Skip to main content

Mandi Laut vs Mandi Sungai

Aku kalau diberi pilihan, aku lebih suka mandi sungai. Aku lebih sanggup redah hutan cari sungai dari mandi laut di tepi pantai.

Pernah dulu sekali kawan-kawan aku ajak pergi mandi laut. Masa tu aku ikut je, tapi aku tak mandi. Aku jadi tukang tengok, tukang jaga barang, dan tukang ambil gambar je. Last2 penuh dengan gambar diorang je. Gambar aku Cuma berapa kerat.

Tapi lain halnya kalau orang ajak aku pergi mandi sungai. Aku kalau dah masuk dalam sungai, tak nak keluar dah.  Nak berendam sampai kecut kulit.

aku dan rumate, suatu ketika dahulu. zaman aku botak. 

sekali mandi sungai, bukan mandi saja..

Kalau diikutkan, dah lama aku tak mandi sungai. Serius kempunan. Tapi sekarang ni kalau nak mandi sungai, ada risiko sikit. Risiko kena penyakit kencing tikus a.k.a leptospirosis. Banyak sekarang kes kencing tikus ni muncul. Dulu tak pernah dengar pun.


Tempat mandi air terjun yang paling dekat dengan area rumah aku pun dah ada beberapa kes leptospirosis. Aku nak pergi mandi pun risau. Dilemma aku.

Korang plak macam mana? Antara mandi laut dengan mandi sungai, yang mana korang lebih suka?

rujukan
Bernama. (2014 Dec 7). Kencing tikus: Elak mandi di kawasan air terjun - EXCO Kedah. BH Online. dipetik dari : http://www.bharian.com.my/node/21917

Comments

  1. mana-mana pon same je... tapi lagi dalam lagi aku suke... tapi aku belajar berenang kat laut.

    ReplyDelete
  2. aku x kisah. dua2 pun aku suka jugak. hehehe...

    ReplyDelete
  3. Mandi kolam lagi best kot.. hahaha :D
    sebab tak payah lawan arus/ombak..

    ReplyDelete
  4. Mandi kat air terjun memang best feelingnya lain kalau mandi kat pantai. hahaha

    ReplyDelete
  5. Mandi sungai lagi best dari mandi laut.. ;)
    Kalau mak budak dapat masuk dalam sungai, jangan harap nak keluar.. makanya bapak budak kena jaga anak2.. hahaha..

    ReplyDelete
  6. mandi sungai. tp tu la da berat hati nak pergi sg da... sbb ada anak jiran meninggal kene kencing tikus lps mandi sungai :(

    ReplyDelete
  7. kalau nak senang g je swimming pool tu ha.. :) hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak nak.. swimming pool dalam sangat.. hehehe

      Delete
  8. tak pernah mandi sungai, selalu mandi laut.. huhu, tapi kulit jadi berkilat + gelap nnty ihi

    ReplyDelete
  9. Ammboii hahaha.
    Ala dah lama tak mandi dua dua hmmm

    ReplyDelete
  10. lbh suka mandi sungai ... mandi laut sunburn lah .

    ReplyDelete
  11. Bunda dah lama tak pergi laut atau pun sungai...masa anak2 kecik2 dulu jer...

    ReplyDelete
  12. rietta suka sungai...aik, ada kencing tikus? wsaunye....bru cdg dlm seminggu dua nie nk redah sungai cr ikan puyu...

    ReplyDelete
  13. CP suka mandi sungai tapi sekarang takut..yang dalam keratan akhbar tu dekat dengan kampung CP..dulu mandi ok je..

    ReplyDelete
  14. dua dua pun okay... kalau kat Sabah ni sungai dia besar2 dan deras, air pun sejuk sangat... dulu memang ada kes kencing tikus tapi itu lebih kepada sungai yg dah nak sampai laut... sungai2 hulu yg masih virgin selalunya takder kat sini

    ReplyDelete
  15. Mandi sungai lebih menyegarkan.. mandi laut, kulit kdg2 jadi kering... :D

    ReplyDelete
  16. opkos la sungai pha is.. tmpat bermain zaman kecil2 dulu.. hehe.. rindunya..

    ReplyDelete
  17. Saya lebih suka mandi laut. Kalau mandi sungai mesti kulit ni akan jadi merah-merah dan gatal yang teramat sangat. Mungkin kulit saya ni jenis yang sangat sensitifkan.
    My Blog

    ReplyDelete
  18. Bestnye berkubang.. Juhu

    Papaglamz singgah di sini..

    Jom terjah Papaglamz

    www.papaglamz.com

    ReplyDelete
  19. dua2 xberani sbb fobia..haha..nk mandi swimming pool pn takot..kecik2 dlu suka mandi sungai tp lepas kaki kena belit ngan ular sampai sekarang tkt nk masuk air lelama.. :')

    ReplyDelete
    Replies
    1. pergh... dahsyat giler.. kalau betol2 jadi kat saya pun, pikir 2-3 kali jugak tuh kalau nk mandi.. hehehe

      Delete
  20. betul ! best mandi air terjun . air laut kureng sikit takut dengan ombak dan air dia masin serta boleh buat kulit gelap . ekekeke

    ReplyDelete
  21. Diana suka mandi sungai....laut air Masin..masuk mata...pedih tuuu...sunblock pulak. Panas. Tp mandi SG best. Sejuk...nyaman...tp tulah lately agak risiko dan berbahaya....kencing tikus maaa....dah byk Kali plan tak jdk pg.

    ReplyDelete
  22. Suka main air saja, tak suka mandi sungai dan mandi laut.

    ReplyDelete
  23. Best lagi mandi sungai.. Boleh panjat batu lepas tu terjun.. Lama dah X mandi sungai sejak kawen. Tp dah ada anak, X berani juga nak pergi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. pergh.. ni mesti dulu masa sebelum kahwin ganaih2 nih.. siap bleh main lompat2 atas batu ni.. hehehe

      Delete
  24. Dalam sungai pun boleh beraksi..good job..sungai skrg dh tercemar so pilihlah laut :)

    ReplyDelete
  25. Dalam sungai pun boleh beraksi..good job..sungai skrg dh tercemar so pilihlah laut :)

    ReplyDelete

Post a Comment

Entri popular bulan ini

Cara Lapor Penipuan Astro

Yamaha Y15ZR VS Suzuki Belang R150

Review | Tayar Nankang Rodiac Sportiac

Gaji Ahli Farmasi