Friday, May 2, 2014

Kawasaki Z250 vs Kawasaki Z250SL | specification

baru dapat tahu yang kat indon, Kawasaki RR Mono 250SL didatangkan sekali dengan versi naked iaitu Kawasaki Z250SL. fuh, untung ler orang indon. tahun ni saja banyak giler model baru yang masuk pasaran indon. mana dengan Yamaha YZF R25 dan Yamaha YZF R15 lagi... hmm.. malaysia? cuma ada pembaharuan untuk Yamaha FZ150i yang baru. tu pun bagi aku huduh giler, sebab 'indian style'...

so, bagi Kawasaki 250cc sahaja, indon dah ada banyak pilihan. kalau nak sportbike full fairing, boleh pilih sama ada Kawasaki Ninja 250r ataupun Kawasaki RR Mono 250SL. kalau nak naked bike, boleh pilih sama ada Kawasaki Z250 ataupun Kawasaki Z250SL.

untong ler orang indon...

parallel twin vs single cylinder, sport bike, full fairing

parallel twin vs single cylinder, naked bike


so, jom kita tengok perbezaan antara dua model ni. antara enjin mono silinder dan parallel twin.

1. Kawasaki Z250


naked bike, parallel twin

enjin : 4-stroke liquid-cooled Parallel Twin
Valve system: DOHC, 4 valve per cylinder
displacement : 249 cc
max power: 31.5hp @ 11,000rpm
max torque: 21.0 Nm @ 10,000 rpm
berat : 168 kg





2. Kawasaki Z250SL


single cylinder, naked bike

enjin : 4-stroke liquid-cooled single cylinder
Valve system: DOHC, 4 valve per cylinder
displacement : 249cc
max power: 27.6 BHP @ 9700 RPM
max torque: 22.6Nm @ 8,200RPM.
berat : 148 kg (Non-ABS model)

Model
Kawasaki Z250
Kawasaki Z250SL
Gambar
naked bike, parallel twin
single cylinder, naked bike
Enjin
4-stroke liquid-cooled Parallel Twin
4-stroke liquid-cooled single cylinder
Valve system
DOHC, 4 valve per cylinder
DOHC, 4 valve per cylinder
Displacement
249 cc
249cc
Max torque
21.0 Nm @ 10,000 rpm
22.6Nm @ 8,200RPM
Max power
31.5hp @ 11,000rpm
27.6 BHP @ 9700 RPM
berat
168 kg
148 kg (Non-ABS model)

aku cuma buat prbezaan kebanyakannya dari segi enjin je, sebab aku nak bandingkan performance. specs lain (brake, tayar, tank, dsb.) boleh google sendiri kalau nak tau. hehehe..



rujukan :
1. MotoMalaya.net (2014 MAy 1). 2014 Kawasaki Z250SL Officially Launched in Indonesia – the supernaked of RR Mono – Rp. 38,9 million (RM10,978). dipetik dari http://motomalaya.net/blog/2014/05/01/2014-kawasaki-z250sl-officially-launched-indonesia-supernaked-rr-mono-rp-389-million-rm10978/
2. Azizul Hakim. (2013 Sept). Kawasaki Z250 street fighter 2013 Spesifikasi Dan Harga Di Malaysia; Realiti Insan. dipetik dari http://azizulhakim91.blogspot.com/2013/09/kawasaki-z250-street-fighter-2013.html

46 comments:

  1. TAK pahamsgtbab2 motor ni Pha Is .
    Tapi minat jugak tgk motor berkuasa tinggi camni ..
    Nice sharing..

    ReplyDelete
  2. HUHU . Kalau nak Abg Pha Is beli jeh daripada Indonesia . HIHI .

    ReplyDelete
    Replies
    1. x psal nk angkut plak moto tu dari indon. 1 keje plak.. hehe. nnti lagi banyak 'songeh', dalam hal nk daftarkan kt malaysia.. hmm..

      Delete
  3. Aku not into big bike sangat..mungkin sebab tu semua big bike aku nampak cantik kot..heheheh

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
    Replies
    1. lain orang lain cita rasa.. aku pun x nmpak semua big baik cantik.. ada je yg bagi aku agak huduh.. contohnya macam kawasaki versys.. yg tu aku tak beberapa minat sangat design dia.. hehehe

      Delete
  4. suka yang warna merah ... tak kisah la spec apa pun, sebab tak berapa tahu :p

    ReplyDelete
  5. Kawasaki Z250SL seksi!! memang naked harus nampak seksi ke??

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah nama pun "naked" kan, mesti la nk bagi nampak sexy.. hehehe

      Delete
  6. Warna kuning takde ke? Tak pernah nampak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kuning? entah la.. tapi selalunya, kalau moto kaler kuning ni, dah macam trade mark kepada moto kawasaki er6n. yg tu selalu nmpak kaler kuning. walaupun ada je kaler lain, tapi jarang nmpak orang pakai kaler lain selain kuning..

      Delete
  7. Malaysia melindungi industri automatif tempatan sesuai dengan Dasar Automatif Nasional.

    ReplyDelete
    Replies
    1. masalahnya ada ke malaysia keluarkan motosikal berkuasa tinggi yg 250cc keatas? so far yg saya tahu, yg buat hanya modenas dengan moto "Jaguh" (175cc) pada tahun 1999. tu pun dah stop dah pun pengeluaran (tak sure bila, tapi paling latest saya nmpak tahun 2006). sekarang rasanya mana ada dah moto kuasa tinggi keluaran malaysia.. so, takut nk kompete dengan model apa x tau..
      kereta kot la.. takut nk kompete dengan proton.

      kebanyakannya tak masuk malaysia sbb market malaysia yg sedikit dalam bab moto. rakyat malaysia lebih banyak pakai kereta berbanding moto. tak macam indon dan india. ramai yg pakai moto berbanding kereta.. sbb tu market tinggi. tambah plak diorg penduduk ramai..

      Delete
    2. Jaguh Pun bkn Malaysia buat bro, engine kawasaki gak tu, kawasaki boss 250cc thailand, masuk malaysia cut engine jdik 175cc, sbb tu jaguh pnya engine xde cop modenas.. Alhamdulillah, rzeki Allah sy guna jaguh ngn Ninja 250, so far klo nk speed Ninja 2 piston, tpi kalah gk ngn RR150, minta maaf sbb sy kurg minat 2 stroke psl maintenance bnyk nk sara 2T ngn petrol yg melampau lani, 4 stroke nice, klah skit ngn RR pn xpe, dlu pnh pkai RXZ dh puas.. hehe..
      Top Speed Ninja 250 = 170kmh (digital berat) = 210kmh 125z
      Sy sekadar share opinion guys, jgn mrh..

      Delete
    3. thanks share... mmg saya tahu, tu enjin kawasaki.. cuma penjenamaan semula oleh modenas. lepas tu, hebah moto jaguh tu sebagai 1 kebanggaan buat negara. siap ada ekspedisi pasang moto jaguh kat puncak gunung kinabalu lagi, nk masuk dalam malaysian book of record.. hehehe..

      Delete
  8. semua motor dlm gambar tu noe x minat sbb tempat duduk belakang x bess...hehehe...sbb noe yg nak duduk belakang tu kan... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. x best.. saya rasa macam okay je seat belakang tu.. walaupun agak menonggeng sikit.. hehehe..

      Delete
  9. Fuhh layan ni.. mana2 pun ok. Klu bawak awek, kereta kt belakang panas je tengok hehee..
    Superbike mmg best bro.. :) :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha. kalau bawak awek, mmg layan la kalau pakai superbike.. heheh

      Delete
    2. Jgn bwk awek bro, jdikan dia bini, hari2 ley bwk.. hehe

      Delete
  10. semua nampak cantik sama juga dgn harga.. hehehe

    ReplyDelete
  11. cuma tau dok belakang ja hehe..tak tau apa2 pasal motor2 ni..

    ReplyDelete
  12. Amboi besarnya motosikal, bukan main lagi.

    ReplyDelete
  13. Seksi nye motor Kawasaki Ninja 250r tuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. seksi lagi yg z250 tu. "naked" kot.. hehehe

      Delete
  14. Hrga kt Malaysia mhal psl TAX TAX TAX yg menggila tu psl,
    kita byr hrga 250cc mcm hrga 650cc, melampau..
    Psl minat & keinginan trpksa korban $$$$$.$$
    Selalu poket bocor la kt Malaysia :'(

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah nasib rakyat malaysia.. hmm..

      Delete
  15. Z250 top speed 158kmh der.. Dia utk naik relex dn selesa, slo skit psl x aerodynamic mcm ninja.. tpi garang la, baby z800.. :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah.. walaupun ringan dari ninja 250, tapi sebab dia naked, x sesuai untuk kejar top speed, kurang stabil sbb faktor aerodinamik.. garang kat headlight je.. hehehe...

      Delete
  16. as salam , maaf mencelah.. soalan biasa yg ditanya bila keluar model baru kt m'sia , " berapa boleh lari...? " walaupun yg dilancarkan tu cuma skuter 125cc , pada pemerhatian saya , msh ramai rakyat m'sia msh x faham ape itu 4stroke, 2stroke .
    setiap motosikal direka utk kegunaan yg berbeza,sasaran yg berbeza .
    jika ingin santai boleh beli skuter , easy rider . utk kembara , boleh beli versys,BMW K1200, goldwing dan byk lg pilihan, bg yg suka kelajuan,boleh beli supersports R6,R1,hayabusa,panigale,zx6r,zx10,cbr,rabbit..dan mcm2 lagi .bg yg sukakan cabaran..boleh beli crf,klx,ktm,rmx,yz...yg suka show off bolehla bli harley davidson ,
    kadang2 lucu bila difikirkan..beli ex5 100cc..tp nk kelajuan spt CBR, walhal kelajuan maksima ex5 tu sendiri pun bukannya diguna selalu,purata mgkin sekitar 80-90kmj je pun.
    perlu di ingat . cubic capacity (cc) jentera boleh di pertingkatkan lagi tapi yang penting adalah menunggang ikut kemampuan diri , bukan ikut kemampuan jentera .
    ketahui had kemampuan kita . jika tidak ..berakhir dgn tragis .

    ReplyDelete
  17. Yezzzzzzz...aq sokong kau bro...

    ReplyDelete
  18. bagus gler bro..rujukan siap..cm wat thesis da..haha

    ReplyDelete
  19. Dah konpom dah. Saya piluh BBZ..
    http://abahbz.blogspot.com

    ReplyDelete
  20. yg mana lgi bagus antara dua model ni z250 dgn z250sl . untuk prjalanan jauh

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak jawab, saya bukan otai moto ni.. naik pun x pernah.. tapi yg saya tahu secara teorinya, semakin banyak bilangan silinder, nilai torque maksimum akan terletak pada nilai rpm yang makin tinggi, makin tinggi top speed.. so, kalau jalan jauh tu, atas highway kebanyakannya, better ambil yg banyak silinder.
      antara 2 tu, z250 la... tapi 2 silinder rasanya masih tak memberikan kesan yg besar, x seperti 4 silinder.. wallahu a'lam..

      Delete
  21. Replies
    1. kalau nk tahu harga semasa, better tengok kat mudah.my

      Delete
  22. Di indo banyak sekali clup moto...dari moto tahun 1970.1980.sampai produk sekarang.memang orang indo hobby naik moto.....hehe

    ReplyDelete
  23. Z250sl ngan yamaha 125zr, mna lgi laju ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kna try test tengok.. kalau saya cakap sat g org x percaya.. hahaha

      Delete
  24. Duk riki jgk ni.... z250SL ok tak untuk ladies? ok ke ok? hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok je.. kalau naik seronok2 easy ride, ok je..
      kalau nak kejar topspeed, better ambil z250 yang parallel twin silinder..

      Delete
    2. maybe ok la untuk permulaan kot... tq

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...