...

sumber dan rujukan :
Nina Farzuin Md Sharom. (2014 Dec 17). Karangkraf terbit filem Tombiruo. Sinar Harian; dipetik dari http://www.sinarharian.com.my/nasional/karangkraf-terbit-filem-tombiruo-1.342402

Comments

  1. kan.. filem macam ni lg best difilemkan..tp hrapa2 kualiti filemnya setanding dgn novelnya..
    Laksamana Sunan pun mcm best gak kalau difilemkan.. hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. laksamana sunan nk kena ada teknik CGI yg power.. kalau x tak best... malaysia bab cgi ni masih lg nmpak tak real.. klau nk buat, kna tunggu teknology CGI malaysia setanding hollywood dulu la, baru boleh.. hehehe

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
  2. Belum pernah baca karya RAM ni .. Tombiruo tu dalam bahasa kadazan Dusun(Kadus) ke atau ada maksud lainnya? dalam bahasa Kadus ia bermaksud Hantu

    ReplyDelete
  3. betul dh tu.. bahasa kadazan dusun utk hantu.. tp bukan cerita hntu.. nk tahu, kna baca sndiri.. heehe

    ReplyDelete
  4. tapi kan..tapi kan..lagi suka kalau cerita sunan tu difilemkan..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasanya teknology CGI perfileman kita tak cukup canggih lagi untuk keluarkan filem laksamana sunan.. :)

      Delete
  5. Replies
    1. yup.. tapi yang ini lain dari yg lain.. :)

      Delete
  6. Best baca novel ni.. rasanya zaman skolah dlu dh ad buku ni.


    Tlg bg alamat ya.. nina nk pos brg

    ReplyDelete
  7. Bagus juga kalau difilemkan ni. Tp harap bila dah diadaptasi tak ada lah kena potong cerita yg asal dlm novel.

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasanya tak banyak mmg akan kna ada bahagian yg akan dipotong sikit.. sbb susah nk compact-kan cerita dari novel kedalam filem yg hanya tak sampai 2 jam..

      Delete
  8. Replies
    1. macam saya sekarang la.. dulu suka juga baca novel.. sekarang dah kureng..

      Delete
  9. mcm prnh baca novel ni, tp dah x ingat la...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. maybe, sbb panjang ceritanya...

      Delete
  10. Menarik... novel2 RAM mmg menarik klu difilemkan.. aku antara peminat novel2 RAM terutamanya kisah Hatiku di Harujuku.. klu bab laksamana sunan tu toksah cakaplah.. RAM mmg best.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. tapi feveret saya tetap trilogy tombiruo..

      Delete
  11. Macammana agaknya filem ni, kalau filem cinta tu kita memang boleh agak.

    ReplyDelete
  12. Menarik nie...rietta pown mnat karya RAM

    ReplyDelete
  13. Bunda kurang membaca...rugi nyer kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. xpe.. masih belum terlambat untuk start baca.. hehehe

      Delete
  14. Saya peminat tegar novel2 karya saudara Ramlee Awang Murshid :)

    ReplyDelete
  15. Kalau betul lah.. Mmg akan tgk.. Buku² RAM ni mmg sy minat Sgt.. Tp jgn lah diorg ubah jalan cerita ikut suka hati.. X best nanti..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betol2.. jalan cerita tombiruo tu dah best dah.. terutamanya ending dalam tombiruo terakhir... sedih.. :'(

      Delete
  16. Kalau difilemkan moga filem tersebut sama hebat dengan apa yang kita bayangkan ketika membaca novelnya baru puas hati.. ;)

    ReplyDelete

Post a Comment

Entri popular bulan ini

Cara Lapor Penipuan Astro

Yamaha Y15ZR VS Suzuki Belang R150

Review | Tayar Nankang Rodiac Sportiac

Gaji Ahli Farmasi