Friday, March 28, 2014

Ranking Alexa

dalam entri yang 4 hari lepas yang bertajuk Kepentingan Ranking Blog, aku ada share kat situ ranking alexa blog aku. macam yang aku cakap kat situ, buat masa sekarang tak pikir sangat pun lagi pasal ranking tu.

akan tetapi, tetiba aku dapat 1 cabaran dari blogger +Bin Muhammad (pemilik blog Relaks Minda) yang mencabar aku supaya mencapai ranking bawah 700 pada bulan 6 ni. huh. macam impossible je..




tapi, bila aku check semalam, ranking MY aku dah turun hampir 100 anak tangga dalam masa 4 hari. eh, cepat pulak dia turun! kalau berterusan macam ni, ada can la kalau nak sampai target yang dicabar Bin Muhammad tu.

tips menurunkan ranking alexa


blog, ranking, website, SEO,


maka, aku pun cari la tips-tips macam mana cara nak turunkan lagi ranking alexa ni. lepas dah kena cabar, baru nak start cari. baru nak start belajar. walhal sebelum ni tak ambil tahu pun. hehehe..

akhirnya, aku terjumpa tips mudah yang diberikan oleh sifu blogger malaya, blogger +HASRUL HASSAN dalam entri beliau yang bertajuk Tips Alexa Ranking Bawah 200 Malaysia. antara tips tersebut termasuklah :
1. daftar blog dengan alexa
2. menulis entri tentang alexa
3. memasang toolbar alexa
4. selalu update entri baru dalam blog
5. memaksimakan penggunaan sosial media terutama Facebook.
(untuk maklumat lanjut, sila rujuk entri asal)

yosh.!!! jom sama-sama amalkan tips ni supaya dapat perbaiki ranking alexa masing-masing. selamat mencuba.!!!


88 comments:

  1. Wah, hebat. Semoga berjaya. Kalau pakai domain sendiri .com lagi cepat turun.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah.. buat masa sekarang pakai blogspot.. so, slow sikit la nk turun..

      Delete
  2. ingtkan dh berjaya capai target yg dicabar td..hehehe..thanks pha is bg tips..

    ReplyDelete
    Replies
    1. x de la.. sampai sekarang susah nk capai target tu.. rasa macam impossible balik la plak..

      Delete
  3. tips yang baik dari Hasrul hassan...kenalah mencuba nie..

    ReplyDelete
  4. all the best pha is...insya Allah, awak boleh punya...

    ReplyDelete
  5. sahut cabaran tu bro!!!InshaaAllah boleh!

    ReplyDelete
  6. Hebatlah Pha is..thanks sharing tips..

    ReplyDelete
    Replies
    1. x de la hebat mana pun.. orang lain ramai lagi yg hebat2..

      Delete
  7. Assalamualaikum pha, nice tips. singgah menabung ford sini ~~~

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks.. nnti saya balas menabung..

      Delete
  8. All the best Pha Is! :-) Ranking blog ni memang penting, tapi perlu pantau sekali sekala sahaja. Kalau kerap sangat boleh jadi stress sampai nak tulis entri pun susah. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha. betol3.. penting kalau nk tarik syarikat pengiklan.. kalau sekadar berblog suka2, rasanya kepentingannya tak significant sangat.. :)

      Delete
  9. hye pha is , saya nak minta maaf sebab selalu komen spam. Sorry ok :(

    Saya ada buat entry untuk memohon maaf. Harap baca la ea
    http://awksweetgitu.blogspot.com/2014/03/im-sorry-cause-did-spamming-tt.html

    ReplyDelete
  10. All the best, Pha Is... U can do it... ^__^

    ReplyDelete
  11. good luck pha is..mesti boleh punya... btw colgate & ford for u :)

    ReplyDelete
  12. teruskan usaha ... semoga berjaya .

    ReplyDelete
  13. saya dah daftar..dan dah claim site..anda bila lagi..hihi
    jia you (chaiyok) pha is..!! yakin boleh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pun dah daftar dan claim site.. :)

      Delete
  14. Replies
    1. mana ada rajin sangat pun.. malas2 jugak ni.. :)

      Delete
  15. Yeaa..Good luck to you...sure you can do it..

    ReplyDelete
  16. Replies
    1. thanks.. saya dah balas menabung.

      Delete
  17. Replies
    1. x perlu nk jeles.. zu mal punya blog pun hebat jugak...

      Delete
  18. Terbaekk la Abg Phais . Dah ada ranking blog dah. Usaha lagi . Chaiyok2 ! HUHU .

    ReplyDelete
  19. wah2 . hebat tu . tahniah2 . teruskan usaha . cabaran y membina tu . =)

    ReplyDelete
  20. Tak mampu untuk rajin buat masa sekarang...huhu. Tahniah Pha Is: )

    ReplyDelete
  21. Replies
    1. thanks.. tapi blog kak lagi dahsyat... hehehe..

      Delete
  22. ranking malaysia harini untuk blog pha is dah 800 untuk, tinggal lagi 200 untuk dicapai.. akak yakin insya-Allah pha is boleh mencapainya.. :D

    ReplyDelete
  23. sekali chek ranking...mcm patah semangat ja...:)

    ReplyDelete
  24. Alhamdulillah... semoga terus berjaya Pha Is... aamiin.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. amiin.. thanks.. smoga khir khalid juga begitu..

      Delete
  25. Tahniah, semoga terus maju jaya lagi...sahut cabaran demi kebaikkan tak pa...itu cabaran positif...Alhamdulillah..

    ReplyDelete
  26. dan yang penting juga..banyak link masuk..aka backlink yang bukan spam..cepat menjunam Alexa ini menurun! tak sampai 6 bulan bro capai target!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah.. back link nk kena pikir jugak.. thanks.. :)

      Delete
  27. Sure you can... :D
    Memang bagus tip-tip tuan HH tu... :)

    ReplyDelete
  28. Munirah dah check tdi. huhu. Ranking beribu2. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. biasa la tu.. pha is dulu masa mula2 check pun beriban jugak.. heheh

      Delete
  29. All the best Pha Is... Ida tak berapa reti lagi pasal ranking2 ni hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks. saya pun x pandai sangat.. baru nk start belajar..

      Delete
  30. ranking blog aku dah hampir sejuta... hadui..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. xpe. boleh try baiki ranking tu.. :)

      Delete
  31. Wow! Dah turun mendadak! Kalau macam ni...Bulan depan pasti dapat target ni!
    Good luck Pha Is. Begitu juga dalam kehidupan ini, jika kita ada target/matlamat pasti kita akan bersemangat dan berusaha mencapainya... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapi lepas turun tu, dia macam stay lama plak kat situ.. x sure skrg ni dapat sampai target ke x.. hehehe

      Delete
  32. All the best pha is ... Rank alexa bawah 700?? tak mampu kak ton :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks kak. saya pun sekarang ni mcm susah je nk capai target tu.. heheh

      Delete
  33. dulu husna ada alexa toolbar.. tp dah tpadam sbb husna buat apa tah hari tu.. :p
    goodluck ye!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. waa.. bagus2... tp lepas ni boleh install balik.. heheh

      Delete
  34. Replies
    1. idea asal dari bro hasrul hassan..

      Delete
  35. Replies
    1. u're welcome.. :) tips tu asalnya dari hasrul hassan.. saya tolong sharekan je.. :)

      Delete
  36. Ni dah tulis fasal Alexa, bolehlah turunkan rangking blog :)

    ReplyDelete
  37. saya tidak berapa mahir bab teknikal ini. tapi saya cuba sahaja beberapa teknik yang mampu di buat

    ReplyDelete
  38. Assalammualaikum... pha,

    mselim3 pun pening alexa nie .. kekadang naik dan kekadang turun..

    mselim3

    ReplyDelete